ad

Ontstoken tandvlees verhoogt kans op reuma

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-rx-tanden-kaak-170_10.jpg

nieuws Tandvleesontsteking (parodontitis) verhoogt de kans op gewrichtsreuma en verergert ook de ontstekingsverschijnselen bij gewrichtsreuma. Dat blijkt uit recent onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en van het European Union's Gums and Joints project. Dat laatste onderzoek verscheen in het medisch tijdschrift PLoS Pathogens.

Het onderzoek in Groningen stelde vast dat gewrichtsreuma meer voorkomt bij mensen met tandvleesontsteking dan bij mensen met gezond tandvlees. Bovendien is er een verband tussen de ernst van tandvleesontsteking en de ernst van het gewrichtsreuma.
Eerder hadden Indiase onderzoekers in het vakblad Annals of Rheumatic Disease al aangetoond dat mensen met reumatoïde artritis tot tweemaal vaker te maken krijgen met parodontitis of een andere tand(vlees)aandoening dan mensen zonder de ziekte. De mondproblemen zijn vaak ook ernstiger.

Bijna 65 procent van de onderzochte RA-patiënten had last van parodontitis. Bij hun gezonde leeftijdsgenoten was dit slechts 28 procent. Daarbij was de parodontitis beduidend ernstiger bij de RA-patiënten. De mensen met RA testten ook vaker positief op de aanwezigheid van bepaalde antilichamen (APCA). Volgens de onderzoekers genereren en behouden deze antilichamen ontstekingen in de mond en op andere plaatsen in het lichaam.

De hoeveelheid APCA in het lichaam was hoger bij RA-patiënten met parodontitis dan zonder.
Het European Union's Gums and Joints project ontdekte dan weer dat de bacterie die verantwoordelijk is voor parodontitis, Porphyromonas gingivalis, reumatoïde artritis kan veroorzaken en leidt tot een snellere progressie en een ernstiger verloop van de ziekte.

Volgens de onderzoekers is de preventie en behandeling van parodontitis bij patiënten met gewrichtsreuma dan ook extra nodig is om de mondgezondheid te bevorderen en de ziekteactiviteit te verminderen.
ad


pub