Geen koekjes als ontbijt

Laatst bijgewerkt: maart 2009

nieuws “Help uw kinderen om de dag goed te starten,” zo luidt de reclame van de LU Prince Start koekjes. “Voor een voedzaam en evenwichtig ontbijt!” Deze koekjes “barsten van de natuurlijke ingrediënten: 60% granen, vezels en ze bevatten magnesium, vitamine B1 en E.” En bovendien bevatten ze 30% minder suikers dan andere ontbijtkoeken met chocoladestukjes.

Volgens het ‘Dieetteam’ van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) kan dit product echter geen ontbijt vervangen en is het ook geen evenwichtig tussendoortje. Het bevat weliswaar minder suiker dan andere koekjes, maar daarmee is dan ook alles gezegd. De toevoeging van vitaminen en magnesium komt bij dit soort producten frequent voor, maar is niet nodig. “Dit type van koekjes mikt op mensen die geen tijd hebben om een correct ontbijt te gebruiken. Het is alleszins beter om er een zuivelproduct en een stuk fruit bij te consumeren om een evenwichtig ontbijt toch enigszins te benaderen.”

Hetzelfde geldt voor gelijkaardige producten zoals LU Petiit Déjeuner (“Energie tot de middag!”), Vitalinea Breakfast (“Dé oplossing om geen trek te krijgen tijdens de voormiddag!”) en Gateau Breakfast van Delacre, die naar eigen zeggen “een belangrijke nutritionele bijdrage voor het ontbijt” leveren, maar die volgens het OIVO: “meer vetten dan andere equivalente koekjes en niet genoeg vezels bevatten.”
Als je bij gebrek aan tijd een paar van die koekjes eet bij het ontbijt, eet dan minstens ook een stuk fruit en drink een glas melk of yoghurt. En eet ze zeker niet elke dag.
www.dieetteam.be


pub