Vrouwen krijgen meer kanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
dr-vrouw-bed-kanker.jpg

nieuws Voor vrouwen neemt de kans op het krijgen van kanker toe, bij mannen daalt het risico de laatste jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Integrale Kankercentra
Sinds 1989 is het aantal nieuwe kankerpatiënten in Nederland gestegen van 56.000 naar 74.500. Dit jaar overlijden ongeveer 38.500 mensen aan kanker. Dat komt neer op ongeveer 30 procent van alle sterfgevallen. Alleen aan hart- en vaatziekten overlijden meer mensen (40 procent). Als rekening wordt gehouden met de veroudering van de bevolking, neemt de totale sterfte als gevolg van kanker langzaam af, vooral bij mannen.
Dat het aantal nieuwe gevallen van kanker gemiddeld met duizend per jaar toeneemt, komt vooral door de veroudering van de bevolking. Tweederde van de vrouwen bij wie voor het eerst kanker wordt vastgesteld, is zestig jaar of ouder. Bij mannen is dat zelfs driekwart.
Als men die factor niet meerekent, dan neemt de kans op kanker toe bij vrouwen en daalt ze bij mannen. Momenteel krijgen in Nederland ongeveer vier van de tien mannen en 3,5 van de tien vrouwen in de loop van hun leven kanker.

Sommige vormen van kanker komen steeds vaker voor. Dat geldt voor onder meer borstkanker, slokdarmkanker, huidkanker en prostaatkanker. Het aantal mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd is sinds 1989 bijna verdubbeld tot 7900 in 2003. Vrouwen krijgen steeds vaker longkanker, terwijl die ziekte bij mannen juist steeds minder voorkomt.
Longkanker was tot 1992 de meest voorkomende vorm van kanker. Borstkanker (11.800 nieuwe gevallen in 2003) neemt die positie sindsdien in. Op de tweede plaats staat darmkanker (9900 gevallen in 2003), op de derde plaats longkanker (9000 gevallen). Met prostaatkanker vormen die vormen van de gevreesde ziekte de helft van alle nieuwe kankergevallen.
Een daling is te zien bij maag-, galblaas-, baarmoederhals- en eierstokkanker. Bij mannen daalde het aantal gevallen van longkanker fors.




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram