Minder lang hormoontherapie bij borstkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2018
123-dr-immunother-ca-kanker-08-17.jpg

nieuws

Het heeft geen nut om borstkankerpatiënten langer dan 7,5 jaar hormoontherapie te geven. Een langere behandeling zorgt niet dat de tumor minder vaak terugkeert. Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

De meerderheid van de vrouwen met borstkanker krijgt na een operatie gedurende meerdere jaren hormoontherapie om eventuele uitzaaiingen van de tumor af te remmen of plat te leggen. 

De studie onderzocht of het zin heeft om langer dan 7,5 jaar hormoontherapie te volgen, en wie precies baat heeft bij welke hormoontherapie. Uit de studie blijkt dat het langer geven van de therapie niet voor een kleinere kans op de terugkeer van de ziekte zorgt. Bij slechts 20 procent van hen voorkomt deze therapie daadwerkelijk een uitzaaiing, aldus de studie. Als het immuunsysteem niet erg actief is binnen de tumor, dan kan volgens onze studie het beste het middel exemestaan worden voorgeschreven. Als het immuunsysteem al erg actief is binnen de tumor, dan maakt het niet uit welke hormoontherapie wordt gebruikt.

Verder onderzoek is nodig voor een test waarmee men kan bepalen hoe actief het afweersysteem is in de tumor. 


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram