ad

Kankerliga waarschuwt voor nadelige gevolgen van prostaatkankerscreening

Laatst bijgewerkt: december 2012
man-oz-dr-bureau-tafel-170_400-11.jpg

nieuws De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) roept op tot voorzichtigheid wat betreft PSA-tests, de meest gebruikte vorm van screening voor prostaatkanker.

Wetenschappelijk gezien is screening voor prostaatkanker zeer controversieel. Onder meer het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg stelt dat er geen bewijs is voor het nut van prostaatkankerscreening. In tegenstelling met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker (borstkankerscreening) beveelt de overheid een veralgemeende PSA-test voor mannen zonder symptomen (prostaatkankerscreening) dan ook niet aan. De test wordt sinds augustus ook niet meer terugbetaald.

Met een PSA-test kan je prostaatkanker vroegtijdig opsporen lang voor de eerste symptomen opduiken. Als je een agressieve tumor ontdekt voor die is uitgezaaid, red je vermoedelijk het leven van die patiënt. Maar jammer genoeg kan je in een vroeg stadium meestal niet voorspellen of het om een agressieve, snelgroeiende tumor gaat. Doorgaans gaat het om een zeer langzaam groeiende tumor waar de man nooit last van zou hebben en waarvoor ingrijpen dus niet hoeft. Door vanaf een bepaalde leeftijd bij alle mannen prostaatkanker op te sporen, zouden dus een aantal mensenlevens worden gered, maar zouden ook zeer veel mannen onnodig een erg belastende kankerdiagnose krijgen en zeer ingrijpende behandelingen ondergaan, met mogelijk impotentie en incontinentie tot gevolg.
De VLK pleit dan ook voor het informeren van mannen over de voor- en nadelen van een PSA-test alvorens deze af te nemen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub