Pil vermindert risico op kanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een nieuwe grootschalige studie (verschenen op de website van de British Medical Journal op 12 september 2007) wijst op een geringe daling bij pilgebruiksters (gemiddeld vier jaar gebruik) van het globale risico van kanker, en van het risico van colo-rectale kanker, uteruskanker en ovariumkanker in het bijzonder; er was geen verschil in borstkanker tussen de twee groepen. Bij de vrouwen die gedurende meer dan 8 jaar een oraal anticonceptivum hadden genomen (ongeveer een kwart van de pilgebruiksters), was er wel een toename van het globale risico van kanker, en van invasieve baarmoederhalskanker en hersen/hypofysekanker in het bijzonder; het risico van ovariumkanker bleef lager bij dit langdurig pilgebruik. De daling van het risico van ovariumkanker werd gezien tot 15 jaar na stoppen van het orale anticonceptivum.
Bij deze studie die liep over een periode van bijna 40 jaar, waren ongeveer 46.000 vrouwen betrokken die gedurende gemiddeld 24 jaar gevolgd werden.
De gegevens van deze studie gelden voor de vrouwen die eind jaren ’60 een oraal anticonceptivum startten, toen orale anticonceptiva meestal hoog gedoseerd waren aan oestrogeen. Of de gegevens mogen geëxtrapoleerd worden naar vrouwen die de momenteel courant gebruikte orale anticonceptiva nemen of starten, is twijfelachtig.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram