Zoekresultaten voor granen (104 artikels)

Gewicht, cholesterol, bloedsuiker: kies voor volkoren

Gewicht, cholesterol, bloedsuiker: kies voor volkoren 14/09/2021 - Hoe hoger de consumptie van volle granen, hoe groter de cardiovasculaire en metabolische voordelen, en hoe meer je geraffineerde granen vervangt door volle granen, hoe duidelijker het positieve effect. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij senioren.

We eten te weinig volkoren granen

We eten te weinig volkoren granen 5/11/2019 - Volkoren granen zijn gezond, maar helaas eten we er niet genoeg van. Nochtans verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde kankers en diabetes type-2.

Zo maak je overheerlijke chocolade multigranenkoekjes

Zo maak je overheerlijke chocolade multigranenkoekjes 11/04/2019 - Deze chocolade multigranenkoekjes bevatten veel verschillende granen en zaden. Heb je geen zin om die allemaal apart toe te voegen? Dan kan je die ook gemakkelijk vervangen door 210 gram muesli met granen.

Gezonde voeding kan COPD voorkomen

16/06/2007 - Een zg. mediterraan dieet met veel groenten en fruit, volle granen en vis, kan de kans op COPD (chronisch obstructief longlijden) met de helft verminderen.

Enzym voorkomt gluten-intolerantie

1/10/2002 - Wetenschappers hebben in granen een eiwitfragment gevonden dat bij veel mensen overgevoeligheid aan gluten veroorzaakt. Ze vonden ook een enzym dat de symptomen kan voorkomen.

Mogelijk verband tussen dieet en depressie

23/12/2009 - Mensen die gezond eten (veel groenten, fruit en vis) hebben minder kans op een depressie dan mensen die ongezond eten (o.m. veel gefrituurde gerechten, chocolade, geraffineerde granen, charcuterie...).

15 vragen over coeliakie of glutenintolerantie

15 vragen over coeliakie of glutenintolerantie 17/05/2021 - Coeliakie of glutenintolerantie is een chronische auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een veel voorkomend onderdeel van de eiwitten uit granen,

10 vezelrijke voedselbronnen

10 vezelrijke voedselbronnen 19/10/2020 - Vezels zijn gezond en ook goed voor de lijn. Vezelrijk voedsel, zoals volkorenbrood of –granen, is dan ook een must in een normaal eetpatroon. Maar er zijn nog veel andere belangrijke en lekkere vezelleveranciers die een plaats op ons bord verdienen!

Het glutenvrije dieet

Het glutenvrije dieet 16/02/2017 - Het glutenvrije dieet: wat mag je niet en wel eten? Tarwe, rogge, haver, gerst en spelt bevatten het eiwit gluten. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten - of beter gezegd gliadine, een onderdeel van gluten - een beschadiging aan de dunne-darmwand.

Westers dieet verhoogt risico op acne

18/01/2003 - Het eten van veel geraffineerde suiker en zetmeel verhoogt de kans op acne, zegt een nieuwe Amerikaanse studie. De moderne voedselproductie van brood, granen, chocolade enz. op basis van geraffineerde suikers,

“Melk, voedzaam van nature”

“Melk, voedzaam van nature” 9/02/2013 - Een mogelijk interessante piste om de bevolking meer gezond en evenwichtig te doen eten is ze leren kiezen voor nutriëntrijke basisproducten zoals volkoren granen, groenten, fruit en melk en melkproducten.

‘Meergranen’ is niet gezonder

‘Meergranen’ is niet gezonder 24/04/2012 - Een groeiend aantal producten van brood over koekjes tot chips vermelden trots dat ze ‘meergranen’ bevatten. Waarschijnlijk denken veel mensen dat dat een synoniem is van volkoren,

Waarom moeten we meer bonen eten?

Waarom moeten we meer bonen eten? 3/03/2020 - Kikkererwten, linzen, bruine en witte bonen... Amper 20 procent legt wekelijks peulvruchten op zijn bord. Het zijn nochtans de ideale vleesvervangers. Ze zitten boordevol eiwitten en pectine, een cholesterolverlagende stof.

Geen enkel wetenschappelijk bewijs voor bloedgroependieet

Geen enkel wetenschappelijk bewijs voor bloedgroependieet 28/07/2013 - Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van het zogenaamde bloedgroependieet. Meer zelfs, de theorie over de ontwikkeling van de bloedgroepen die aan de basis ligt van het bloedgroependieet, klopt niet met de huidige wetenschappelijke kennis over bloedgroepen.

Bittere smaak in de mond na eten van pijnboompitten?

Bittere smaak in de mond na eten van pijnboompitten? 24/12/2014 - De inname van pijnboompitten kan soms aanleiding geven tot een bittere, metaalachtige smaaksensatie bij het nuttigen van voedsel of drank.

Zijn aardappelen ongezond?

Zijn aardappelen ongezond? 21/11/2014 - TV-kok en zelfverklaarde voedingsdeskundige Pascale Naessens lanceerde een oproep aan consumenten om in plaats van aardappelen of pasta meer groenten te eisen op restaurant.

Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd

Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd 12/09/2017 - Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip. Veel restaurants serveren glutenvrije gerechten. En bakkers bieden steeds meer glutenvrij brood aan. Want steeds meer mensen willen geen gluten meer eten.

Gezonder zonder gluten ? Zeven vragen over gluten

Gezonder zonder gluten ? Zeven vragen over gluten 12/01/2016 - De rekken van warenhuizen puilen tegenwoordig uit van de glutenvrije producten. Veel restaurants serveren glutenvrije gerechten. En bakkers bieden steeds meer glutenvrij brood aan. Want steeds meer mensen willen geen gluten meer eten.

Wat eten en drinken voor een betere spijsvertering?

Wat eten en drinken voor een betere spijsvertering? 22/05/2020 - Heb je last van een opgeblazen gevoel, zure oprispingen, moeilijke stoelgang? Met een paar kleine aanpassingen in je drink- en eetpatroon help je je spijsvertering al een eind op weg!

Helpt een vezelrijke voeding om je borstkankerrisico te verminderen?

Helpt een vezelrijke voeding om je borstkankerrisico te verminderen? 17/03/2016 - Volgens een Amerikaanse studie bij meer dan 90.000 vrouwen zou de consumptie van voedingsvezels, tijdens de adolescentie en als jongvolwassene, bescherming bieden tegen borstkanker.

‘Vegetarisch is niet hetzelfde als gezond’

31/08/2017 - De vereniging van Amerikaanse cardiologen waarschuwt dat een ongezond dieet waaruit je vlees schrapt, nog steeds een ongezond dieet is. Maar ‘verstandig vegetarisch’ is wel degelijk beter voor je hart.

Wat moet je eten om gezond ouder te worden?

Wat moet je eten om gezond ouder te worden? 16/06/2016 - Hoe moet het voedingspatroon van een ‘oudere’ persoon eruitzien als hij gezond oud wil worden? Wat mag er op zijn bord liggen en in welke hoeveelheden?

Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet

21/09/2017 - Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken.

Hoeveel spoorelementen hebt u nodig? Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.

Hoeveel spoorelementen hebt u nodig? Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. 10/09/2015 - De Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de federale regering op het vlak van de volksgezondheid, heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd over SPOORELEMENTEN (en vitaminen).

Ontbijt houdt tieners slank

21/03/2008 - Tieners die dagelijks ontbijten hebben minder kans op zwaarlijvigheid dan leeftijdsgenoten die niet ontbijten.

Bruin brood niet altijd beter

Bruin brood niet altijd beter 30/11/2010 - Veel mensen denken hoe bruiner het brood, hoe gezonder. Maar dat is niet altijd het geval. Het verschil tussen wit en bruin brood wordt meestal bepaald door de uitmalingsgraad van de gebruikte bloem.

Is popcorn gezond ?

26/10/2009 - Popcorn blijkt boordevol gezonde polyfenolen te zitten. Dat zeggen althans wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania.

Zin en onzin over diëten en gezonde voeding - een interview met Michaël Sels

Zin en onzin over diëten en gezonde voeding - een interview met Michaël Sels 22/02/2021 - Wat is nu eigenlijk het beste dieet als je blijvend wilt afvallen? En wat is de grootste misvatting over gezonde voeding? Kun je je metabolisme boosten en zijn verzadigde vetten ongezond? We vroegen het aan voedingsexpert Michaël Sels.

Dierlijk vet verhoogt risico borstkanker

12/09/2003 - Jonge vrouwen die veel rood vlees en volle melkproducten eten, hebben een verhoogd risico op borstkanker, zeggen Amerikaans onderzoekers.

Volkoren zorgt voor lager risico op chronische ziekte

Volkoren zorgt voor lager risico op chronische ziekte 1/01/2018 - Volgens voedingswetenschappers hebben mensen die twee keer per dag volkoren eten een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikkedarmkanker.

Rubrieken

vegetarisch

volgopfacebook

volgopinstagram