Mediterrane voeding

Laatst bijgewerkt: november 2015

dossier De vakantiemaanden betekenen voor velen een uitstapje naar het Middellandse Zeegebied. Eén van de zaken waarnaar je dan ongetwijfeld ook uitkijkt, is het eten. Op een terras of een picknicklaken in alle rust genieten van een heerlijke maaltijd met onder meer veel verse groenten en mooi gerijpt, sappig fruit.
Waarom zou je deze eetcultuur niet als reissouvenir meenemen? De principes van de mediterrane voeding, die in verband worden gebracht met minder hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en zwaarlijvigheid, zijn trouwens perfect te integreren in onze keuken zonder afstand te moeten doen van onze eigen lekkere, inlandse producten.
Eén ding is zeker: een mediterrane voeding is veel meer dan olijfolie, wat tomatensaus en rode wijn.

Hoe geef ik een gezond mediterraan tintje aan mijn voeding?

In de traditionele mediterrane keuken vormen plantaardige voedingsmiddelen de basis van elke maaltijd.
• Aardappelen, brood, deegwaren of rijst.
• Groenten zijn altijd overvloedig aanwezig in mediterrane schotels. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan eenvoudig bereide, dagverse seizoengroenten (300 g per dag). Alle groenten kunnen aan bod komen.
• Neem regelmatig rauwkost. Zeker in de zomer biedt een gevarieerde salade een aangename verfrissing bij of na de maaltijd. Een handje noten of zaden zorgt voor een gezonde "finishing touch".
• Fruit is het dessert bij uitstek maar kan ook tussendoor (2 tot 3 stukken per dag).
• Herontdek de talrijke lekker culinaire mogelijkheden van peulvruchten (bv. linzen, kikkererwten, spliterwten)

• De mediterrane keuken is geen vegetarische keuken. Vlees is dus toegestaan maar met mate (100 g per dag). Geef de voorkeur aan magere vleessoorten zoals gevogelte. Af en toe een ei kan ook (0 tot 4 per week).
Vervang vlees regelmatig door vis (minimum 2 maal per week).
• Olijfolie is de voornaamste bron van vetten in het Middellandse Zeegebied. Het is echter niet zaligmakend en je moet er zoals met alle vetrijke producten zuinig mee omspringen. Olijfolie bevat zoals elke andere oliesoort 100 % vet.
• Melkproducten zijn essentieel als voornaamste bron van calcium. Varieer regelmatig met verse kaas, yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten. Pittige yoghurtsausen zijn geen onbekenden in het zuiden.
• Zoetigheden met suiker of honing worden beperkt tot bijzondere gelegenheden.

In het bijzonder rode wijn is doorgaans dagelijkse kost in de "Méditerrannée" maar wordt steeds in matige hoeveelheden gebruikt en enkel bij de maaltijd (1 tot 2 glazen per dag). Een overmatig alcoholgebruik is nooit te verantwoorden.

• Breng op smaak met kruiden in plaats van met zout of zoutmengsels. Smaakmakers zoals look, uien, citroen, rozemarijn, salie, tijm, peterselie, basilicum en oregano geven die typische zuiderse toets.
De traditionele mediterrane voeding wordt gekenmerkt door een culinaire eenvoud en een zekere soberheid. Om zoveel mogelijk van de voordelen van de oorspronkelijke mediterrane levensstijl te genieten, is het ten slotte ook belangrijk een zekere regelmaat, rust en gezelligheid in de maaltijden te brengen. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk.

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram