Zoekresultaten voor zout (308 artikels)
8/11/2011 - Veel voedingsmiddelen die op kinderen zijn gericht bevatten erg veel zout. Sommige kindervarianten van chips, zoutjes en zoete koeken bevatten soms wel 3 keer zo veel zout als de ‘volwassen’ variant.
15/04/2012 - In 2009 heeft de Hoge Gezondheidsraad de aanbeveling voor zout verlaagd van 6 g naar 5 g per dag. Ongeveer 75 % van al het zout dat u per dag binnenkrijgt, komt van bewerkte producten.
30/11/2010 -
5/04/2012 - We eten te veel zout. Zout (of tenminste het natrium in zout) is nochtans levensnoodzakelijk voor o.m. de vochtbalans van het lichaam en is nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen.
9/04/2009 - Belgische bakkers zullen voortaan gejodeerd zout gebruiken in hun brood.
16/06/2023 - Zout is een minerale verbinding van natrium en chloride. Het wordt gewonnen uit onder andere water, ondergrondse grotten, meren, vulkanen en zelfs woestijnen. Zout is er in vele verschillende kleuren, vormen en smaken.
7/12/2004 - In Engeland roept het ministerie van Volksgezondheid de voedinsgindustrie op om minder zout te gebruiken in bereide voedingswaren.
11/08/2008 - In typische kinderproducten zoals speciale kinderkoekjes en snacks zit vaak behoorlijk veel zout, zo heeft de Nederlandse Consumentenbond becijferd.
27/05/2009 - De Minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, heeft een campagne rond de vermindering van het zoutgebruik gelanceerd.
24/02/2022 - Een overkill aan zout zou leiden tot een verhoogde bloeddruk, nierproblemen en botontkalking. Anderzijds hebben we een beperkte hoeveelheid natrium nodig. Maar hoeveel zout mag je nu eigenlijk eten?
7/05/2021 - Zout is aan natrium, een mineraal dat helpt om het vochtgehalte en de pH-balans van ons lichaam te handhaven. Ook tijdens de zwangerschap is zout essentieel, want het houdt de vloeistofniveaus in het lichaam in stand die nodig zijn bij de ontwikkeling van een baby.
5/12/2019 - Peper en zout eten we elke dag. En toch gebruiken we die specerijen niet altijd op de juiste manier.
24/07/2016 - Bij een zoutarm dieet wordt vaak aanbevolen om veel vis te eten. Maar sommigen beweren dat zeevis, omdat hij in zout water leeft, veel meer zout bevat dan zoetwatervis die in meren en rivieren zwemt. Wat is daar nu van aan?
7/04/2015 - Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat sommige voedingsmiddelen minder zout bevatten dan in 2011. De hoeveelheid verzadigd vet is echter gelijk gebleven.
10/12/2024 - Een snufje zout over je eten, extra sojasaus bij de sushi, maggi door je soep: het voegt smaak toe aan je eten, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hierbij 8 signalen van je lichaam wanneer je te veel zout binnenkrijgt.
22/03/2009 - Nederlandse kinderen krijgen veel meer zout binnen dan goed voor ze is.
18/09/2018 - Deze garnalen met geroosterde peper en zout zijn letterlijk om duimen en vingers bij af te likken. Garnalen pellen doe je nu eenmaal niet met mes en vork.
27/04/2006 - In Engeland is een grootschalige studie gestart om het mogelijke verband tussen zout en astma te bestuderen.
7/07/2005 - Volgens de Europese Vereniging van Zoutproducenten EuSalt, een lobbygroep van Europese zoutproducenten, heeft de gezonde bevolking geen enkel voordeel heeft bij een beperking van de zout-inname. Integendeel zelfs.
4/07/2012 - De Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hebben een gemeenschappelijk advies uitgebracht over zoutvermindering.
25/08/2015 - Veel kant-en-klare pizza's en lasagna's zijn te vet en te zout. De Nederlandse Consumentenbond onderzocht 10 pizza's salami en 10 bakken lasagne bolognese uit de supermarkt. Pizza's zijn vaak te zout en te vet en de lasagnes bevatten te veel verzadigd vet.
27/02/2013 - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om de inname van zout te beperken tot maximaal 5 g per dag. Ook de Hoge Gezondheidsraad adviseerde in een recent advies over zoutreductie om de zoutconsumptie terug te brengen tot minder dan 5 g per dag.
30/11/2010 -
25/12/2023 - Te veel zout eten, kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Een hoge bloeddruk is op zijn beurt een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een zoutarm dieet staat daarom doorgaans centraal bij mensen met een hoge bloeddruk. Maar ook andere aanpassingen in de levensstijl zijn nodig.
6/04/2020 - Een voedingspatroon met (te) veel zout is niet alleen slecht voor je bloeddruk, maar zou ook je natuurlijke weerstand verzwakken, zodat je vatbaarder wordt voor bacteriële infecties. Dat toont onderzoek van de Universiteit van Bonn.
19/04/2013 - Een te hoge zoutinname verhoogt de kans op hypertensie en zo ook de kans op hart- en vaatziekten. Daarvoor bestaat overtuigend wetenschappelijk bewijs volgens recente rapporten van de WHO.
14/05/2011 - Een hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.
18/06/2008 - Onderzoek van de Britse Consensus Action on Salt and Health (Cash) toont aan dat veel vegetarische hamburgers en worstjes even zout zijn als hun equivalenten van vlees.
13/04/2010 - Als het aan de Democraat Felix Ortiz ligt mogen koks in de staat New York geen zout meer gebruiken bij de bereiding van het eten. Hij heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend.
21/08/2008 - Kindermaaltijden in pret- en themaparken is verschrikkelijk slecht en bevatten veel te veel zout, vet en suiker. Dat zegt de Britse Local Government Association (LGA) in een rapport.
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.