Zoekresultaten voor koolhydraten (140 artikels)

Wat zijn koolhydraten en welke kan je beter vermijden?

Wat zijn koolhydraten en welke kan je beter vermijden? 1/06/2023 - Koolhydraten zijn moleculen die bestaan uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Samen met eiwitten en vetten leveren ze ons lichaam energie. Maar niet alle koolhydraten zijn even gezond. Waarop moet je letten? En is een koolhydraatarm dieet een goed idee?

Koolhydraten: glucose, dextrose, fructose, lactose, sucrose en sacharose

Koolhydraten: glucose, dextrose, fructose, lactose, sucrose en sacharose 27/06/2023 - Ze hebben alle zes iets met koolhydraten en suiker te maken, maar wat is nu precies het verschil tussen al die ‘-oses’? Zijn ze allemaal dikmakers, of valt dat eigenlijk best mee?

Borstvoeding of minder koolhydraten goed na zwangerschapsdiabetes

3/02/2016 - Vrouwen die door zwangerschapsdiabetes meer risico lopen op diabetes type 2, verkleinen hun risico door het geven van borstvoeding. Of door het beperken van koolhydraten, maar dan vooral met plantaardige voeding.

Beter minder koolhydraten dan minder vet bij diabetes type 2

Beter minder koolhydraten dan minder vet bij diabetes type 2 10/08/2018 - Mensen met diabetes type 2 kunnen waarschijnlijk beter een dieet met weinig koolhydraten dan een vetbeperkt dieet volgen. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Eiwitrijk dieet beschermt tegen kanker

12/08/2011 - Een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten vermindert de kans op kanker en remt mogelijk ook de groei van reeds aanwezige kankercellen af.

Dertien complexe koolhydraten die een plek in je dieet verdienen

Dertien complexe koolhydraten die een plek in je dieet verdienen 15/08/2018 - Het is tegenwoordig heel normaal om gehaktballen te eten met courgetti in plaats van gewone pasta. En om pizzabodems te maken van bloemkool, want blijkbaar zijn koolhydraten de vijand.

Minder koolhydraten of minder vet maakt weinig verschil om af te vallen

Minder koolhydraten of minder vet maakt weinig verschil om af te vallen 3/04/2018 - Minder koolhydraten of minder vet eten: het maakt weinig verschil als het gaat om afvallen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar zogenaamde gepersonaliseerde diëten dat verscheen in het medisch vakblad JAMA.

Koolhydraatarm en vleesrijk dieet verkort mogelijk het leven

Koolhydraatarm en vleesrijk dieet verkort mogelijk het leven 5/10/2018 - Een dieet met weinig koolhydraten is niet gezond op de lange duur. Dat is een van de opmerkelijke resultaten van een groot Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.

Tahinkoekjes

Tahinkoekjes 26/04/2021 - Deze originele koekjes worden gemaakt op basis van sesampasta, zusto en amandelmeel. Ze zijn laag in koolhydraten en arm aan verzadigd vet. Ideaal dus voor wie lactose- en glutenvrij moet eten, maar ook diabetesvriendelijk.

Koffie verbetert prestaties voetballers

Koffie verbetert prestaties voetballers 15/01/2012 - Cafeïne in combinatie met koolhydraten verbetert niet alleen het uithoudingsvermogen en de reactietijd, maar verbetert ook de precisie en de technische vaardigheid van voetballers.

Kanker en voeding: Kan je kankercellen uithongeren door geen suiker of koolhydraten te eten?

Kanker en voeding: Kan je kankercellen uithongeren door geen suiker of koolhydraten te eten? 18/02/2022 - Een dieet met minder of geen suiker/koolhydraten zou positief werken bij een kankerbehandeling omdat de kankercellen zich voeden met glucose. Het is een stelling die frequent circuleert, maar klopt ze ook?

Alles wat je moet weten over diabetes

Alles wat je moet weten over diabetes 13/11/2020 - Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij het glucose- of suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is. Daarom spreekt men ook wel van 'suiker' of suikerziekte.

Nieuwe glucosemeter én IPad-applicatie om koolhydraten te tellen

7/12/2012 - Een goede diabetesbehandeling begint met het gebruik van de bestaande medicijnen en medische hulpmiddelen. Het evenwicht “voeding-beweging-insuline” is cruciaal.

Het Banting dieet: hoe vettiger, hoe prettiger

Het Banting dieet: hoe vettiger, hoe prettiger 1/06/2015 - Voldoende vet, veel groente, niet al te veel proteïnen en geen koolhydraten, is het credo.

Alcohol drinken na het sporten, hoe ongezond is dat?

Alcohol drinken na het sporten, hoe ongezond is dat? 16/07/2024 - Alcohol vertraagt het natuurlijke herstelproces van je lichaam. Als je toch graag een alcoholisch drankje neemt, wacht je beter totdat je de koolhydraten- en vochtvoorraad in je lichaam weer hebt aangevuld. Bier is overigens een betere keuze dan een andere alcoholische drank.

Eet gerust wat meer gezonde vetten

Eet gerust wat meer gezonde vetten 11/05/2020 - Een gezond voedingspatroon bevat vetten, proteïnes en koolhydraten. Wat de ideale verhouding is tussen die drie is sinds tientallen jaren het onderwerp van verhitte discussies.

Podcast: hoe gezond is een koolhydraatarm dieet?

Podcast: hoe gezond is een koolhydraatarm dieet? 22/06/2023 - Een voedingspatroon met minder koolhydraten en juist meer vetten geeft vaak hele goede resultaten. Diëtist Conny Hoek legt uit waarom en of een koolhydraatarm dieet nog meer voordelen heeft. Op je bloeddruk en cholesterol bijvoorbeeld.

De kracht van de peulvucht

De kracht van de peulvucht 25/10/2014 - Peulvruchten zijn een belangrijke bron van koolhydraten en andere voedingsstoffen, ze kunnen op tal van manieren, vers of gedroogd en in tal van gerechten gebruikt worden en kunnen bovendien vlees vervangen in een maaltijd.

Welke soorten koolhydraten zijn er en hoe reageert ons lichaam erop?

Welke soorten koolhydraten zijn er en hoe reageert ons lichaam erop? 24/08/2020 - Koolhydraten zijn een ingewikkelde materie. Ze bestaan in verschillende vormen en krijgen allerlei soorten namen. Soms worden ze worden de hemel in geprezen, soms worden ze verguisd. Het is sowieso niet altijd evident om door de bomen het bos te zien en te weten welke soort koolhydraat je in de kuip hebt. Om daarin wegwijs te geraken, moeten we ons eerst even verdiepen in de scheikunde.

Feestvieren met diabetes

1/12/2009 -

Waarom afgekoelde aardappelen gezonder en lijnvriendelijker zijn

Waarom afgekoelde aardappelen gezonder en lijnvriendelijker zijn 16/03/2021 - Vermijd je aardappelen omdat je het eten van koolhydraten beperkt houdt of last hebt van overgewicht? Het goede nieuws is dat je afgekoelde patatjes kan eten zonder je bloedsuikerspiegel te laten pieken! We leggen uit hoe dat komt.

Gezonde voeding na 55

Gezonde voeding na 55 1/10/2014 - Voor de voeding van gezonde 55-plussers gelden dezelfde basisprincipes als voor de jongere volwassenen.

Is het een goed idee om minder of geen brood te eten?

Is het een goed idee om minder of geen brood te eten? 16/10/2017 - In de nieuwe voedingsdriehoek blijft brood geparkeerd staan in de basislaag. Koolhydraten hebben we nu eenmaal ‘broodnodig’. Toch schrappen heel wat mensen tegenwoordig de boterham in hun menu en dat om verschillende redenen.

Ketonen in de strijd tegen lymfoedeem

Ketonen in de strijd tegen lymfoedeem 8/11/2019 - Ketonen, intussen goed bekend omdat heel wat wielrenners ze nemen, worden door ons lichaam op een natuurlijke manier aangemaakt, wanneer we door onze voorraad koolhydraten heen zijn en vetten beginnen te verbranden.

Welke effecten heeft voeding op de gezondheid?

30/01/2015 - Welke voedingsmiddelen bevorderen een goede gezondheid en welke brengen gezondheidsrisico’s met zich mee? Wat gebeurt er binnen een lichaam bij teveel of juist te weinig macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten (vitamines, mineralen, sporenelementen)?

Eiwitdiëet helpt sommige mensen om te vermageren

22/12/2012 - Mensen die een eiwitdiëet volgen met maaltijden en snacks die veel eiwitten bevatten, verliezen na 3 maanden iets meer gewicht dan mensen die een diëet met meer eiwitten maar minder koolhydraten.

Is Chinees eten gezond?

Is Chinees eten gezond? 26/03/2024 - Hoewel de traditionele Chinese keuken met basisproducten als groenten, tofu en zeevruchten heel gezond is, zijn de Chinese gerechten die je bij ons vindt, dat niet altijd. Veel van die gerechten bevatten veel koolhydraten en vet, in veel te grote porties. Wat bestel je dan best?

Eten uw kinderen genoeg groenten?

10/01/2016 - Kinderen eten doorgaans (te) weinig groenten. Een volwaardig voedingspatroon inclusief voldoende groenten (en fruit) voor kinderen is belangrijk omdat deze belangrijke meervoudige en enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen bevatten en relatief weinig energie (caloriën) leveren.

Komt u snel bij? Het ligt aan uw genen

1/04/2014 - Blijft elk stukje chocolade ongenadig rond uw heupen of buik zitten terwijl het lijkt alsof anderen kunnen eten wat ze willen? Want sommigen al langer dachten, lijkt nu ook bevestigd: volgens de Britse professor Tim Spector ligt het aan uw genen.

Diabetes: Uitgaan en alcohol

1/12/2009 -

volgopfacebook

volgopinstagram