Eiwitrijk dieet beschermt tegen kanker

Laatst bijgewerkt: juli 2011
voed-melk-kaas-zuivel-170_400_07.jpg

nieuws Een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten vermindert de kans op kanker en remt mogelijk ook de groei van reeds aanwezige kankercellen af. Dat toont onderzoek gepubliceerd in het vakblad Cancer Research. Het ging weliswaar om een experimenteel onderzoek bij muizen, maar volgens de onderzoekers zijn de biologische effecten zo sterk dat hieruit ook besluiten voor de mens kunnen worden getrokken.

Een eerste groep muizen kreeg een typisch westers dieet met 55% koolhydraten, 23% eiwitten en 22% vet. Een tweede groep kreeg een dieet met 15% koolhydraten, 58% eiwitten en 26% vet. Bij muizen die genetisch voorbestemd waren om borstkanker te krijgen, kreeg bijna de helft die het westers dieet volgde tijdens het eerste jaar effectief borstkanker, tegenover geen enkele muis met het proteïnerijke dieet. Van de muizen die het westers dieet kregen, stierf uiteindelijk 70% aan kanker voor de normale leeftijd van 2 jaar. Bij de muizen met het eiwitrijke dieet kreeg slechts 30% kanker en werd meer dan de helft ouder dan 2 jaar.

De onderzoekers vermoeden dat kankercellen meer suikers nodig hebben om te groeien en te overleven dan normale cellen. Door de aanvoer van koolhydraten te beperken, circuleert er minder glucose en insuline in het bloed. Bovendien zou een dieet met weinig koolhydraten maar veel eiwitten het immuunsysteem beter in staat stellen om kankercellen op te ruimen.verschenen op : 12/08/2011


pub