Zoekresultaten voor maagzuur (40 artikels)

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur? 7/03/2002 - Een zure oprisping of zuurbrand is op zich niet erg. Het wordt pas hinderlijk wanneer men frequent last heeft van dit terugvloeiend maagzuur. In dat geval spreekt men van gastro-esofagaal reflux (GERD).

Hoe vermijd je brandend maagzuur na het slapengaan?

Hoe vermijd je brandend maagzuur na het slapengaan? 29/06/2021 - Bijna iedereen heeft wel eens te maken met brandend maagzuur, en vaak hebben mensen er vooral ’s nachts in bed last van. Er bestaan verschillende geneesmiddelen tegen dit probleem, maar je kunt ook veel problemen verhelpen door bepaalde leef-, eet- en slaapgewoonten aan te passen.

Helpt een mediterraan dieet tegen reflux (oprispend maagzuur)?

Helpt een mediterraan dieet tegen reflux (oprispend maagzuur)? 31/01/2018 - Veel mensen hebben last van oprispend maagzuur (reflux) en slikken daarvoor een maagzuurremmer. Die kunnen echter heel wat ongewenste bijwerkingen hebben en mogen daarom niet te lang gebruikt worden. Maar in veel gevallen zijn ze misschien niet nodig.

Hoofdpijn, brandend maagzuur en stress zijn vaakst voorkomende klachten bij Belgen

30/05/2009 - 9 op 10 deelnemers aan het Europees patiënten onderzoek van InSites Consulting zijn het laatste jaar wel eens ziek geweest.

Wat doen tegen maagzuur?

7/01/2006 - Maagzuur is een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel. Soms proeft u zure maaginhoud in de keel.

Tips bij Maagklachten

5/05/2009 - Veel mensen hebben af en toe last van hun maag. Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen krijgen maagklachten als ze te veel, te vet of sterk gekruid voedsel eten. Een teveel aan maagzuur kan de maag irriteren.

Maagzuurremmers verhogen kans op longontsteking

20/02/2006 - Medicijnen die de productie van maagzuur tegengaan, verhogen de kans op een longontsteking. Dit blijkt uit een analyse van gegevens van meer dan 360 duizend patiënten uit 150 huisartsenpraktijken.

Is citroenwater ’s ochtends echt zo gezond?

Is citroenwater ’s ochtends echt zo gezond? 24/02/2016 - Op internet staan veel berichten over de vermeende gezonde effecten van een glas citroenwater ’s ochtends vroeg, zeker als u het op de nuchtere maag drinkt volgens de online ‘experts’.

Zo kan je zelf de kans op reflux tegengaan

Zo kan je zelf de kans op reflux tegengaan 26/08/2021 - Eén op tien volwassenen heeft minstens één keer per week last van zuurbranden. Zuurbrand (maagreflux) wordt veroorzaakt door maagzuur dat terugvloeit tot in de slokdarm. Maaltijden zijn hierin een belangrijke factor, omdat hierdoor de maag meer zuur aanmaakt.

Dieet bij zuurbranden (reflux)?

30/11/2010 -

Misschien alternatief voor maagzuurremmers

10/03/2010 - Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft goede hoop een alternatief te kunnen bieden voor levenslang gebruik van maagzuurremmers.

Maagontsteking of gastritis: irritatie van het maagslijmvlies

Maagontsteking of gastritis: irritatie van het maagslijmvlies 29/05/2020 - Gastritis is een ontsteking aan het maagslijmvlies, ten gevolge van een acute of langdurige, chronische irritatie van het slijmvlies. Het is een veelvoorkomende aandoening: meer dan de helft van alle mensen boven vijftig jaar zou gastritis hebben, maar niet altijd gepaard met symptomen.

Maagzuurremmers veranderen darmflora

Maagzuurremmers veranderen darmflora 2/02/2016 - De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum in het vakblad Gut.

Dyspepsie: een opgeblazen gevoel van de maag

Dyspepsie: een opgeblazen gevoel van de maag 11/05/2020 - Je eten blijft op de maag liggen, het voelt zwaar aan, je hebt braakneigingen en moet vaak boeren. Je kan ook last hebben van zure oprispingen. Het kan gaan om een gewone indigestie omdat je te veel of te zwaar hebt gegeten. Maar als het geregeld voorkomt, lijd je misschien aan dyspepsie.

Voedselinfecties

Voedselinfecties 1/03/2015 - Een voedselinfectie ontstaat wanneer we via drinkwater of voedsel levende ziekteverwekkende bacteriën opnemen. Een groot aantal van de bacteriën die met het voedsel worden opgenomen, wordt reeds in de maag door het maagzuur gedood. Een aantal entero-bacteriën kan in de darm een ziekteproces op gang brengen.

Zuur in frisdrank leidt tot tanderosie bij kinderen

Zuur in frisdrank leidt tot tanderosie bij kinderen 6/10/2014 - Nieuw onderzoek in Australië (gepubliceerd in het Journal of Dentistry) bevestigt dat de hoeveelheid zuur in frisdrank, vruchtensap en sportdrankjes blijvende schade aan tanden van kinderen kan veroorzaken door tanderosie.

Word je dik als je 's avonds nog veel eet?

Word je dik als je 's avonds nog veel eet? 29/03/2022 - Veel mensen denken nog altijd dat alles wat je na acht uur 's avonds eet wordt omgezet in vet. Je lichaam zou 's avonds namelijk in 'spaarstand' gaan, waardoor het voedsel veel minder goed verbrandt, maar klopt dat wel?

Alles wat je moet weten over maagzweren

Alles wat je moet weten over maagzweren 8/05/2020 - De tijd dat maagzweren beschouwd werden als een moeilijk te behandelen, slepende aandoening ligt gelukkig achter ons. Maar het is toch nuttig om te weten wat ze veroorzaakt en hoe je ze kan genezen.

Wat is de beste slaaphouding tijdens zwangerschap?

23/09/2011 - In het begin van de zwangerschap maakt het niet zoveel uit hoe u slaapt. Later in de zwangerschap kunnen buik- en rugligging wel problemen geven.

Onderzoekers testen anticonceptiepil die je maar één keer per maand moet innemen

Onderzoekers testen anticonceptiepil die je maar één keer per maand moet innemen 13/12/2019 - Amerikaanse onderzoekers hebben een anticonceptiepil ontwikkeld die je slechts één keer per maand moet innemen. De nieuwe pil zou vrouwen meer controle moeten geven over hun anticonceptie.

Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop

Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop 19/03/2017 - Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vindt dat bepaalde maagzuurremmers, de zogeheten protonpompremmers (PPI's), zoals omeprazol, niet langer vrij mogen te koop zijn.

Maagzuurremmers worden nog enkel terugbetaald in kleine verpakkingen

Maagzuurremmers worden nog enkel terugbetaald in kleine verpakkingen 7/04/2017 - Vanaf april 2017 worden maagzuurremmers (de zogenaamde protonpompinhibitoren of PPI's) nog enkel terugbetaald in kleinere hoeveelheden. De grootverpakkingen (meer dan 60 pillen) worden niet meer terugbetaald, behalve voor sommige patiënten.

Reisapotheek checklist

30/11/2010 - Wanneer u op reis vertrekt, zelfs al is het maar voor enkele dagen, is het wenselijk om een kleine maar goed doordachte reisapotheek mee te nemen.

Kan je best voor of tijdens de maaltijd drinken?

Kan je best voor of tijdens de maaltijd drinken? 3/02/2021 - Veel mensen zeggen dat je beter niet kan drinken bij het eten, om een opgeblazen gevoel of zure oprispingen te voorkomen. Maar klopt dat wel? En drink je dan beter vóór of tijdens de maaltijd?

Wat eten en drinken voor een betere spijsvertering?

Wat eten en drinken voor een betere spijsvertering? 22/05/2020 - Heb je last van een opgeblazen gevoel, zure oprispingen, moeilijke stoelgang? Met een paar kleine aanpassingen in je drink- en eetpatroon help je je spijsvertering al een eind op weg!

Mogelijke effecten van gelijktijdig gebruik medicijnen en voedingssupplementen

Mogelijke effecten van gelijktijdig gebruik medicijnen en voedingssupplementen 27/09/2019 - Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Bepaalde voedingssupplementen kunnen de werking van een medicijn veranderen. Aan de andere kant kunnen sommige medicijnen de opname van voedingsstoffen in het lichaam verminderen, waardoor een tekort aan mineralen of vitaminen kan ontstaan.

Overschatting risico’s medicatie tijdens zwangerschap

Overschatting risico’s medicatie tijdens zwangerschap 26/06/2016 - Vrouwen die in verwachting zijn overschatten de risico's van het gebruik van medicijnen. Daardoor neemt tweederde bewust geen medicatie bij zwangerschapskwalen.

Waarom zijn komkommers gezond?

Waarom zijn komkommers gezond? 20/07/2015 - Het is komkommertijd. Letterlijk dan. Komkommers zijn een van de meest gegeten groenten in België. Komkommers bevatten zeer weinig calorieën (kcal): een kleine komkommer van 100 gram bevat 13 kcal.

Barrett slokdarm: een voorbode van slokdarmkanker

20/11/2013 - Een Barrett slokdarm of Barrett oesofagus is een aandoening van het onderste deel van de slokdarm waarbij het slijmvlies (de slokdarmbekleding) is veranderd (= intestinale metaplasie).

Heesheid: wanneer moet je je ongerust maken?

Heesheid: wanneer moet je je ongerust maken? 30/04/2019 - Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel. Het kan een gevolg zijn van een irritatie, overbelasting of ontsteking van de stembanden in geval van reflux.

Rubrieken

reflux

maagzweer

volgopfacebook

volgopinstagram