Zoekresultaten voor maagzuur (43 artikels)
7/03/2002 - Een zure oprisping of zuurbrand is op zich niet erg. Het wordt pas hinderlijk wanneer men frequent last heeft van dit terugvloeiend maagzuur. In dat geval spreekt men van gastro-esofagaal reflux (GERD).
27/06/2023 - Tijdens een zwangerschap stelt je lichaam alles in het werk om het kindje in je buik het perfecte nestje te bieden, waardoor je hormonen de pan uit swingen. Helaas brengt dat enkele vervelende kwaaltjes met zich mee. Zo krijgt maar liefst zeven op tien zwangere vrouwen last van brandend maagzuur.
29/06/2021 - Bijna iedereen heeft wel eens te maken met brandend maagzuur, en vaak hebben mensen er vooral ’s nachts in bed last van. Er bestaan verschillende geneesmiddelen tegen dit probleem, maar je kunt ook veel problemen verhelpen door bepaalde leef-, eet- en slaapgewoonten aan te passen.
31/01/2018 - Veel mensen hebben last van oprispend maagzuur (reflux) en slikken daarvoor een maagzuurremmer. Die kunnen echter heel wat ongewenste bijwerkingen hebben en mogen daarom niet te lang gebruikt worden. Maar in veel gevallen zijn ze misschien niet nodig.
30/05/2009 - 9 op 10 deelnemers aan het Europees patiënten onderzoek van InSites Consulting zijn het laatste jaar wel eens ziek geweest.
5/05/2009 - Veel mensen hebben af en toe last van hun maag. Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen krijgen maagklachten als ze te veel, te vet of sterk gekruid voedsel eten. Een teveel aan maagzuur kan de maag irriteren.
20/02/2006 - Medicijnen die de productie van maagzuur tegengaan, verhogen de kans op een longontsteking. Dit blijkt uit een analyse van gegevens van meer dan 360 duizend patiënten uit 150 huisartsenpraktijken.
21/03/2023 - Een darmobstructie is een verstopping in de dunne of dikke darm. Daardoor kan voedsel, maagzuur, gas en vocht zich ophopen. Uiteindelijk kan de druk in de darmen toenemen en ontstaan ernstige en zelfs levensbedreigende klachten. Een medische behandeling is dan ook noodzakelijk.
20/05/2024 - Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wijder dan normaal, waardoor een deel van de maag omhoog komt en de sluitspier tussen de slokdarm en de maag minder goed functioneert. Dat kan leiden tot brandend maagzuur (reflux) of ernstige longproblemen.
26/08/2021 - Eén op tien volwassenen heeft minstens één keer per week last van zuurbranden. Zuurbrand (maagreflux) wordt veroorzaakt door maagzuur dat terugvloeit tot in de slokdarm. Maaltijden zijn hierin een belangrijke factor, omdat hierdoor de maag meer zuur aanmaakt.
6/10/2022 - Gastritis is een ontsteking aan het maagslijmvlies, ten gevolge van een acute of langdurige, chronische irritatie van het slijmvlies. Het is een veelvoorkomende aandoening: meer dan de helft van alle mensen boven vijftig jaar zou gastritis hebben, maar niet altijd gepaard met symptomen.
10/03/2010 - Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft goede hoop een alternatief te kunnen bieden voor levenslang gebruik van maagzuurremmers.
2/02/2016 - De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum in het vakblad Gut.
30/04/2024 - Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel. Het kan een gevolg zijn van een irritatie, overbelasting of ontsteking van de stembanden in geval van reflux.
27/06/2019 -
27/03/2025 - Gember is een veelzijdige specerij die niet alleen smaak toevoegt aan diverse gerechten, maar ook verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Welke precies? En mag je zoveel gember eten als je wil?
6/03/2023 - Blijft je eten op de maag liggen, voelt je maag zwaar aan, moet je vaak boeren en heb je last van zure oprispingen? Dan kan het gaan om een gewone indigestie, omdat je te veel of te zwaar hebt gegeten, maar als het geregeld voorkomt, lijd je misschien aan dyspepsie.
20/11/2013 - Een Barrett slokdarm of Barrett oesofagus is een aandoening van het onderste deel van de slokdarm waarbij het slijmvlies (de slokdarmbekleding) is veranderd (= intestinale metaplasie).
22/04/2024 - Veel mannen hebben het graag dat hun sekspartner bij orale bevrediging het sperma inslikt. Is dit veilig? Is orale seks gevaarlijk voor de gezondheid? Wat zijn de risico's op het overdragen van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) door het inslikken van sperma?
4/11/2023 - Een longontsteking of pneumonie is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast. Pneumonie wordt zowel door virussen als door bacteriën veroorzaakt. Een longontsteking moet je altijd ernstig nemen.
6/10/2014 - Nieuw onderzoek in Australië (gepubliceerd in het Journal of Dentistry) bevestigt dat de hoeveelheid zuur in frisdrank, vruchtensap en sportdrankjes blijvende schade aan tanden van kinderen kan veroorzaken door tanderosie.
17/09/2021 -
19/09/2024 - Veel mensen denken nog altijd dat alles wat je na acht uur 's avonds eet wordt omgezet in vet. Je lichaam zou 's avonds namelijk in 'spaarstand' gaan, waardoor het voedsel veel minder goed verbrandt, maar klopt dat wel?
1/03/2015 - Een voedselinfectie ontstaat wanneer we via drinkwater of voedsel levende ziekteverwekkende bacteriën opnemen. Een groot aantal van de bacteriën die met het voedsel worden opgenomen, wordt reeds in de maag door het maagzuur gedood. Een aantal entero-bacteriën kan in de darm een ziekteproces op gang brengen.
23/09/2011 - In het begin van de zwangerschap maakt het niet zoveel uit hoe u slaapt. Later in de zwangerschap kunnen buik- en rugligging wel problemen geven.
13/12/2019 - Amerikaanse onderzoekers hebben een anticonceptiepil ontwikkeld die je slechts één keer per maand moet innemen. De nieuwe pil zou vrouwen meer controle moeten geven over hun anticonceptie.
19/03/2017 - Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vindt dat bepaalde maagzuurremmers, de zogeheten protonpompremmers (PPI's), zoals omeprazol, niet langer vrij mogen te koop zijn.
7/04/2017 - Vanaf april 2017 worden maagzuurremmers (de zogenaamde protonpompinhibitoren of PPI's) nog enkel terugbetaald in kleinere hoeveelheden. De grootverpakkingen (meer dan 60 pillen) worden niet meer terugbetaald, behalve voor sommige patiënten.
3/02/2021 - Veel mensen zeggen dat je beter niet kan drinken bij het eten, om een opgeblazen gevoel of zure oprispingen te voorkomen. Maar klopt dat wel? En drink je dan beter vóór of tijdens de maaltijd?
22/05/2020 - Heb je last van een opgeblazen gevoel, zure oprispingen, moeilijke stoelgang? Met een paar kleine aanpassingen in je drink- en eetpatroon help je je spijsvertering al een eind op weg!