Maagzuurremmers veranderen darmflora

Laatst bijgewerkt: February 2016 | 1 reacties
123-maagzuur-pyrosis-12-15.jpg

nieuws De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum in het vakblad Gut. Dit kan verklaren hoe het komt dat mensen die deze maagzuurremmers slikken vaker darminfecties door bacteriën zoals Salmonella of Clostridium difficile hebben.

Protonpompremmers zijn wereldwijd een van de meest gebruikte medicijnen. Ze remmen de aanmaak van maagzuur in de maagwand en helpen daardoor tegen brandend maagzuur en maagzweren. Een nadeel van maagzuurremmers is dat ze de kans op darminfecties blijken te verhogen.

De onderzoekers vroegen 1815 proefpersonen hun ontlasting in te vriezen en te bewaren. De ontlasting werd vervolgens met behulp van DNA-technieken in het laboratorium onderzocht. Ongeveer 20 procent van de darmflora is anders bij mensen die deze groep maagzuurremmers gebruiken. Sommige groepen bacteriën waren duidelijk meer aanwezig, terwijl anderen minder aanwezig waren. Maagzuurremmers maken het maagsap iets minder zuur. Normaal gesproken gaan veel bacteriën dood door het maagsap, nu bacteriën uit de mond in de darmen aangetroffen.

De verandering van samenstelling van de darmflora kan verklaren hoe het gebruik van maagzuurremmers de kans op darminfecties verhoogt. Als sommige 'goede' bacteriën bijna verdwijnen in de darm, is er ruimte over. Die ruimte kan dan ingenomen worden door ziekmakende bacteriën. Dat geldt vooral voor de bacterie Clostridium difficile, een gevaarlijke bacterie bij kwetsbare patiënten.

Volgens de onderzoekers tonen deze resultaten dat er zorgvuldig met maagzuurremmers omgegaan moet worden. Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die dit type maagzuurremmers slikken dat eigenlijk niet meer nodig heeft. Ze adviseren artsen dan ook om zich bewust te zijn van de bijwerkingen en steeds kritisch na te denken of het slikken van maagzuurremmers nodig is.

1 reacties

Maagzuurremmers veranderen darmflora

door Charles, 4 March 2016 om 17:25

Ik las laatst op nu.nl dat het heten van witlof zou kunnen helpen om de klachten, die door maagzuurremmers worden veroorzaakt zouden vermijden. Hier vond ik een handig stappenplan: maagzuurremmers.com

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt