Zoekresultaten voor meditatie (31 artikels)

Mediteren heeft geen bewezen effect bij hypertensie, pijn of stress

29/09/2007 - Volgens een studie van de University of Alberta heeft meditatie geen enkel bewezen effect als behandeling voor hoge bloeddruk, chronische pijn, verslaving of stress.

Meditatie beïnvloedt hersenen

12/02/2011 - Uit een nieuwe studie in Psychiatry Research (januari 2011) blijkt dat meditatie en mindfulness ervoor zorgt dat mensen minder angst en stress ervaren, beter kunnen leren en een beter geheugen krijgen.

Meditatie en bewegen helpt tegen verkoudheid

Meditatie en bewegen helpt tegen verkoudheid 2/10/2012 - Meditatie en bewegen helpt om de duur van een verkoudheid of een andere luchtweginfectie zoals griep te verkorten. Dat blijkt uit een studie in het vakblad Annals of Family Medicine.

Yoga helpt aanzienlijk bij artritis

Yoga helpt aanzienlijk bij artritis 27/12/2021 - Mensen die lijden aan artritis hebben vaak baat bij yoga als extra middel om de symptomen te verzachten. Het gaat specifiek om Hatha, dat is een yogavorm die op meerdere aandachtspunten werkt: houding, ademhaling, concentratie, relaxatie, meditatie enzovoort.

Start-up moonbird zet gratis live webinar reeks op poten met experts

Start-up moonbird zet gratis live webinar reeks op poten met experts 24/03/2020 - Ademhalingsoefeningen en meditatie zijn zeer actueel dezer dagen. Maar hoe voer je deze precies goed uit? Om je te motiveren om in deze moeilijke periode aandacht te hebben voor het mentaal welzijn, zet de Belgische start-up moonbird gratis live webinars op.

Oefeningen beïnvloeden het immuunsysteem

12/06/2014 - Met simpele technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude kunt u het autonome zenuwstelsel activeren en de reactie van uw immuunsysteem remmen.

Disfunctioneel ademen: wat zijn de symptomen van verkeerd ademen?

Disfunctioneel ademen: wat zijn de symptomen van verkeerd ademen? 6/02/2023 - Klachten door verkeerd of disfunctioneel ademen zijn heel uiteenlopend en moeilijk te herkennen. Typerend zijn de borstkas- en onregelmatige ademhaling en het overmatig zuchten. Om ademhalingsproblemen efficiënt te behandelen, moet je kijken naar de onderliggende oorzaak.

Non sleep deep rest (NSDR): ontspanningsoefening voor een mentale boost

Non sleep deep rest (NSDR): ontspanningsoefening voor een mentale boost 7/03/2023 - Non sleep deep rest (NSDR) is een eenvoudige meditatietechniek die doet wat de term laat vermoeden: je slaapt niet echt, maar je vertraagt je gedachtestroom en hersengolffrequentie, wat je focus en mentale welzijn een boost geeft.

Wat zijn de voordelen van restorative yoga?

Wat zijn de voordelen van restorative yoga? 26/07/2022 - De naam zegt het zelf: restorative yoga richt zich op herstel van het lichaam. Het is een langzamere yogavorm. Houdingen worden lang aangehouden en ook de ademhaling krijgt veel aandacht. Zo kan je fysieke en mentale ontspanning stimuleren.

Waarom is ademen door je neus gezonder?

Waarom is ademen door je neus gezonder? 28/09/2023 - “Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan,” vertelt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts, auteur van het boek ‘Blijven ademen’.

Starten met mediteren

Starten met mediteren 16/07/2024 - Mediteren is een oefening voor de geest waarbij je je concentreert op een enkel onderwerp, je ademhaling, of een mantra om zo mentale rust en helderheid te krijgen. Mediteren kan bijdragen aan een diepere connectie met jezelf en een gezondere balans in je dagelijks leven. Maar hoe begin je eraan?

Zo geraak je ’s morgens gemakkelijker uit bed

Zo geraak je ’s morgens gemakkelijker uit bed 6/04/2020 - Ben je geen ochtendmens? Laat je de wekker elke morgen een paar keer afgaan voor je met tegenzin uit bed stapt? Met deze tips maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om goedgezind en uitgerust aan de dag te beginnen.

Dementie voorkomen of vertragen: beste medicijn is een gezonde levensstijl

Dementie voorkomen of vertragen: beste medicijn is een gezonde levensstijl 6/08/2024 - Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) gaf een negatief advies om het medicijn lecanemab op de Europese markt te brengen. Een kaakslag voor mensen die hoopten eindelijk een geneesmiddel te hebben voor dementie. Terug naar af? Helemaal niet, zegt prof. em. Reginald Deschepper, medisch antropoloog.

Hoe mama’s en papa’s hun kinderen kunnen betrekken bij yoga

Hoe mama’s en papa’s hun kinderen kunnen betrekken bij yoga 2/03/2019 - Yoga is een prima hobby voor mama’s die af en toe even tot rust willen komen en hun vermoeide lichaam willen aansterken. Daarnaast is kinderyoga een ding, maar ook papa’s hebben er baat bij. Yogaleraar David Somers vertelt ons waarom mannen ook aan yoga zouden moeten doen en hoe ouders hun kinderen kunnen betrekken.

Unesco erkent yoga als immaterieel cultureel erfgoed

16/12/2016 - Een gespecialiseerd comité van Unesco heeft yoga, ontstaan in India en over de hele wereld populair, ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Parkinsonpatiënten geholpen met mindfulness

12/11/2013 - Volgens een studie aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen helpt mindfulness bij mensen met de ziekte van Parkinson. Mindfulness brengt een meetbare verandering in de hersenen teweeg.

Mijn verhaal: leven met een depressie

Mijn verhaal: leven met een depressie 23/11/2004 - Pauline heeft al jaren last van regelmatig terugkerende depressies. In deze getuigenis vertelt ze hoe ze zich voelt, hoe haar omgeving reageert en hoe ze na donkere periodes des te meer van de lichtpunten geniet.

Mediteren kan je ook al wandelend doen

Mediteren kan je ook al wandelend doen 22/03/2021 - We horen vaak over de voordelen van mediteren, maar het gebruikelijke stilzitten en zich concentreren op de ademhaling werkt niet voor iedereen. Gelukkig bestaat er ook een actievere vorm, die je heel gemakkelijk in je dagelijkse leven kan inpassen: meditatief wandelen of wandelmeditatie.

Wat gebeurt er met je hersenen als je elke dag klaagt?

Wat gebeurt er met je hersenen als je elke dag klaagt? 1/04/2022 - We klagen allemaal wel eens, sommigen vaker dan anderen. Maar je hebt ook personen die voortdurend negatief zijn, nooit tevreden lijken te zijn met iets of iemand, en dit altijd ventileren. Hoewel dat vervelend kan zijn voor vrienden en familie, is het belangrijk dat je deze personen probeert te begrijpen.

Mindfulness: hype of wetenschap?

Mindfulness: hype of wetenschap? 7/05/2016 - Volgens sommigen is mindfulness een panacee, volgens anderen is het zweverig geneuzel. In de nieuwe editie van het magazine Durf Denken van UGent zet professor Rudi De Raedt (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie) de puntjes op de i.

Yoga helpt (op korte termijn) tegen piekerstoornissen

Yoga helpt (op korte termijn) tegen piekerstoornissen 10/09/2020 - Yogaliefhebbers hebben het altijd al gezegd: de discipline is niet enkel goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Amerikaans onderzoek geeft hen nu deels gelijk, yoga zou op de korte termijn helpen om overdreven piekeren tegen te gaan.

Vreemdgaan zit ook in je hersenen

11/02/2011 - Sociaal psycholoog Johan Karremans van de Nijmeegse Radboud Universiteit zocht uit wat maakt of je wel of niet snel op hol slaat als een beauty bij je in de buurt komt.

Is chronische ontsteking gevaarlijk en hoe bestrijd je het?

Is chronische ontsteking gevaarlijk en hoe bestrijd je het? 20/08/2021 - In tegenstelling tot een acute ontsteking, is een chronische ontsteking sluipend en minder zichtbaar, maar daarom niet ongevaarlijk. Op lange termijn kan chronische ontsteking zelfs leiden tot diabetes, dementie en kanker.

Verslaving: mijn passie!

Verslaving: mijn passie! 26/04/2018 - Dankzij zijn uniek profiel - hij is immers zowel ervaringsdeskundige, schrijver als leraar - kan Luc Rombaut niet alleen geloofwaardige en herkenbare verhalen vertellen, maar leerlingen ook informeren, doen nadenken en waarschuwen voor onverantwoord omgaan met drugs.

Mindfulness en cognitieve gedragstherapie helpen bij chronische lagerugpijn

3/05/2016 - Mindfulness en cognitieve gedragstraining hebben een positief effect op de pijnklachten en het dagelijks functioneren bij volwassenen met chronische lagerugpijn (minstens 3 maanden) zonder bekende oorzaak.

Mindfulness vermindert kans op depressiegerelateerde klachten bij jongeren

11/05/2013 - Leerlingen van het secundair onderwijs die in de klas een mindfulness-training volgen, rapporteren minder aanwijzingen voor depressie, angst of stress.

Geluk hangt af van de ‘grote’ dingen

Geluk hangt af van de ‘grote’ dingen 1/04/2019 - Goede sociale relaties, tevredenheid met onze gezondheid en onze financiële situatie tonen het sterkste verband met ons geluk. En vooral: bijna 60 procent van onze levenstevredenheid is maakbaar. Dat blijkt uit het ‘Nationaal Geluksonderzoek’ van de UGent.

Slaap is cruciaal voor ons immuunsysteem

Slaap is cruciaal voor ons immuunsysteem 26/06/2020 - Een onderzoek toont aan we massaal wakker lagen van het coronavirus. Een aanhoudend slaapgebrek heeft echter wel een impact op ons immuunsysteem, en een sterk afweersysteem is net heel belangrijk als een virus rondgaat.

Simpele massage van tien minuten verjaagt stress al

Simpele massage van tien minuten verjaagt stress al 24/08/2021 - Uit een Duitse studie blijkt dat zelfs een korte en lichte massage een positieve invloed had op zowel ons lichamelijk als mentaal welbevinden. Ze willen met dezelfde onderzoeksmethode nu ook de werking van andere relaxatietechnieken onder de loep nemen.

Zo kan je je lichaam fysiek voorbereiden op de bevalling

13/07/2019 -

Rubrieken

relaxatie

volgopfacebook

volgopinstagram