‘Drunkorexia’: gevaarlijke combinatie van alcoholmisbruik en eetstoornis

123m-alcohol-groep-vr-m-21-8.jpg

nieuws Steeds meer onderzoek wijst op de gevaren van drunkorexia, een combinatie van alcoholmisbruik en een eetstoornis. Bij een nieuwe Australische studie bleek bijna drie op de tien universiteitsstudentes regelmatig maaltijden over te slaan om alcoholcalorieën te compenseren, met verschillende mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg.

Iets meer dan tien jaar geleden maakte de New York Times al gewag van de risico’s van drunkorexia, maar het verschijnsel blijft nog veelal onder de radar. Het lijkt nochtans zeker onder universiteitsstudenten vaak voor te komen. Vooral jonge vrouwen lijken er last van te hebben.

Alcoholcalorieën compenseren

Drunkorexia zou onder meer voortkomen uit de groepsdruk die aanzet tot bovenmatig uitgaan en drinken, terwijl je tegelijkertijd moet voldoen aan het slanke ideaalbeeld. Dat is moeilijk vol te houden, omdat alcoholische dranken veel calorieën bevatten en je door regelmatig alcoholmisbruik dus snel kilo’s kan aankomen. 

Om gewichtstoename toch te voorkomen, gaan mensen met drunkorexia ongezond compensatiegedrag vertonen. Zo is het mogelijk dat ze veel minder gaan eten, extreem sporten, laxerende middelen gebruiken of zelfs bewust zoveel alcohol drinken dat ze ervan moeten braken. 

De risico’s

Dat gedrag houdt op zowel fysiek als mentaal gebied gevaren in. Het kan namelijk het risico verhogen op een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), levercirrose, voedingstekorten, hersen- en hartbeschadiging, geheugenverlies, black-outs, depressie en cognitieve problemen. Omdat alcohol meer effect heeft als je drinkt op een lege maag, kunnen mensen met drunkorexia gemakkelijker bewusteloos raken of een alcoholvergiftiging krijgen. Mensen met drunkorexia zouden daarnaast vaker seksueel risicogedrag kunnen vertonen.

Australische studie

Om de reikwijdte van het verschijnsel na te gaan, onderzocht de University of South Australia het drink- en eetgedrag van 479 vrouwelijke universiteitsstudenten, die tussen de 18 en 24 jaar oud waren. Meer dan acht op de tien studenten gaf toe dat ze in de laatste drie maanden drunkorectisch gedrag vertoond hadden, terwijl 28% van de ondervraagden zelfs gedurende minstens een kwart van de tijd last had van de stoornis. Volgens de onderzoekers zijn hun bevindingen zorgwekkend en wordt duidelijk dat drunkorexia een ernstig gezondheidsprobleem vormt.

Wetenschappelijke naam

Eerder riepen Amerikaanse wetenschappers al op om drunkorexia meer serieus te nemen en stelden daarom voor om het fenomeen een meer wetenschappelijk correcte naam te geven: food and alcohol disturbance (FAD) oftewel voedsel-en alcoholstoornis.


Bronnen: 
https://www.unisa.edu.au
https://www.ipsnews.be
https://www.psychologytoday.com
https://aps.onlinelibrary.wiley.com

Lees ook: Waarom krijg je van veel alcohol een black-out?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram