Zoekresultaten voor puberteit (62 artikels)

Genen tonen relatie tussen vroege puberteit en risico op kanker

Genen tonen relatie tussen vroege puberteit en risico op kanker 20/06/2017 - Onderzoekers, van onder andere het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben honderden genen gevonden die invloed hebben op het tijdstip dat de puberteit begint en die het risico op verschillende soorten kanker veranderen.

Puberen meisjes eerder dan vroeger?

Puberen meisjes eerder dan vroeger? 2/03/2020 - Meisjes lijken eerder in de puberteit te komen dan vroeger, onder andere door hormoonverstoorders en zwaarlijvigheid. Een recente Deense studie bevestigt dat, al moeten we de resultaten van dat onderzoek wel met een korrel zout nemen.

Wat kunt u doen bij familiale hypercholesterolemie?

Wat kunt u doen bij familiale hypercholesterolemie? 20/10/2015 - Familiale hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke ziekte waardoor het cholesterolgehalte in uw bloed sterk verhoogd kan zijn, en dit vanaf jonge leeftijd. Meestal wordt vanaf de puberteit gestart met een behandeling om de cholesterolwaarde te verminderen.

Blootstelling aan PCB’s tijdens zwangerschap in puberteit nog zichtbaar

Blootstelling aan PCB’s tijdens zwangerschap in puberteit nog zichtbaar 21/05/2018 - Er bestaat een relatie tussen hogere blootstelling van PCB’s tijdens de zwangerschap en een minder goede motoriek bij een kind van drie maanden.

Het syndroom van Kallmann of Hypogonadotroop hypogonadisme en anosmie : slechte reukzin en slecht ontwikkelde geslachtskenmerken

27/10/2016 - Het Kallmann syndroom is een zeldzame aangeboren aandoening met als belangrijkste kenmerken slecht ontwikkelde geslachtskenmerken en het uitblijven van de puberteit door een tekort aan geslachtshormonen (= hypogonadisme). Mensen met dit syndroom kunnen ook niet goed ruiken (= anosmie).

Klierkoorts: symptomen en wat te doen?

Klierkoorts: symptomen en wat te doen? 19/01/2023 - Hoewel klierkoorts ook wel de kusjesziekte wordt genoemd, raken de meeste mensen als kind besmet, tussen 1 en 4 jaar. Als je pas tijdens of na de puberteit besmet wordt, kan de ziekte wel behoorlijk wat symptomen geven en last veroorzaken.

Steeds meer meisjes puberen veel te vroeg

24/05/2015 - Kinderartsen krijgen steeds vaker jonge meisjes over de vloer die nog voor de leeftijd van 8 jaar aan het puberen zijn. De artsen waarschuwen dat een vroegtijdige puberteit de groei ernstig kan verstoren en voor psychische problemen kan zorgen.

Wijsheidstanden of verstandskiezen verwijderen

Wijsheidstanden of verstandskiezen verwijderen 23/08/2019 - Wijsheidstanden komen door na de puberteit, meestal tussen 17 en 21 jaar. Bij ongeveer de helft van de jonge mensen breken ze niet (allemaal) door. Bij de mensen die ze wel hebben, ontstaan in bijna de helft van de gevallen problemen en moeten ze verwijderd worden.

Slaapwandelen: wat kan je eraan doen?

Slaapwandelen: wat kan je eraan doen? 16/02/2018 - Slaapwandelen op zich is meestal niet erg en kinderen hebben er weinig of geen hinder van. Normaal gesproken verdwijnt het vanzelf vanaf de puberteit. Meestal is een behandeling dus niet nodig. Wanneer ze er veel last van hebben en op latere leeftijd kan een behandeling soms wel nodig zijn.

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

4/05/2016 - Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

Wat kan je doen tegen acne?

Wat kan je doen tegen acne? 22/10/2019 - Acne is een frequent probleem bij jonge mensen. Naar schatting heeft ongeveer 90% van de mannen en 80% van de vrouwen ooit acne gehad. Doorgaans verdwijnt acne spontaan na de puberteit.

Puberteit = puber-tijd?

Puberteit = puber-tijd? 19/03/2015 - De Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) heeft een draaiboek uitgewerkt om de groei en pubertaire ontwikkeling van jongeren van 2,5 tot 18 jaar in de CLB’s te kunnen opvolgen. Jongeren verdienen uitleg over het wat, hoe en waarom van het onderzoek van de pubertaire ontwikkeling in het CLB.

Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen 7/10/2021 - Veel mensen staan er niet bij stil dat borstkanker ook bij mannen kan voorkomen, maar jaarlijks worden in België een honderdtal mannen behandeld voor borstkanker.

PCOS: Een belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid

PCOS: Een belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid 17/08/2023 - Het polycysteus ovariumsyndroom of PCOS is bij meisjes en vrouwen voor de overgang een van de meest voorkomende hormoonafwijkingen. Ongeveer 5 à 10% van de vrouwen op vruchtbare leeftijd zou leiden aan het polysysteus-ovariumsyndroom (PCOS).

Wat is een identiteitscrisis en hoe ga je ermee om?

Wat is een identiteitscrisis en  hoe ga je ermee om? 12/04/2022 - Voor iemand met identiteitsproblemen is het niet duidelijk wie hij is, wat hij wil of hoe anderen hem zien. Vaak duiken identiteitsproblemen op in de puberteit, maar ook volwassenen kunnen ermee te maken krijgen.

Moet je je zorgen maken als je kind te klein is?

Moet je je zorgen maken als je kind te klein is? 4/10/2021 - Kinderendocrinologen zien geregeld ouders die ongerust zijn omdat hun zoon of dochter wel erg klein is. Bij de meesten is er gelukkig niets aan de hand: de ouders zijn ook klein, of het kind maakt een late puberteit door. Maar in sommige gevallen wijst een kleine gestalte wel op een medisch probleem.

Kan je baardgroei versnellen?

30/11/2010 - Baardgroei wordt vooral bepaald door genen en geslachtshormonen. De lengte, kleur en hoeveelheid haar verschillen daarom van man tot man.

Waarom word je vergeetachtig tijdens de zwangerschap?

14/05/2020 -

Ongezonde voeding tijdens kindertijd heeft jarenlang impact

Ongezonde voeding tijdens kindertijd heeft jarenlang impact 10/02/2021 - Als kind te veel vet en suiker eten kan het microbioom levenslang veranderen, ook bij wie op latere leeftijd gezonder leert eten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.

Behandeling van astma bij kinderen: geneesmiddelen

Behandeling van astma bij kinderen: geneesmiddelen 14/12/2022 - Astma is meestal goed te behandelen. Bij een vermoeden van astma zal je arts altijd geneesmiddelen voorschrijven. Medicijnen kunnen astma weliswaar niet genezen, ze kunnen de klachten wel grotendeels doen verdwijnen.

Tot welke leeftijd groei je en wanneer vindt doorgaans de groeispurt plaats?

Tot welke leeftijd groei je en wanneer vindt doorgaans de groeispurt plaats? 22/03/2022 - De groei van kinderen wordt opgevolgd door het noteren van de lengte/de gestalte en het gewicht op verschillende leeftijden, om die gegevens dan in een groeicurve te gieten. Maar hoeveel groeit een baby en kind per leeftijdsfase? Een overzicht.

Wat als je kind psoriasis heeft?

29/10/2011 - Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook babies en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen.

Waarom gaan kinderen nagelbijten en hoe kan je het afleren?

Waarom gaan kinderen nagelbijten en hoe kan je het afleren? 23/09/2022 - Eén op vier mensen zou op de nagels bijten. Bij schoolgaande jongeren zou dat zelfs bijna de helft zijn, bij volwassenen daarentegen nauwelijks 5 op 100. Nagelbijten houdt enkele risico's in. Hoe kan je ermee stoppen?

Testosteronpleisters niet aanbevolen

30/11/2010 -

Later naar school verbetert slaap tieners

16/04/2014 - Tieners die een halfuur later naar school moeten, slapen beter en zijn beter gehumeurd. Dat blijkt uit enkele recente onderzoeken in de Verenigde Staten en China.

Vegetarische voeding kan overgewicht bij kinderen helpen voorkomen

16/06/2010 - Een plantaardige voeding kan een goede manier zijn om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Dit blijkt uit een artikel in het American Journal of Clinical Nutrition.

Tips bij groeipijnen

18/08/2006 -

Ook honden rebelleren tijdens puberteit

Ook honden rebelleren tijdens puberteit 29/05/2020 - Het zal voor veel hondeneigenaars niet als een verrassing komen, maar het is nu voor de eerste keer wetenschappelijk bewezen dat ook honden door een lastige pubertijd gaan.

Grootouders bepalen risico op ziekten

6/11/2002 - Veel mensen met een beroerte, hartaandoening en diabetes lijden eigenlijk onder het overeten van de voorouders. Dit blijkt uit een Zweeds onderzoek dat heeft aangetoond dat individuen,

Ik zie meer onder water, ben beter in tennis, en heb meer kans op linkshandige kinderen

13/08/2013 - Vandaag is het wereldwijd de dag van de linkshandige. Maar wat maakt die 10 procent van de bevolking die de linkerhand als voorkeurshand heeft, zo bijzonder?

Rubrieken

adolescent

volgopfacebook

volgopinstagram