ad

Vegetarische voeding kan overgewicht bij kinderen helpen voorkomen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een plantaardige voeding kan een goede manier zijn om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Dit blijkt uit een artikel in het American Journal of Clinical Nutrition.
In het artikel worden verschillende onderzoeken besproken die de relatie tussen een vegetarische of plantaardige voeding en overgewicht nagaan. Epidemiologisch onderzoek laat zien dat vegetariërs over het algemeen slanker zijn en een lagere BMI hebben dan niet-vegetariërs. Vegetarische mannen wegen gemiddeld 7,7 kg minder, bij vrouwen is dat gemiddeld 3.3 kg minder. Dit komt overeen met een BMI-score (Body Mass Index) die 2 punten lager ligt. Onderzoek bij kinderen geeft aan dat zij die vegetarisch opgevoed zijn, slanker zijn dan hun niet-vegetarische leeftijdsgenoten. Dit verschil wordt nog groter tijdens de puberteit.
Een vegetarische voeding moet bij kinderen wel op de juiste manier worden samengesteld, stelt men in het artikel. De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer en calcium, is namelijk in de kindertijd groter dan op volwassen leeftijd dus dient hier voldoende aandacht aan besteed te worden. Maar het is heel goed mogelijk ook op plantaardige basis een voeding samen te stellen die in alle behoeftes van kinderen voorziet.
ad


pub