Zoekresultaten voor psychotherapie (38 artikels)

Werelddag van de geestelijke gezondheid: Terugbetaling psychotherapie en psychologische begeleiding door de ziekenfondsen

10/10/2014 - Het Vlaams Patiëntenforum maakte deze zomer een overzicht van de terugbetaling die elk ziekenfonds aan zijn leden biedt voor psychotherapie en psychologische begeleiding.

Ruggenmergstimulatie zinvol voor patiënten met chronische pijn

8/12/2007 - Neurostimulatie-therapie (Spinal Cord Stimulation) bij patiënten met neuropathische, chronische pijn, vooral in de rug en de benen, geeft beter resultaat dan uitsluitend een conventionele medische behandeling (orale medicatie, zenuwblokkade, steroïden, fysiotherapie, psychotherapie en chiropractie).

Effecten van psychotherapie bij depressie overschat

7/05/2010 - Het effect van psychotherapie bij de behandeling van een depressie wordt overschat. Dat komt doordat studies die een gunstige uitwerking van de behandeling aantonen, veel meer kans hebben om te worden gepubliceerd.

Een psychotherapeut/relatietherapeut vertelt over haar job

Een psychotherapeut/relatietherapeut vertelt over haar job 3/05/2019 - Werken aan je gezondheid is belangrijk. Maar sommige mensen gaan nog een stapje verder en werken ook nog eens aan de gezondheid van een ander. Vandaag lees je het verhaal van Anne Wellecomme. Zij biedt individuele psychotherapie (opleiding Gestalttherapie) en partnerrelatietherapie aan.

Hoeveel betaalt uw ziekenfonds terug voor psychotherapie en psychologische begeleiding?

Hoeveel betaalt uw ziekenfonds terug voor psychotherapie en psychologische begeleiding? 23/05/2017 - Het Vlaams Patiëntenplatform heeft een overzicht gemaakt van de terugbetaling die elk ziekenfonds aan zijn leden biedt voor psychotherapie en psychologische begeleiding. Deze analyse gaat over de terugbetaling van ambulante consultaties bij een psycholoog of psychotherapeut.

Psychotherapie tegen nieuwe hartaanval

27/01/2003 - Pyschotherapie is een effectieve manier om een nieuwe hartaanval te voorkomen.Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Vroegtijdige zaadlozing (ejaculatio praecox) : feiten en fabels

Vroegtijdige zaadlozing (ejaculatio praecox) : feiten en fabels 2/04/2002 - Verdwijnt vroegtijdige zaadlozing bij het ouder worden? Helpt psychotherapie? Helpt het om aan iets anders te denken? Medicatie?

Behandeling van depressie: combinatie psychotherapie met antidepressiva meest aanbevolen

Behandeling van depressie: combinatie psychotherapie met antidepressiva meest aanbevolen 26/11/2014 - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de doeltreffendheid van psychotherapie, alleen of in combinatie met antidepressiva.

Over spiritualiteit bij kinderen

8/02/2016 - Ondanks onze westerse seculiere maatschappij blijven spiritualiteit en religiositeit nog voor een groot stuk taboe. Aangezien voor vele mensen religie heel belangrijk is, willen we hen niet kwetsen. Ook binnen psychotherapie in het algemeen, kinderpsychotherapie in het bijzonder, is dit een hete aardappel die men liever wil vermijden.

Hypnose tegen prikkelbare darm syndroom (PDS)

Hypnose tegen prikkelbare darm syndroom (PDS) 2/12/2004 - Op een symposium van de Nederlandse Academie voor Psychotherapie werd een nieuwe methode van hypnotherapie bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) en andere ziekten van het spijsverteringskanaal voorgesteld.

Depressie bij adolescenten: niet de juiste behandeling?

Depressie bij adolescenten: niet de juiste behandeling? 25/11/2013 - Volgens een studie van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen gebeurt de opvolging van een depressie bij adolescenten niet correct.

1 op de 4 depressieve personen is 3 jaar arbeidsongeschikt

1 op de 4 depressieve personen is 3 jaar arbeidsongeschikt 10/11/2015 - 27% van de volwassenen met een depressie blijft arbeidsongeschikt gedurende 3 jaar. 17% is zelfs inactief gedurende 5 opeenvolgende jaren. 25% van die patiënten wordt minstens 1 keer in het ziekenhuis opgenomen voor psychiatrische verzorging en hun gemiddelde uitgaven voor geneeskundige verzorging lopen op tot 14.500 euro per jaar.

Terugbetaling psychologische zorg?

Terugbetaling psychologische zorg? 14/05/2016 - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit in een rapport voor een soepeler omgaan met (de terugbetaling van) psychologische zorg.

Pillen beter dan esthetische chirurgie

20/07/2001 - Mensen die naar een esthetisch chirurg stappen omdat ze zichzelf niet mooi vinden, zijn dikwijls beter af met een pilletje tegen een depressie of met psychotherapie. Dat zeggen Australische onderzoekers in een studie die werd voorgesteld op het congres van de Royal College of Psychiatrists in Londen. Heel wat mensen die zichzelf lelijk vinden lijden aan wat zij noemen een. 'dysmorfiesyndroom', ingebeelde lelijkheid.

Psychotherapie online beter en efficiënter

Psychotherapie online beter en efficiënter 18/03/2013 - Online behandelingen van veel voorkomende klachten als posttraumatische stress, burn-out, depressie, paniek en eetstoornissen zijn minstens zo effectief als reguliere face-to-face therapie.

Mentale veerkracht als alternatief voor antidepressiva

Mentale veerkracht als alternatief voor antidepressiva 29/05/2014 - 1 op 8 van de Vlamingen neemt antidepressiva en bij de Vlaamse ouderen loopt dit cijfer zelfs op tot 1 op 4. Deze cijfers zijn opmerkelijk hoog.

Mindfulness-based cognitieve therapie voorkomt depressies

13/07/2008 - Onderzoekers van de Universitaire Dienst Psychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Gent hebben opvallende vaststellingen gedaan bij een wetenschappelijke studie naar de effecten van mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) in Vlaanderen.

Psycholoog wordt terugbetaald

Psycholoog wordt terugbetaald 11/08/2017 - Vanaf volgend jaar krijgen mensen met matige psychische problemen een bezoek aan de klinisch psycholoog terugbetaald.

Ectasygebruikers kunnen ook nuchter risico's slecht inschatten

26/06/2004 - Mensen die al lange tijd de partydrug ecstasy gebruiken, kunnen zelfs in drugsvrije toestand risico's veel slechter inschatten dan mensen die nog nooit ecstasy hebben gebruikt.

Hardnekkige depressie

3/06/2004 - Volgens een Belgische studie bij 1.397 patienten, 300 huisartsen en 60 psychiaters, gesponsord door het famaceutische bedrijf Wyeth heeft ruim 67% van de patiënten

Werkt mindfulness even goed als antidepressiva bij een depressie?

Werkt mindfulness even goed als antidepressiva bij een depressie? 17/10/2019 - Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness inderdaad een gunstig effect kan hebben op allerlei psychische klachten, zoals depressie en angst. Mindfulness is echter geen wondermiddel dat voor alle psychische problemen zal werken.

Verhogen antidepressiva de kans op hartproblemen en vroegtijdig overlijden?

Verhogen antidepressiva de kans op hartproblemen en vroegtijdig overlijden? 11/10/2017 - Het meest gebruikt type van antidepressiva, de zogenaamde selectieve serotine-heropnameremmers of SSRI's die de opname van de neurotrasmittor serotonine remmen, verhogen de kans op vroegtijdig overlijden door onder meer hartproblemen.

Online zelfhulp bij depressie wordt nauwelijks afgemaakt

Online zelfhulp bij depressie wordt nauwelijks afgemaakt 22/06/2015 - Slechts zeventien procent van de mensen die deelnemen aan online zelfhulp zonder begeleiding bij depressie maakt dit programma af. Vooral mensen die ook een angststoornis hebben of met een lage opleiding stoppen eerder.

Niet ziekte, maar immuunsysteem maakt depressief

Niet ziekte, maar immuunsysteem maakt depressief 12/05/2014 - Mensen met aandoeningen waarbij het immuunsysteem voortdurend actief is, zoals reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn, lopen een groter risico om depressief te worden.

Lusten antidepressiva wegen niet altijd op tegen lasten

Lusten antidepressiva wegen niet altijd op tegen lasten 27/03/2014 - Bijna één op vijf patiënten met depressieve klachten of een angststoornis vindt de effectiviteit van een antidepressivum niet opwegen tegen de bijwerkingen ervan.

ADHD-medicatie werkt niet op de lange termijn

ADHD-medicatie werkt niet op de lange termijn 8/07/2013 - Negen op tien kinderen met matige tot ernstige ADHD hebben blijvende klachten, ook als ze al geruime tijd worden behandeld met geneesmiddelen. Dat melden onderzoekers van het Amerikaanse Johns Hopkins Children's Center.

Cognitieve gedragstherapie is veilig bij chronische vermoeidheid

2/07/2010 - De cognitieve gedragstherapie die ingezet wordt tegen het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is voor patiënten niet schadelijk.

Waarom iemand ziek wordt tijdens het weekend

7/12/2002 - Mensen die lijden aan maandagochtendziekte zijn misschien het slachtoffer van een nieuwe ziekte, stellen Nederlandse onderzoekers. Zij noemen het de vrijetijdsziekte, een aandoening die optreedt telkens men stopt met werken en zich wil ontspannen.

Alle antidepressiva effectiever dan placebo bij acute depressie

Alle antidepressiva effectiever dan placebo bij acute depressie 3/04/2018 - De grootste studie ooit over de werkzaamheid van antidepressiva komt tot het besluit dat antidepressiva effectiever zijn dan placebo in de acute behandeling van depressie bij volwassenen. Deze studie verscheen in The Lancet.

Depressie rukt op

1/09/2000 - Depressie wordt vanaf 2.000 de ziekte die Europa na hart- en vaatziekten het meest zal kosten. Dat is althans de conclusie van een grote Europese studie. In België zou ruim 12% van de bevolking in mindere of meerdere mate geconfronteerd worden met een depressie. Daarmee scoort België zeer goed, in vergelijking met Spanjepub