Zoekresultaten voor psychotherapie (51 artikels)

Behandeling van depressie: combinatie psychotherapie met antidepressiva meest aanbevolen

Behandeling van depressie: combinatie psychotherapie met antidepressiva meest aanbevolen 26/11/2014 - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de doeltreffendheid van psychotherapie, alleen of in combinatie met antidepressiva.

Werelddag van de geestelijke gezondheid: Terugbetaling psychotherapie en psychologische begeleiding door de ziekenfondsen

10/10/2014 - Het Vlaams Patiëntenforum maakte deze zomer een overzicht van de terugbetaling die elk ziekenfonds aan zijn leden biedt voor psychotherapie en psychologische begeleiding.

Effecten van psychotherapie bij depressie overschat

7/05/2010 - Het effect van psychotherapie bij de behandeling van een depressie wordt overschat. Dat komt doordat studies die een gunstige uitwerking van de behandeling aantonen, veel meer kans hebben om te worden gepubliceerd.

Vroegtijdige zaadlozing (ejaculatio praecox) : feiten en fabels

2/04/2002 - Verdwijnt vroegtijdige zaadlozing bij het ouder worden? Helpt psychotherapie? Helpt het om aan iets anders te denken? Medicatie?

Hoeveel betaalt uw ziekenfonds terug voor psychotherapie en psychologische begeleiding?

Hoeveel betaalt uw ziekenfonds terug voor psychotherapie en psychologische begeleiding? 23/05/2017 - Het Vlaams Patiëntenplatform heeft een overzicht gemaakt van de terugbetaling die elk ziekenfonds aan zijn leden biedt voor psychotherapie en psychologische begeleiding. Deze analyse gaat over de terugbetaling van ambulante consultaties bij een psycholoog of psychotherapeut.

Psychotherapie tegen nieuwe hartaanval

27/01/2003 - Pyschotherapie is een effectieve manier om een nieuwe hartaanval te voorkomen.Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Welke soorten therapie zijn er?

Welke soorten therapie zijn er? 19/12/2022 - Afhankelijk van welke aandoening wordt behandeld, is de ene therapievorm al passender dan de andere. Er zijn grofweg vier soorten psychotherapie: de psychoanalyse, de (cognitieve) gedragstherapie, de ervaringsgerichte therapie en de systeemtherapie.

Ruggenmergstimulatie zinvol voor patiënten met chronische pijn

8/12/2007 - Neurostimulatie-therapie (Spinal Cord Stimulation) bij patiënten met neuropathische, chronische pijn, vooral in de rug en de benen, geeft beter resultaat dan uitsluitend een conventionele medische behandeling (orale medicatie, zenuwblokkade, steroïden, fysiotherapie, psychotherapie en chiropractie).

Hoe werkt relatietherapie en wat is de kostprijs?

Hoe werkt relatietherapie en wat is de kostprijs? 16/02/2023 - Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die kan helpen om structurele en communicatieproblemen binnen een koppel aan te pakken. De therapeut zal tijdens gezamenlijke en eventueel ook individuele sessies het gedrag, emoties en patronen van de partners onder de loep nemen.

Vormen van psychotherapie: wat is cognitieve gedragstherapie?

Vormen van psychotherapie: wat is cognitieve gedragstherapie? 26/10/2021 - Cognitieve gedragstherapie is doeltreffend bij angststoornissen en dwangstoornissen, maar ook bij faalangst, burn-out en verlatingsangst. Verder zet men het in bij depressie, vermoeidheid, slapeloosheid en andere slaapproblemen, eventueel zelfs bij autisme of ADHD.

Depressie bij adolescenten: niet de juiste behandeling?

25/11/2013 - Volgens een studie van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen gebeurt de opvolging van een depressie bij adolescenten niet correct.

Hypnose als behandeling: wat is hypnotherapie?

Hypnose als behandeling: wat is hypnotherapie? 30/01/2023 - Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij een therapeut je onder hypnose of trance brengt, terwijl je nog de volledige controle behoudt. In deze toestand krijg je meer inzicht in jezelf en kan je werken aan zowel lichamelijke, psychische als emotionele klachten.

Over spiritualiteit bij kinderen

8/02/2016 - Ondanks onze westerse seculiere maatschappij blijven spiritualiteit en religiositeit nog voor een groot stuk taboe. Aangezien voor vele mensen religie heel belangrijk is, willen we hen niet kwetsen. Ook binnen psychotherapie in het algemeen, kinderpsychotherapie in het bijzonder, is dit een hete aardappel die men liever wil vermijden.

Vormen van psychotherapie: wat is systeemtherapie?

Vormen van psychotherapie: wat is systeemtherapie? 11/10/2021 - Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die ook wel relatie- en gezinstherapie wordt genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega's betrokken worden bij de therapie.

1 op de 4 depressieve personen is 3 jaar arbeidsongeschikt

10/11/2015 - 27% van de volwassenen met een depressie blijft arbeidsongeschikt gedurende 3 jaar. 17% is zelfs inactief gedurende 5 opeenvolgende jaren.

Pillen beter dan esthetische chirurgie

20/07/2001 - Mensen die naar een esthetisch chirurg stappen omdat ze zichzelf niet mooi vinden, zijn dikwijls beter af met een pilletje tegen een depressie of met psychotherapie. Dat zeggen Australische onderzoekers in een studie die werd voorgesteld op het congres van de Royal College of Psychiatrists in Londen. Heel wat mensen die zichzelf lelijk vinden lijden aan wat zij noemen een. 'dysmorfiesyndroom', ingebeelde lelijkheid.

Een psychotherapeut/relatietherapeut vertelt over haar job

Een psychotherapeut/relatietherapeut vertelt over haar job 3/05/2019 - Werken aan je gezondheid is belangrijk. Maar sommige mensen gaan nog een stapje verder en werken ook nog eens aan de gezondheid van een ander. Vandaag lees je het verhaal van Anne Wellecomme. Zij biedt individuele psychotherapie (opleiding Gestalttherapie) en partnerrelatietherapie aan.

Psychotherapie online beter en efficiënter

Psychotherapie online beter en efficiënter 18/03/2013 - Online behandelingen van veel voorkomende klachten als posttraumatische stress, burn-out, depressie, paniek en eetstoornissen zijn minstens zo effectief als reguliere face-to-face therapie.

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie? 1/11/2021 - Bij dierentherapie of Animal Assisted Therapy (AAT) vervullen dieren een therapeutische rol. Ze worden ingeschakeld om mensen met fysieke, psychische en psychosociale problemen te helpen hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren.

Dwangstoornissen of obsessieve-compulsieve stoornissen (OCD)

Dwangstoornissen of obsessieve-compulsieve stoornissen (OCD) 3/11/2023 - Een dwangstoornis of obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) wordt gekenmerkt door dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Men schat dat ongeveer 1,5 à 2% van de bevolking lijdt aan een dwangstoornis. Wat zijn de symptomen, en wat kan je eraan doen?

Mindfulness-based cognitieve therapie voorkomt depressies

13/07/2008 - Onderzoekers van de Universitaire Dienst Psychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Gent hebben opvallende vaststellingen gedaan bij een wetenschappelijke studie naar de effecten van mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) in Vlaanderen.

Wat is muziektherapie en wie heeft er baat bij?

Wat is muziektherapie en wie heeft er baat bij? 26/12/2023 - Intuïtief hebben mensen altijd muziek gebruikt om bepaalde gevoelens een plaats te kunnen geven, zich te ontspannen of om energie op te doen. Vandaag wordt het erkend als een volwaardige therapie.

Psycholoog wordt terugbetaald

Psycholoog wordt terugbetaald 11/08/2017 - Vanaf volgend jaar krijgen mensen met matige psychische problemen een bezoek aan de klinisch psycholoog terugbetaald.

Mentale veerkracht als alternatief voor antidepressiva

Mentale veerkracht als alternatief voor antidepressiva 29/05/2014 - 1 op 8 van de Vlamingen neemt antidepressiva en bij de Vlaamse ouderen loopt dit cijfer zelfs op tot 1 op 4. Deze cijfers zijn opmerkelijk hoog.

Wat zijn de symptomen van een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Wat zijn de  symptomen van een borderline persoonlijkheidsstoornis? 4/07/2023 - Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) wordt ook wel emotieregulatiestoornis genoemd, omdat een van de grootste problemen het reguleren van emoties is. Daarnaast ziet men vaak een verstoring in het zelfbeeld, instabiele relaties en impulsief gedrag. We overlopen 9 prominente kenmerken.

Werkt mindfulness even goed als antidepressiva bij een depressie?

Werkt mindfulness even goed als antidepressiva bij een depressie? 3/11/2020 - Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness inderdaad een gunstig effect kan hebben op allerlei psychische klachten, zoals depressie en angst. Mindfulness is echter geen wondermiddel dat voor alle psychische problemen zal werken.

Waarom doet iemand aan automutilatie of zelfbeschadiging?

Waarom doet iemand aan automutilatie of zelfbeschadiging? 6/09/2021 - Automutilatie betekent ‘zelfbeschadiging’ of ‘zelfverwonding’. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals zichzelf bekrassen, snijden of slaan. Soms is automutileren een uiting van stress of onuitgesproken gevoelens, maar evenzeer is het een symptoom van een onderliggende ziekte.

Hardnekkige depressie

3/06/2004 - Volgens een Belgische studie bij 1.397 patienten, 300 huisartsen en 60 psychiaters, gesponsord door het famaceutische bedrijf Wyeth heeft ruim 67% van de patiënten

Mijn verhaal: leven met een depressie

Mijn verhaal: leven met een depressie 23/11/2004 - Pauline heeft al jaren last van regelmatig terugkerende depressies. In deze getuigenis vertelt ze hoe ze zich voelt, hoe haar omgeving reageert en hoe ze na donkere periodes des te meer van de lichtpunten geniet.

Ectasygebruikers kunnen ook nuchter risico's slecht inschatten

26/06/2004 - Mensen die al lange tijd de partydrug ecstasy gebruiken, kunnen zelfs in drugsvrije toestand risico's veel slechter inschatten dan mensen die nog nooit ecstasy hebben gebruikt.

volgopfacebook

volgopinstagram