Zoekresultaten voor luchtwegen (196 artikels)

Wereld Astmadag: Kent u de 'verborgen' tekenen van astma?

Wereld Astmadag: Kent u de 'verborgen' tekenen van astma? 2/05/2017 - Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, wat leidt tot overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen (bronchiale hyperreactiviteit). Het gevolg is dat de luchtwegen in reactie op prikkels prikkels (huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, stuifmeel, rook, sterke geuren, koude...)

Acute bronchitis

13/10/2016 - Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen (de vertakkingen van de luchtpijp en longblaasjes, bronchiën). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waar er een ontstekingsreactie is van de luchtwegen.

Wat is astma?

Wat is astma? 2/05/2023 - Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, die benauwdheid tot gevolg kan hebben. De benauwdheid kan ook plotseling ontstaan doordat de luchtwegen geprikkeld raken door bepaalde stoffen, temperatuurschommelingen of een inspanning.

Bronchiale thermoplastie, een nieuwe behandeling voor ernstige astma

1/02/2014 - Bronchiale thermoplastie, het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen, is een totaal nieuwe manier om astmapatiënten te behandelen.

Roken tijdens zwangerschap remt ontwikkeling luchtwegen

9/07/2005 - Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hebben minder goed ontwikkelde en kleinere luchtwegen

Waarom beter geen antibiotica tegen hoest?

5/12/2018 - Hoesten komt bij vrijwel alle problemen van de luchtwegen voor. Het is meestal een beschermingsmechanisme van het lichaam om slijm, ziektekiemen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te blazen.

Bronchiolitis: virale infectie van de onderste luchtwegen

Bronchiolitis: virale infectie van de onderste luchtwegen 15/11/2022 - Bronchiolitis is een acute virale infectie van de onderste luchtwegen, ter hoogte van de bronchioli. Het betreft een virale infectie die meestal (in 50 tot 80% van de gevallen) door een respiratoir syncytiaal virus (RSV) wordt veroorzaakt.

Bronchoscopie

Bronchoscopie 1/01/2015 - Een bronchoscopisch onderzoek is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in uw luchtwegen kijkt. Hij doet dat met een bronchoscoop, een kijkinstrument, waarmee via een dunne slang en een lens of een kleine videocamera de luchtwegen worden onderzocht.

Nieuwe behandeling voor astmapatiënten

14/10/2006 - Aan de universiteit van Groningen is een onderzoek gestart naar het effect van een nieuwe, niet-medicamenteuze behandelwijze voor astmapatiënten.

Zijn luchtweginfecties, allergie en ontstekingen te voorkomen door gerichte voeding?

Zijn luchtweginfecties, allergie en ontstekingen te voorkomen door gerichte voeding? 16/11/2014 - Met gerichte voeding en aanvullende micronutriënten kan de weerstand tegen infecties in de luchtwegen, tegen allergieën, en tegen ontstekingen worden vergroot.

Geen antibiotica bij luchtweginfecties

7/01/2009 - Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie waarschuwt andermaal voor het gebruik van antibiotica bij acute infecties van de bovenste luchtwegen zoals een acute rhinosinusitis.

Bakkers zeven maal meer risico op allergische klachten

8/06/2005 - Bakkers lopen bijna zeven keer meer het risico op allergische klachten dan de gemiddelde Vlaming en hebben dubbel zoveel kans op klachten aan de luchtwegen.

'Rokerslong' (COPD) neemt toe

9/12/2003 - Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een chronische en langzaam progressieve longaandoening waarbij het debiet van de luchtwegen geleidelijk vermindert en het transport van de lucht naar de longen moeilijker wordt.

Antibiotica genezen zelden luchtwegen

12/01/2008 - Antibiotica nemen tegen een infectie van de luchtwegen is meestal zinloos. Ongeveer een derde van de infecties is viraal. Daartegen helpen antibiotica sowieso niet.

Wat is RSV en waarom belanden zoveel kindjes met RSV in het ziekenhuis?

Wat is RSV en waarom belanden zoveel kindjes met RSV in het ziekenhuis? 5/12/2022 - Het Respiratoir Syncytieel virus (RSV) is een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus. Het veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen.

Wat zijn de symptomen van COPD?

19/11/2015 - COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Wat moet u doen bij bronchitis?

30/11/2010 - Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen (de vertakkingen van de luchtpijp en longblaasjes, bronchiën). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waar er een ontstekingsreactie is van de luchtwegen.

Tegen griep werken antibiotica niet

Tegen griep werken antibiotica niet 2/11/2009 - Griep (en de meeste andere infecties van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid) wordt veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën ...

Geen cortisone bij bronchiolitis

30/12/2007 - Bronchiolitis is een acute virale infectie van de onderste luchtwegen die meestal (in 50 tot 80% van de gevallen) door een respiratoir syncytiaal virus (RSV) wordt veroorzaakt.

Adenovirus: oorzaak van onder andere oog-, luchtweg- en maagdarminfecties

Adenovirus: oorzaak van onder andere oog-, luchtweg- en maagdarminfecties 17/05/2022 - Adenovirussen zijn een groep DNA-virussen die het weefsel van de ogen, luchtwegen, longen, darmen, urinewegen en zenuwstelsel infecteren. Infecties komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar iedereen kan ze krijgen.

COPD: wat kan je doen als je kortademig bent?

COPD: wat kan je doen als je kortademig bent? 11/12/2020 - Bij COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) vernauwen de luchtwegen steeds meer. Tegelijk wordt het longweefsel errond afgebroken. Dat is een traag, maar onomkeerbaar proces.

Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest? 11/11/2022 - Hoest wordt vaak veroorzaakt door een (virus)infectie van de luchtwegen, door de aanwezigheid van slijm, rook, stof, droge lucht of door een allergie. Meestal is een behandeling niet nodig, maar een hoest kan wel vervelend zijn. Zeker 's nachts.

10 vragen over jodiumtabletten: waarom, voor wie, waar verkrijgbaar, wanneer en hoe innemen?

10 vragen over jodiumtabletten: waarom, voor wie, waar verkrijgbaar, wanneer en hoe innemen? 2/04/2018 - Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of via besmet voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op, wat tot een bestraling ‘van binnenuit’ leidt. De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe.

Primaire ciliaire dyskinesie (PCD) en Karthagener syndroom

Primaire ciliaire dyskinesie (PCD) en Karthagener syndroom 10/10/2008 - Primaire ciliaire dyskinesie (PCD) is een aangeboren aandoening waarbij de trilharen minder goed bewegen, omdat deze trilharen afwijkend zijn. De trilharen zitten onder andere in de luchtwegen.

Verergeren hoogspanningslijnen de schadelijke effecten van fijn stof?

30/11/2010 -

Honden en katten beschermen kinderen tegen allergie

2/09/2002 - Kinderen die voor hun eerste verjaardag regelmatig in contact komen met minstens twee honden of katten, zijn op latere leeftijd minder vatbaar voor allergieën via de luchtwegen.

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest? 3/09/2015 - Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. De bacterie die kinkhoest veroorzaakt maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die wel drie maanden kunnen aanhouden.

Eikenprocessierupsen: welke klachten kunnen ze veroorzaken en wat kunt u eraan doen?

3/06/2016 - De brandharen van de eikenprocessierups kunnen matig tot soms ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De pijlvormige brandharen met weerhaakjes dringen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De reactie als gevolg van contact met de brandharen kan van persoon tot persoon variëren.

Elektronische smog slecht voor de luchtwegen

20/10/2007 - Volgens een onderzoek zou de ‘elektronische smog’ die wordt geproduceerd door computers, TV-toestellen, GSM, enz. aan de basis kunnen liggen van diverse luchtwegaandoeningen...

Eén jaar stoppen met roken verbetert klachten COPD

9/02/2006 - Wanneer patiënten met de longziekte COPD stoppen met roken, krijgen zij minder luchtwegklachten, terwijl cognitieve functies als reactiesnelheid en oog-handcoördinatie verbeteren en ook de kwaliteit van leven toeneemt.

volgopfacebook

volgopinstagram