Zoekresultaten voor luchtwegen (211 artikels)

Wereld Astmadag: Kent u de 'verborgen' tekenen van astma?

Wereld Astmadag: Kent u de 'verborgen' tekenen van astma? 2/05/2017 - Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, wat leidt tot overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen (bronchiale hyperreactiviteit). Het gevolg is dat de luchtwegen in reactie op prikkels prikkels (huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, stuifmeel, rook, sterke geuren, koude...)

Wat is astma?

Wat is astma? 30/11/2010 - Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, wat leidt tot overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen (bronchiale hyperreactiviteit).

Roken tijdens zwangerschap remt ontwikkeling luchtwegen

9/07/2005 - Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hebben minder goed ontwikkelde en kleinere luchtwegen

Bronchiale thermoplastie, een nieuwe behandeling voor ernstige astma

1/02/2014 - Bronchiale thermoplastie, het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen, is een totaal nieuwe manier om astmapatiënten te behandelen.

Tegen griep werken antibiotica niet

Tegen griep werken antibiotica niet 2/11/2009 - Griep (en de meeste andere infecties van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid) wordt veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën ...

Geen antibiotica bij luchtweginfecties

7/01/2009 - Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie waarschuwt andermaal voor het gebruik van antibiotica bij acute infecties van de bovenste luchtwegen zoals een acute rhinosinusitis.

Yakult beschermt niet tegen luchtweginfectie

23/11/2010 - Yakult mag niet beweren dat de probioticadrank extra beschermt tegen infecties van de bovenste luchtwegen.

Waarom beter geen antibiotica tegen hoest?

5/12/2018 - Hoesten komt bij vrijwel alle problemen van de luchtwegen voor. Het is meestal een beschermingsmechanisme van het lichaam om slijm, ziektekiemen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te blazen.

Acute bronchitis

Acute bronchitis 13/10/2016 - Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen (de vertakkingen van de luchtpijp en longblaasjes, bronchiën). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waar er een ontstekingsreactie is van de luchtwegen.

Bronchoscopie

Bronchoscopie 1/01/2015 - Een bronchoscopisch onderzoek is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in uw luchtwegen kijkt. Hij doet dat met een bronchoscoop, een kijkinstrument, waarmee via een dunne slang en een lens of een kleine videocamera de luchtwegen worden onderzocht.

Het verkoudheidsvirus of Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

Het verkoudheidsvirus of Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) 13/12/2017 - Het Respiratoir Syncytiaal virus (RSV) is een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus. Het veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. Het RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen.

Bakkers zeven maal meer risico op allergische klachten

8/06/2005 - Bakkers lopen bijna zeven keer meer het risico op allergische klachten dan de gemiddelde Vlaming en hebben dubbel zoveel kans op klachten aan de luchtwegen.

'Rokerslong' (COPD) neemt toe

9/12/2003 - Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een chronische en langzaam progressieve longaandoening waarbij het debiet van de luchtwegen geleidelijk vermindert en het transport van de lucht naar de longen moeilijker wordt.

Nieuwe behandeling voor astmapatiënten

14/10/2006 - Aan de universiteit van Groningen is een onderzoek gestart naar het effect van een nieuwe, niet-medicamenteuze behandelwijze voor astmapatiënten.

Zijn luchtweginfecties, allergie en ontstekingen te voorkomen door gerichte voeding?

Zijn luchtweginfecties, allergie en ontstekingen te voorkomen door gerichte voeding? 16/11/2014 - Met gerichte voeding en aanvullende micronutriënten kan de weerstand tegen infecties in de luchtwegen, tegen allergieën, en tegen ontstekingen worden vergroot.

COPD: wat kunt u doen als u kortademig bent?

COPD: wat kunt u doen als u kortademig bent? 16/11/2018 - Bij COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) vernauwen de luchtwegen steeds meer. Tegelijk wordt het longweefsel errond afgebroken. Dat is een traag, maar onomkeerbaar proces.

Wat zijn de symptomen van COPD?

19/11/2015 - COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Wereld Astma Dag:Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Wereld Astma Dag:Welke klachten kunnen wijzen op astma? 6/05/2015 - Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor ze op allerlei prikkels overdreven reageren en vernauwen en prikkelbaar worden.

COPD: een vaak onopgemerkte maar ongeneeslijke longziekte

COPD: een vaak onopgemerkte maar ongeneeslijke longziekte 19/11/2014 - COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Hoesten: wanneer naar de dokter?

8/12/2013 - Hoesten komt bij vrijwel alle problemen van de luchtwegen voor. Het is meestal een beschermingsmechanisme van het lichaam om slijm, ziektekiemen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te blazen.

Wat moet u doen bij bronchitis?

30/11/2010 - Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen (de vertakkingen van de luchtpijp en longblaasjes, bronchiën). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waar er een ontstekingsreactie is van de luchtwegen.

Antibiotica genezen zelden luchtwegen

12/01/2008 - Antibiotica nemen tegen een infectie van de luchtwegen is meestal zinloos. Ongeveer een derde van de infecties is viraal. Daartegen helpen antibiotica sowieso niet.

10 vragen over jodiumtabletten: waarom, voor wie, waar verkrijgbaar, wanneer en hoe innemen?

10 vragen over jodiumtabletten: waarom, voor wie, waar verkrijgbaar, wanneer en hoe innemen? 2/04/2018 - Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of via besmet voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op, wat tot een bestraling ‘van binnenuit’ leidt. De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe.

Eikenprocessierupsen: welke klachten kunnen ze veroorzaken en wat kunt u eraan doen?

Eikenprocessierupsen: welke klachten kunnen ze veroorzaken en wat kunt u eraan doen? 3/06/2016 - De brandharen van de eikenprocessierups kunnen matig tot soms ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De pijlvormige brandharen met weerhaakjes dringen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De reactie als gevolg van contact met de brandharen kan van persoon tot persoon variëren.

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest? 3/09/2015 - Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. De bacterie die kinkhoest veroorzaakt maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die wel drie maanden kunnen aanhouden.

Alles wat je moet weten over inhalatoren bij astma

Alles wat je moet weten over inhalatoren bij astma 6/05/2014 - Bij aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma en COPD, krijgt men soms een therapie voorgeschreven waarbij men geneesmiddelen moet inademen (inhaleren). Een correct gebruik van zo'n inhalator is heel belangrijk.

Primaire ciliaire dyskinesie (PCD) en Karthagener syndroom

Primaire ciliaire dyskinesie (PCD) en Karthagener syndroom 10/10/2008 - Primaire ciliaire dyskinesie (PCD) is een aangeboren aandoening waarbij de trilharen minder goed bewegen, omdat deze trilharen afwijkend zijn. De trilharen zitten onder andere in de luchtwegen.

Elektronische smog slecht voor de luchtwegen

20/10/2007 - Volgens een onderzoek zou de ‘elektronische smog’ die wordt geproduceerd door computers, TV-toestellen, GSM, enz. aan de basis kunnen liggen van diverse luchtwegaandoeningen...

Handvol noten per dag om langer te leven

19/01/2017 - Elke dag een handvol noten eten, volgens recent onderzoek helpt deze eenvoudige truc om het risico op hartziekten, kanker, ziektes aan de luchtwegen en diabetes stevig te beperken.

Verergeren hoogspanningslijnen de schadelijke effecten van fijn stof?

30/11/2010 -pub