Zoekresultaten voor lever (214 artikels)

Waarom is alcohol zo slecht voor de lever ?

Waarom is alcohol zo slecht voor de lever ? 22/02/2024 - Het is ondertussen algemeen geweten dat alcohol een grote boosdoener is voor de lever. Zelfs bij één consumptie treedt een schadelijk proces in je lever. Gelukkig kan de lever zichzelf herstellen, als we hem niet te veel en te vaak blootstellen aan alcohol.

Symptomen en oorzaken van acuut en chronisch leverfalen

Symptomen en oorzaken van acuut en chronisch leverfalen 25/06/2022 - Leverfalen is een levensbedreigende aandoening die meestal geleidelijk optreedt. Grote delen van de lever geraken onherstelbaar beschadigd waardoor de lever zijn werk niet meer kan doen.

Vijf feiten over je lever

Vijf feiten over je lever 5/02/2024 - Zonder onze lever kunnen we niet leven. Hij speelt een essentiële rol in de verschillende stofwisselingsprocessen en vervult zo cruciale rollen voor andere organen.

Wat zijn de oorzaken en symptomen van geelzucht (icterus)?

Wat zijn de oorzaken en symptomen van geelzucht (icterus)? 2/06/2022 - Geelzucht is een aandoening waarbij de huid, slijmvliezen en het oogwit geel kleuren. Geelzucht wijst vaak op een probleem met de lever of de galwegen. Als de lever niet goed werkt, kan zich in het bloed een afvalstof ophopen die bilirubine wordt genoemd.

Portale hypertensie: verhoogde bloeddruk in de leverpoortader

Portale hypertensie: verhoogde bloeddruk in de leverpoortader 8/04/2024 - Portale hypertensie is een abnormaal hoge bloeddruk in de leverpoortader, de grote ader die bloed van de darm naar de lever voert. Het is de meest voorkomende complicatie van een ernstige leveraandoening.

‘Groen’ mediterraan dieet doet wonderen bij vette lever

‘Groen’ mediterraan dieet doet wonderen bij vette lever 11/03/2021 - Steeds meer mensen krijgen te horen dat ze leververvetting hebben. Een vette lever kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, fibrose of cirrose bijvoorbeeld, maar een aanpassing van de voedingsgewoonten geeft opmerkelijke resultaten.

Nieuwe methodes om leverontsteking vast te stellen en te behandelen

Nieuwe methodes om leverontsteking vast te stellen en te behandelen 6/04/2018 - Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Maastricht UMC+ hebben twee methodes ontdekt om leverontsteking te behandelen. Bovendien is een nieuwe methode ontwikkeld om ontsteking van de lever te diagnosticeren door middel van een eenvoudige bloedtest.

Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests?

Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests? 16/01/2023 - Leverfunctieonderzoek is een bloedonderzoek naar de verschillende functies van de lever. Een arts kan de leverfunctie onderzoeken door de gehaltes te bepalen van onder meer leverenzymen in het bloed. Abnormale leverwaarden kunnen een eerste aanwijzing zijn van een leverziekte.

9 zaken die slecht zijn voor je lever

9 zaken die slecht zijn voor je lever 21/11/2023 - Niet alleen te veel alcohol is schadelijk voor je lever. Heel wat producten waarvan je het niet verwacht, kunnen evenzeer nefast zijn.

'Paspoort’ voor medicijnen

28/05/2014 - Antidepressiva, pijnstillers en andere geneesmiddelen werken niet bij iedereen even goed. Medicijnen worden in de lever afgebroken door verschillende enzymen.

Wat is het verschil tussen acute en chronische hepatitis B?

Wat is het verschil tussen acute en chronische hepatitis B? 1/08/2018 - Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door het hepatitis B-virus. De infectieziekte tast de lever aan.

Podcast: gewoontes creëren en veranderen

Podcast: gewoontes creëren en veranderen 8/04/2024 - Gewoontes veranderen is niet gemakkelijk. In deze podcast van 'Wat ligt er op uw lever' verkennen we de moeilijkheden waarmee we te maken krijgen bij het inbouwen of volhouden van gewoontes, én tips en praktische voorbeelden die je helpen om jouw voornemens deze keer wel vol te houden.

IJzerstapelingsziekte of hemochromatose: een veel voorkomende erfelijke ziekte

IJzerstapelingsziekte of hemochromatose: een veel voorkomende erfelijke ziekte 21/08/2014 - IJzerstapelingsziekte of hemochromatose is een aandoening waarbij men te veel ijzer opneemt uit de voeding. Dat wordt opgestapeld in het lichaam, vooral in de lever, het hart en de alvleesklier (pancreas), en kan verschillende klachten en aantasting van organen en gewrichten veroorzaken.

Is orgaanvlees ongezond?

30/11/2010 -

Wat is het verband tussen uw voeding en het risico op kanker?

Wat is het verband tussen uw voeding en het risico op kanker? 10/08/2017 - Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen onze voeding en bepaalde soorten kanker, zoals dikkedarm-, borst-, slokdarm-, mond-, prostaat- lever- en maagkanker.

Hepatitis A kan je vakantie grondig verpesten

9/11/2006 - Hepatitis (of virale geelzucht) is een ziekte die de lever aantast. Het herstel kan verschillende maanden in beslag nemen, en in bepaalde gevallen is er een risico op overlijden (1/1000).

Veiligheid nanomateriaal SAS (silica) in voeding onzeker

22/09/2014 - De veiligheid van het nanomateriaal SAS in voeding blijft onzeker, maar gezondheidseffecten kunnen niet uitgesloten worden. Dat schrijft het Nederlandse RIVM in een onderzoeksrapport.

Hepatitis C: hoe vermijd je besmetting?

28/07/2014 - Hepatitis C is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. De lever - die vitale functies heeft zoals de afbraak van giftige stoffen en de aanmaak van proteïnen - gaat door de chronische ontsteking minder goed werken.

Insulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?

Insulineresistentie: symptomen en hoe omkeren? 25/03/2024 - Insulineresistentie treedt op wanneer cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet reageren zoals ze zouden moeten reageren op insuline, een hormoon dat essentieel is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Onbehandeld kan insulineresistentie ernstige gevolgen hebben.

Cholesterolverlagende voeding

5/10/2005 - Cholesterol is een vetstof die een belangrijke rol speelt bij de vorming van hormonen en galzuren (nodig voor de vetvertering). Ons lichaam maakt zelf cholesterol aan, vooral in de lever. Anderzijds wordt het cholesterolgehalte in ons lichaam ook beïnvloed door de voeding.

Podcast over uitbraak schurft en bedwantsen: is er reden tot paniek?

Podcast over uitbraak schurft en bedwantsen: is er reden tot paniek? 11/03/2024 - Een plaag van bedwantsen in Parijs, een uibraak van schurft in jouw buurt... Hoe weet je of je ermee in contact bent gekomen, hoe voorkom je een eventuele 'infectie', en als het zover is, hoe behandel je die dan best? Je hoort het allemaal in deze aflevering van Wat ligt er op uw lever.

Tien zaken die je moet weten over hepatitis C

Tien zaken die je moet weten over hepatitis C 27/07/2017 - Hepatitis C of HCV is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Hepatitis C is een vaak voorkomende ziekte. In België wordt het aantal besmette personen op 64.000 geschat.

Bloedkanker: leukemie

Bloedkanker: leukemie 13/06/2023 - Leukemie is een verzamelterm voor een groep van beenmergkankers gekenmerkt door een ontregelde groei van verschillende soorten witte bloedcellen. Vanuit het beenmerg gaat de ziekte meestal over op het circulerende bloed en op andere organen (lymfeklieren, milt en lever).

Welke soorten hepatitis zijn er?

Welke soorten hepatitis zijn er? 29/07/2021 - Hepatitis betekent letterlijk 'ontsteking van de lever'. Binnen de virale hepatitisinfecties zijn vijf verschillende varianten te onderscheiden – hepatitis A, B, C, D en E- elk met zijn specifieke eigenschappen.

Mijn verhaal: de vergeten kinderen

8/11/2001 - 'Als je baby sterft, lever je vaak een dubbel gevecht: een gevecht met je eigen verdriet, maar daarnaast ook een gevecht voor het récht op verdriet.' Ouders vertellen over het verlies van een pasgeboren kind, het stilzwijgen van de omgeving en het leven na de pijn.

Podcast: een sterk immuunsysteem

Podcast: een sterk immuunsysteem 12/02/2024 - Hoe houden we onze immuniteit sterk? Zit het geheim in supplementen, gezonde voeding of beweging? In deze aflevering van de podcast 'Wat ligt er op uw lever' hebben ze het over ons immuunsysteem, met antigenen en antistoffen, verschillende witte bloedcellen, vaccins en nog veel meer.

Leverkanker: symptomen, behandeling en overlevingskansen

Leverkanker: symptomen, behandeling en overlevingskansen 25/09/2023 - Leverkanker is een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde groei van cellen in de lever. Omdat de ziekte in het beginstadium vaak geen symptomen geeft, wordt leverkanker pas laat ontdekt. Vroegtijdig behandelen is echter cruciaal om de overlevingskansen te verbeteren.

Leverfibrose vaststellen via een eenvoudige bloedtest.

Leverfibrose vaststellen via een eenvoudige bloedtest. 5/08/2019 - Fibrose is de verharding en verlittekening van de lever en wordt onder meer veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, obesitas of virale infecties zoals hepatitis C. Wanneer dit niet tijdig wordt ontdekt, kan dit leiden tot levercirrose of -kanker.

Vermijd een voedselinfectie tijdens zwangerschap

10/07/2008 -

Podcast: heb jij een medische check-up nodig?

Podcast: heb jij een medische check-up nodig? 22/04/2024 - Sommige bedrijven bevelen een uitgebreid bloedonderzoek aan, andere een dure body-scan en nog anderen hebben aan een korte vragenlijst voldoende om je gezondheidstoestand in te schatten. In deze aflevering van de podcast 'Wat ligt er op uw lever?' kijken huisarts Tim en goede vriend Jens naar wat een goede gezondheidscheck-up moet inhouden.

volgopfacebook

volgopinstagram