Zoekresultaten voor lever (221 artikels)

Vijf ongelofelijke feiten over je lever

Vijf ongelofelijke feiten over je lever 12/07/2019 - Je lever is wellicht niet iets waar je elke dag aan denkt. En toch zou je dat misschien beter wel doen. Dit zijn alvast vijf redenen waarom je zorg moet dragen voor je lever.

Kunt u de afbraak van alcohol in uw bloed versnellen?

Kunt u de afbraak van alcohol in uw bloed versnellen? 27/12/2012 - De lever breekt 7 gram alcohol per uur af. Een glas alcohol bevat gemiddeld 10 gram. De lever doet dus ongeveer anderhalf uur over één glas.

Kun je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Kun je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen? 27/12/2011 - De lever breekt 7 gram alcohol per uur af. Een glas alcohol bevat gemiddeld 10 gram. De lever doet dus ongeveer anderhalf uur over een glas.

Video: Levercirrose

Video: Levercirrose 22/07/2014 - In deze animatie leggen we uit wat levercirrose is.

Verhoogde bloeddruk in de poortader / Portale hypertensie

Verhoogde bloeddruk in de poortader / Portale hypertensie 16/04/2008 - Portale hypertensie is een abnormaal hoge bloeddruk in de poortader, de grote ader die bloed van de darm naar de lever voert. Het is de meest voorkomende complicatie van een ernstige leveraandoening.

Advertentieformaten

Advertentieformaten 1/01/2019 - Hier vind je alle informatie over adverteren op gezondheid.be. Hoe lever je de advertenties aan? Wie zijn je contactpersonen? Wanneer verwachten we je materiaal?

Wat is het verschil tussen acute en chronische hepatitis B?

Wat is het verschil tussen acute en chronische hepatitis B? 1/08/2018 - Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door het hepatitis B-virus. De infectieziekte tast de lever aan.

Nieuwe methodes om leverontsteking vast te stellen en te behandelen

Nieuwe methodes om leverontsteking vast te stellen en te behandelen 6/04/2018 - Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Maastricht UMC+ hebben twee methodes ontdekt om leverontsteking te behandelen. Bovendien is een nieuwe methode ontwikkeld om ontsteking van de lever te diagnosticeren door middel van een eenvoudige bloedtest.

Tien zaken die je moet weten over hepatitis C

Tien zaken die je moet weten over hepatitis C 27/07/2017 - Hepatitis C of HCV is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Hepatitis C is een vaak voorkomende ziekte. In België wordt het aantal besmette personen op 64.000 geschat.

Hepatitis A kan je vakantie grondig verpesten

9/11/2006 - Hepatitis (of virale geelzucht) is een ziekte die de lever aantast. Het herstel kan verschillende maanden in beslag nemen, en in bepaalde gevallen is er een risico op overlijden (1/1000).

Cholesterolverlagende voeding

Cholesterolverlagende voeding 5/10/2005 - Cholesterol is een vetstof die een belangrijke rol speelt bij de vorming van hormonen en galzuren (nodig voor de vetvertering). Ons lichaam maakt zelf cholesterol aan, vooral in de lever. Anderzijds wordt het cholesterolgehalte in ons lichaam ook beïnvloed door de voeding.

Bloedkankers deel 3: Leukemie

Bloedkankers deel 3: Leukemie 12/06/2003 - Leukemie is een verzamelterm voor een groep van beenmergkankers gekenmerkt door een ontregelde groei van verschillende soorten witte bloedcellen. Vanuit het beenmerg gaat de ziekte meestal over op het circulerende bloed en op andere organen (lymfeklieren, milt en lever).

Mijn verhaal: de vergeten kinderen

8/11/2001 - 'Als je baby sterft, lever je vaak een dubbel gevecht: een gevecht met je eigen verdriet, maar daarnaast ook een gevecht voor het récht op verdriet.' Ouders vertellen over het verlies van een pasgeboren kind, het stilzwijgen van de omgeving en het leven na de pijn.

'Paspoort’ voor medicijnen

'Paspoort’ voor medicijnen 28/05/2014 - Antidepressiva, pijnstillers en andere geneesmiddelen werken niet bij iedereen even goed. Medicijnen worden in de lever afgebroken door verschillende enzymen.

Is orgaanvlees ongezond?

30/11/2010 -

Leverfibrose vaststellen via een eenvoudige bloedtest.

Leverfibrose vaststellen via een eenvoudige bloedtest. 5/08/2019 - Fibrose is de verharding en verlittekening van de lever en wordt onder meer veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, obesitas of virale infecties zoals hepatitis C. Wanneer dit niet tijdig wordt ontdekt, kan dit leiden tot levercirrose of -kanker.

Hepatitis C: hoe vermijd je besmetting?

28/07/2014 - Hepatitis C is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. De lever - die vitale functies heeft zoals de afbraak van giftige stoffen en de aanmaak van proteïnen - gaat door de chronische ontsteking minder goed werken.

Ouderdomsvlekken of levervlekken (Lentigo)

25/06/2014 - Ouderdomsvlekken (lentigo) of levervlekken (zo genoemd vanwege de kleur, ze hebben niets met een slecht werkende lever te maken) zijn een veel voorkomende, meestal goedaardige huidafwijking bij oudere mensen.

Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests?

Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests? 1/02/2018 - Leverfunctieonderzoek is een bloedonderzoek naar de verschillende functies van de lever. Een arts kan de leverfunctie onderzoeken door de gehaltes te bepalen van onder meer leverenzymen in het bloed. Abnormale leverwaarden kunnen een eerste aanwijzing zijn van een leverziekte.

Plantensterolen hebben gunstig effect op de lever

Plantensterolen hebben gunstig effect op de lever 21/01/2015 - Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat plantensterolen en -stanolen die aan sommige cholesterolverlagende voedingsmiddelen worden toegevoegd, mogelijk een gunstig effect hebben op het voorkomen van leverziektes.

Vermijd een voedselinfectie tijdens zwangerschap

10/07/2008 -

Prematuur geboren baby

Prematuur geboren baby 4/10/2001 - Ongeveer 7% van alle zwangerschappen resulteert in een vroeggeboorte. Vroeggeboorte betekent : de geboorte van een baby voor een zwangerschapsduur van 37 weken.

Draag zorg voor je lever, pas op met deze producten

Draag zorg voor je lever, pas op met deze producten 4/02/2020 - Niet alleen te veel alcohol is schadelijk voor je lever. Heel wat producten waarvan je het niet verwacht, kunnen evenzeer nefast zijn!

Veiligheid nanomateriaal SAS (silica) in voeding onzeker

Veiligheid nanomateriaal SAS (silica) in voeding onzeker 22/09/2014 - De veiligheid van het nanomateriaal SAS in voeding blijft onzeker, maar gezondheidseffecten kunnen niet uitgesloten worden. Dat schrijft het Nederlandse RIVM in een onderzoeksrapport.

Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie”

Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie” 11/11/2019 - Op initiatief van Maggie De Block moeten de mensen die bij leven een orgaan afstaan niet langer betalen voor bepaalde medische kosten na de orgaandonatie. In 2018 vonden er 90 levende donaties plaats (57 nieren en 33 levers).

Verblijf in de bergen stimuleert gewichtsverlies

27/09/2010 - Een verblijf in de bergen leidt vaak tot gewichtsverlies. Waarom dat precies gebeurt, is niet bekend. Daarom start de universiteit van Wageningen een onderzoek waarin ook wordt nagegaan of dit ook kan toegepast worden op zeeniveau.

Ook bier zou beschermen tegen hartziekten

21/07/2001 - Dat wijn (in kleine hoeveelheden weliswaar) beschermt tegen hart- en vaatziekten is intussen door tal van onderzoeken bevestigd. Nu blijkt dat ook bier gezond zou zijn voor het hart. Bier bevat namelijk foliumzuur of vitamine B9, dat vooral voorkomt in lever en verse groenten, maar ook in biergist.

Wereld hepatitisdag: Hepatitis C: hoe weet u dat u besmet bent?

Wereld hepatitisdag: Hepatitis C: hoe weet u dat u besmet bent? 28/07/2017 - De overgrote meerderheid van de patiënten die besmet zijn met hepatitis C hebben geen specifieke klachten of geheel geen klachten. Meer dan de helft van de geïnfecteerden weet dan ook niet dat ze besmet zijn, want ze voelen zich de eerste 10 tot 20 jaar na de besmetting nog gezond. Daardoor is hun lever vaak al sterk beschadigd op het ogenblik dat de diagnose wordt gesteld.

IJzerstapelingsziekte of hemochromatose: een veel voorkomende erfelijke ziekte

IJzerstapelingsziekte of hemochromatose: een veel voorkomende erfelijke ziekte 21/08/2014 - IJzerstapelingsziekte of hemochromatose is een (meestal erfelijke of aangeboren) aandoening waarbij men teveel ijzer opneemt uit de voeding. Dat ijzer wordt opgestapeld in het lichaam, vooral in de lever, het hart en de alvleesklier (pancreas), en kan verschillende klachten en aantasting van organen en gewrichten veroorzaken.

Mag u alcohol drinken als u antibiotica neemt?

Mag u alcohol drinken als u antibiotica neemt? 17/12/2011 - Alcohol vermindert de werking van antibiotica niet. Een glaasje alcohol kan dus weinig kwaad.pub