Zoekresultaten voor coronacrisis (48 artikels)

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid 25/02/2021 - De Hoge Gezondheidsraad heeft via een enquête gepolst naar de impact van de coronacrisis op onze mentale gezondheid. In mei 2020 publiceerde de HGR al een eerste advies daaromtrent, maar nu volgt een update, rekening houdend met recentere gegevens.

Nationaal Geluksonderzoek: Belgen minder gelukkig door coronacrisis

Nationaal Geluksonderzoek: Belgen minder gelukkig door coronacrisis 4/06/2020 - Uit de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek, een initiatief van UGent en levensverzekeraar NN, blijkt dat het geluk van de Belgen een deuk opliep door de coronacrisis. Sinds 2018 was het geluksniveau van de Belg nochtans aan een opmars bezig.

COVID-19: Gezichten herkennen lastiger door mondmaskers

COVID-19: Gezichten herkennen lastiger door mondmaskers 11/01/2021 - Volgens een nieuwe studie kunnen we door mondmaskers in zo’n 15% van de gevallen mensen niet correct identificeren. Dat kan een aanzienlijke impact hebben op onze sociale interacties tijdens de coronacrisis.

Populairste work-out van het moment belooft buikspieren in twee weken

Populairste work-out van het moment belooft buikspieren in twee weken 14/07/2020 - Altijd al een wasbordbuikje gewild? Dan kun je het - mits doorzettingsvermogen - in amper twee weken bekomen dankzij de fitnessroutine van Chloe Ting. Haar zogenoemde ‘2 weeks abs challenge’ is sinds de coronacrisis een hit op sociale media en blijkt effectief.

Nationale Naaiactie stimuleert de creatie van zelfgemaakte mondmaskers

Nationale Naaiactie stimuleert de creatie van zelfgemaakte mondmaskers 30/04/2020 - Mondmaskers zullen een cruciale rol spelen in de exitstrategie, die ons langzaam uit de coronacrisis moet brengen. Burgerinitiatieven Maakjemondmasker.be lanceren daarom de Nationale Naaiactie, die moet zoveel mogelijk mensen stimuleren om zelf mondmaskers te maken.

Analyse van tekeningen moet impact corona bij kinderen aantonen

Analyse van tekeningen moet impact corona bij kinderen aantonen 14/12/2020 - Dat de coronacrisis op ons weegt, is duidelijk, maar hoe hebben kinderen dit bizarre jaar ervaren? Omdat zij hun gevoelens niet altijd even goed kunnen beschrijven, heeft een onderzoeksteam uit het Nederlandse Leiden besloten om tekeningen van 4 tot 12-jarigen te bestuderen.

Slachtoffers huishoudelijk geweld kunnen met codewoord apothekers alarmeren

Slachtoffers huishoudelijk geweld kunnen met codewoord apothekers alarmeren 10/04/2020 - Door de quarantainemaatregelen die sinds de coronacrisis gelden, verwachten experts een stijging van het aantal gevallen van huiselijk geweld. Het Vlaams Apothekers Netwerk stelt dan ook voor om een codewoord te lanceren waarmee slachtoffers onopvallend hulp kunnen vragen.

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid 26/03/2020 - In quarantaine moeten vertoeven tijdens een epidemie, zoals nu tijdens de coronacrisis, kan een ernstige psychologische impact hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mentale gezondheid op peil te houden tijdens periodes van afzondering.

Heb jij quarantainemyopie? Gratis oogmeting tijdens Week van het Zien

Heb jij quarantainemyopie? Gratis oogmeting tijdens Week van het Zien 14/10/2021 - Tijdens de Week van het Zien kan iedereen vrijblijvend zijn ogen laten screenen bij een van de 200 deelnemende punten. En dat is nodig, want door de coronacrisis hebben onze ogen – en vooral die van kinderen en jongeren - het extra zwaar te verduren gehad.

Nieuw initiatief ‘kopjetroost’ steekt mensen hart onder de riem

Nieuw initiatief ‘kopjetroost’ steekt mensen hart onder de riem 15/05/2020 - De coronacrisis houdt iedereen in de ban, maar lijkt de ene toch nog net iets harder te raken dan de andere. Sommigen zitten zonder werk, terwijl anderen snakken naar een knuffel. Met het nieuwe initiatief ‘kopjetroost’ kan je op een eenvoudige manier steun betuigen.

Ook dit jaar wordt mei plasticvrij

Ook dit jaar wordt mei plasticvrij 1/05/2020 - Er bestond even twijfel over, door de coronacrisis, maar op 1 mei gaat de bewustwordingscampagne ‘Mei Plasticvrij’ toch weer van start. De opzet is simpel: gedurende één maand het gebruik van wegwerpplastic verminderen. De campagne wordt gesterkt door vier bekende ambassadeurs: Dieter Coppens, Frances Lefebure, Hilde De Baerdemaker en Sean Dhondt.

Vrijwilligers gezocht voor het online sensibiliseren van druggebruikers

Vrijwilligers gezocht voor het online sensibiliseren van druggebruikers 23/07/2020 - Steeds meer mensen die drugs gebruiken gaan zich online informeren. De social distancing-maatregelen die sinds de coronacrisis ingevoerd zijn, hebben deze nieuwe gewoonte versterkt, en dus lanceert het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs een online sensibiliseringscampagne.

Te veel schermtijd kan eetbuien uitlokken bij kinderen

Te veel schermtijd kan eetbuien uitlokken bij kinderen 30/03/2021 - Het is algemeen geweten dat te veel schermtijd niet goed is voor kinderen, maar Noord-Amerikaanse onderzoekers wijzen nu op een specifiek gevaar. Ze vrezen dat kinderen een vergroot risico lopen op een eetbuistoornis als ze te veel tijd doorbrengen op sociale media en voor de televisie.

Armoede en mentale problemen zorgen voor vicieuze cirkel

Armoede en mentale problemen zorgen voor vicieuze cirkel 14/01/2021 - Dat er een verband bestaat tussen armoede en psychologische klachten is al lang duidelijk, maar een Amerikaanse overzichtsstudie legt nu bloot hoe de twee zaken elkaar precies versterken. De onderzoekers geven advies voor concrete maatregelen en vragen beleidsmakers om actie te ondernemen.

Zoom-moeheid: Waarom video calls zo uitputtend zijn

Zoom-moeheid: Waarom video calls zo uitputtend zijn 6/07/2021 - Het telewerken tijdens de coronacrisis heeft ons massaal aan het videovergaderen gezet. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat deze virtuele vergaderingen fysieke en mentale problemen kunnen veroorzaken, ook wel Zoom-moeheid genoemd.

Rode Kruis lanceert app ‘Houvast’ als eerste hulp bij psychische problemen

Rode Kruis lanceert app ‘Houvast’ als eerste hulp bij psychische problemen 23/11/2020 - Bijna 1 op 3 Vlamingen zit niet goed in zijn vel en net geen kwart krijgt te maken met psychische problemen. Tijdens de coronacrisis nemen angst- en depressieve stoornissen nog toe, maar velen voelen zich maar beperkt gesteund door hun omgeving. De Houvast-app moet daar verandering in brengen.

De Roze Mars verschuift naar oktober 2020

De Roze Mars verschuift naar oktober 2020 27/03/2020 - De vzw Pink Ribbon verplaatst De Roze Mars van mei naar oktober 2020. Door de huidige coronapandemie zou het onverantwoord zijn om het wandelevent in mei te laten doorgaan. De maand oktober is als Internationale Borstkankermaand de logische vervanger.

Wie meer wil bewegen tijdens de coronacrisis, kan voordelig een coach inschakelen

Wie meer wil bewegen tijdens de coronacrisis, kan voordelig een coach inschakelen 7/04/2020 - Graag wat extra tips om te bewegen tijdens de periode van quarantaine, zodat je mentaal en fysiek fit blijft? Dan kan je aan een voordelig tarief een persoonlijke coach inschakelen via het ‘Bewegen Op Verwijzing’-programma van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

‘Kinesitherapeuten hebben te weinig beschermingsmateriaal’

‘Kinesitherapeuten hebben te weinig beschermingsmateriaal’ 30/03/2020 - Om patiënten te kunnen blijven behandelen, moet er volgens Axxon, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, meer beschermingsmateriaal geleverd worden. De coronacrisis veroorzaakt ook bij deze beroepsgroep een ‘financiële aderlating’.

Pandemisch ouderschap: Hoe heeft de coronacrisis het ouderschap veranderd?

Pandemisch ouderschap: Hoe heeft de coronacrisis het ouderschap veranderd? 13/05/2022 - Volgens Philippe Noens, doctor in de pedagogische wetenschappen, bestaat er zoiets als pandemisch ouderschap, waarbij ouders gaan 'overopvoeden' om te compenseren wat de kinderen tijdens lockdowns en quarantaines moesten missen.

Hoe kan je best je huis poetsen en kleren wassen tijdens de coronacrisis?

Hoe kan je best je huis poetsen en kleren wassen tijdens de coronacrisis? 9/04/2020 - Uit een recente studie blijkt dat COVID-19 op karton tot 24 uur blijft leven en op plastic en staal zelfs tot drie dagen. Regelmatig poetsen is belangrijk om corona- en andere bacteriën weg te werken, maar hoe doe je dat dan best? En hoe was je kleren van een gezinslid dat vermoedelijk besmet is met het coronavirus?

Kunnen we binnenkort vaccineren tegen corona?

Kunnen we binnenkort vaccineren tegen corona? 1/12/2020 - De laatste weken lopen er steeds meer positieve berichten binnen over de vaccins die ons eindelijk geleidelijk aan uit deze coronacrisis moeten loodsen. Mogelijk kunnen we begin volgend jaar al beginnen met vaccineren. Maar over welke vaccins gaat het precies en hoe zal alles georganiseerd worden?

De impact van de coronacrisis op ons seksleven

De impact van de coronacrisis op ons seksleven 12/03/2021 - De coronamaatregelen die ons zijn opgelegd en de angst voor besmetting met COVID-19 hebben een invloed gehad op het seksleven van een aanzienlijk deel van de bevolking. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek. Hoe zijn de dingen veranderd?

Uitstel obesitaschirurgie tijdens coronacrisis heeft serieuze impact

Uitstel obesitaschirurgie tijdens coronacrisis heeft serieuze impact 8/03/2021 - Tijdens de periodes van lockdown, waarbij niet-dringende ingrepen verplicht werden uitgesteld, kon van tientallen patiënten die op bariatrische chirurgie wachtten de operatie niet plaatsvinden. Bij meer dan de helft (54%) van deze patiënten nam het lichaamsgewicht toe.

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis 26/10/2020 - Sinds de pandemie ons in een wurggreep houdt, hebben we onze vertrouwde routine abrupt moeten inruilen voor een nieuwe leefwijze. Dat stelt onze mentale weerbaarheid serieus op de proef. Een aantal tips om zorg te dragen voor elkaar en voor onszelf op psychisch vlak.

FAQ’s over het coronavaccin bij zwanger worden, zwangere vrouwen en borstvoeding

22/04/2021 -

Zomeruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?

Zomeruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk? 21/03/2022 - Het laatste weekend van maart wordt er weer aan ons dag- en nachtritme gerammeld, want in de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over naar het zomeruur.

Blind door diabetes: Maria vertelt

Blind door diabetes: Maria vertelt 12/04/2021 - Maria Van Rymersdael (70), werd op 65-jarige leeftijd blind door diabetes, maar engageert zich desondanks voor een rist aan vrijwilligersprojecten. Ook met haar getuigenis hoopt ze iets te betekenen voor de gemeenschap van blinden en slechtzienden.

FAQ’s over COVID-19 en het coronavaccin bij kinderen

8/01/2021 -

78 percent wil immuunsysteem boosten tijdens coronapandemie

78 percent wil immuunsysteem boosten tijdens coronapandemie 11/12/2020 - Uit De Nationale Peiling ‘Wat doe jij voor je weerstand?’, waar ook Gezondheid.be z’n schouders onder stak en waaraan zo’n 5000 Belgen deelnamen, blijkt dat we een gezonde levensstijl belangrijk vinden, maar dat het voor velen toch geen evidentie is.

volgopfacebook

volgopinstagram