Zoom-moeheid: Waarom video calls zo uitputtend zijn

Laatst bijgewerkt: juli 2021
123-psy-stress-bureau-computer-8-31.jpg

nieuws Het telewerken tijdens de coronacrisis heeft ons massaal aan het videovergaderen gezet. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat deze virtuele vergaderingen fysieke en mentale problemen kunnen veroorzaken, ook wel Zoom-moeheid genoemd.

Nervositeit, ongeduld, prikkelbaarheid...
Zo blijkt uit Duitse (IBE-Instituut) enquête dat 60% van de mensen die regelmatig deelnemen aan videoconferenties kampen met bepaalde problemen die rechtstreeks verband houden met die digitale meetings: verminderde concentratie, nervositeit, ongeduld, prikkelbaarheid, hoofdpijn, rugpijn, oogproblemen, slapeloosheid... Volgens het medische tijdschrift Egora zijn deze zaken te wijten aan drie factoren.

- Het gebrek aan non-verbale communicatiesignalen blijkt een belangrijke stressfactor te zijn, dat meldt 70% van de ondervraagden. Zij wijzen met name op het gebrek aan gebaren en spontane gezichtsuitdrukkingen, wat nadelig is voor de interacties.

- Het ontbreken van pauzes tijdens of tussen deze vergaderingen zorgt voor frustraties. Veel mensen klagen ook dat videoconferenties te gestructureerd zijn, zonder ruimte voor ontspanning of humor. 

- Ook technische factoren spelen een rol. De meeste deelnemers ondervinden nu en dan geluidsproblemen of verbindingsmoeilijkheden, of ergeren zich aan de slechte beeldkwaliteit.  

Lees ook: Meer mensen thuis door depressie of burn-out

Spiegelangst
Een andere studie, ditmaal uitgevoerd in de Verenigde Staten (Stanford University), wijst op een verschijnsel dat ‘spiegelangst’ wordt genoemd en dat vooral vrouwen treft. Het feit dat je jezelf vaak in selfie-modus op het scherm ziet, zorgt ervoor dat je vaak geconfronteerd wordt met je eigen reacties en voorkomen, en werkt zo bovendien geforceerde gezichtsuitdrukkingen in de hand. Dit negatieve gevoel veroorzaakt stress. Vooral bij vrouwen, bewijst het onderzoek, omdat zij meer geneigd zijn om naar zichzelf te kijken als ze hun spiegelbeeld zien. Ook het feit dat we verplicht zijn om mooi in het camerabereik te blijven, wordt (onbewust) als vermoeiend ervaren.   
Hoe kan je Zoom-moeheid voorkomen? 
Specialisten raden aan om het aantal virtuele vergaderingen te beperken waar mogelijk, zowel wat frequentie als wat de duurtijd en het aantal deelnemers betreft. Daarnaast is het belangrijk om de vergadering goed voor te bereiden, en daarbij je beeld- en geluidkwaliteit op voorhand op punt te zetten. Indien mogelijk is het ook raadzaam om dagen zónder videoconferenties in te plannen. 


Lees ook: Het oplichterssyndroom: altijd bang om door de mand te vallen


bron: Egora (www.egora.fr)


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram