FAQ’s over het coronavaccin bij zwanger worden, zwangere vrouwen en borstvoeding

dossier

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 draait intussen op volle toeren. Maar wat met zwangere vrouwen: is het coronavaccin voor hen wel veilig? En wat als je borstvoeding geeft? Een update.

Is het vaccin tegen COVID-19 veilig voor zwangere vrouwen en mama's die borstvoeding geven?

"In tegenstelling tot eerdere aanbevelingen en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens en aanbevelingen, stelt de HGR dat alle zwangere vrouwen idealiter prioritair gevaccineerd zouden worden (fase 1b van de campagne), in tegenstelling tot niet-zwangere vrouwen en dit omwille van hun verhoogd risico op ernstige COVID-19 infectie voor de moeder en op premature bevalling. Bovendien bevestigt de HGR dat de huidige beschikbare COVID-19 mRNA vaccins veilig kunnen gegeven worden aan zwangere vrouwen. Ook alle vrouwen die borstvoeding geven, kunnen worden gevaccineerd", dat staat in een persbericht dat de Hoge Gezondheidsraad uitstuurde op 22 april 2021.

Is het vaccin veilig voor vrouwen die zwanger proberen worden?

"De gegevens bij vrouwen zijn beperkt, maar de beschikbare gegevens bij proefdieren tonen geen effect van de vaccinatie op de lopende zwangerschap, noch in de preconceptiefase. De HGR heeft daarom "geen bezwaar tegen de systematische vaccinatie van vrouwen van vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden, in het bijzonder voor gezondheidswerkers met een hoog blootstellingsrisico en vrouwen met comorbiditeiten waardoor zij tot een risicogroep voor ernstige COVID-19 behoren."

Heeft het vaccin invloed op vruchtbaarheidsbehandelingen?

Hierover wordt in de nieuwste update niets gezegd, maar experts zeggen dat vaccinaties en vruchtbaarheid geen invloed hebben op elkaar. Als je zwanger wil worden via IVF of ICSI kan je best wel overleggen met je gynaecoloog wat een goed moment is voor de coronavaccinatie. Afgelopen maanden deed op sociale media de ronde dat het vaccin van Pfizer vrouwen onvruchtbaar zou maken, maar de Taskforce weerlegt dat: "Er is geen risico op verminderde vruchtbaarheid", klinkt het.

Experts raden zelfs aan om de vruchtbaarheidsbehandelingen zeker niet uit te stellen, aangezien tijd hun grootste vijand is. Desgewenst kan je wel na de tweede dosis twee weken wachten voor een embryotransplantatie uitgevoerd wordt.

Lees ook:
FAQ’s over COVID-19 en het coronavaccin bij kinderen
Alles over het coronavirus
Gedicht: voor de lockdownbabies
Bevallen tijdens de coronacrisis, mama Nathalie vertelt
Inge vertelt hoe het voelt om onthaalmama te zijn tijdens corona
Bevallen in volle coronacrisis: over besmetting, borstvoeding, bevalling en kraambezoek

Bronnen:
www.health.belgium.be
www.info-coronavirus.be
https://covid-19.sciensano.be
www.laatjevaccineren.be
www.rivm.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram