Ijskoude duik: mag iedereen ijsberen en is het gezond?

In dit artikel
Ijskoude duik: mag iedereen ijsberen en is het gezond?

dossier

Het vergt misschien wat moed, maar de effecten van een ijskoude duik zijn positief voor lichaam en geest. We leggen uit waarom ijsberen voor (bijna) iedereen gezond is en geven enkele tips voor beginners. 

Lees ook: Hoe gaat cryotherapie in zijn werk?

Voordelen van ijsberen

Getty_ijsberen_ijskoud_zwemmen_2022.jpg

© Getty Images

  • Je bouwt een natuurlijke weerstand op tegen koude en winterkwaaltjes. Door de stressreactie met het koude water, komen er namelijk meer witte bloedcellen in het bloed, wat het afweer- en immuunsysteem versterkt. 
  • Het is goed voor de vetverbranding. Door te ijsberen, verbrand je meer wit vet en maak je meer bruin vet aan. Bruin vet heeft positieve effecten op je lichaam, want het zet de energie in je lichaam om in warmte. Wit vet zet de energie niet om, maar slaat het op.
  • Het verhoogt je metabolisme. Hoe kouder het water, hoe harder je lichaam moet werken om warm te blijven en hoe meer calorieën je dus zal verbranden.
  • Het verbetert de bloedsomloop. Als we in koud water springen, geeft de extreme verandering in temperatuur ons hart het signaal om meer bloed naar onze organen te pompen. Daardoor verbetert de bloedsomloop en worden gifstoffen gemakkelijker uit ons systeem gespoeld.
  • Het vermindert stress en verbetert je humeur. Lichaamsbeweging bevordert de productie van endorfines in de hersenen. Deze neurotransmitters verbeteren onze stemming en helpen stress en angst tegen te gaan.
  • Het verbetert je slaap. De reden daarvoor is dat koud water het parasympathische zenuwstelsel stimuleert dat helpt bij rust en herstel van je lichaam. Daardoor krijg je een gevoel van ontspanning en rust, waardoor je ’s nachts beter slaapt.
  • Regelmatig zwemmen in koud water, remt volgens onderzoek in zekere mate het verouderingsproces af. 

Lees ook: Wat is whole body cryotherapie en wat zijn de voordelen?

Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?

Is zwemmen in ijskoud water gevaarlijk?

Voor de overgrote meerderheid is ijsberen volkomen veilig. Er is eigenlijk maar één risicogroep: mensen met een hartaandoening – zoals hartritmestoornissen - die het nog nooit hebben gedaan. Ook voor mensen die een hartinfarct hadden, is ijsberen risicovol. Tijdens het ijsberen wordt namelijk extra druk op het hart gelegd. Die druk ontstaat doordat de perifere bloedvaten door het contact met het koude water vernauwen. Daardoor moet het hart harder pompen. Wie een hartaandoening heeft en zich toch wil wagen aan een ijskoude duik, gaat het best eerst langs bij een cardioloog. 

Lees ook: Minder ziek door een koude douche?

Tips bij het ijsberen

  1. Let op voor onderkoeling. Ga nooit alleen zwemmen in het koude water, zeker als je weinig ervaring hebt. 
  2. Warm altijd op, alvorens je in het water duikt. Zo vermijd je spierkrampen. 
  3. Als het je eerste keer is, ga dan langzaam in het water. 
  4. Ken je grenzen. Blijf nooit langer in het water dan voor jou comfortabel aanvoelt. 
  5. Neem na het zwemmen niet te snel een warme douche, want dan mis je net het gezonde effect van het ijsberen. Een douche met lauw water kan wel. 
  6. Droog je na het ijsberen goed af, kleed je in laagjes aan en drink iets warms. Voorzie ook extra kleding, zoals een muts, sjaal en handschoenen tegen te veel warmteverlies. 

Lees ook: Hypothermie of onderkoeling: symptomen, oorzaken en behandeling

Bronnen:
www.vrt.be
www.zwemfed.be
www.netdoctor.co.uk

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram