Zoekresultaten voor covid (98 artikels)

Kan melatonine ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus?

Kan melatonine ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus? 15/04/2021 - Volgens een studie van de Amerikaanse Cleveland Clinic die in november 2020 gepubliceerd werd in PLOS Biology zou het toedienen van melatonine een mogelijke behandeling kunnen zijn voor wie het coronavirus (sars-CoV-2) heeft opgelopen.

Word je zieker van COVID als je astma hebt?

Word je zieker van COVID als je astma hebt? 22/03/2021 - België telt iets meer dan een half miljoen astmalijders. Veel van hen maken zich zorgen over wat de eventuele gevolgen zouden zijn van een besmetting met het coronavirus: lopen zij een groter risico op ernstige verwikkelingen of is hun overlijdenskans ten gevolge van COVID-19 groter omdat ze problemen hebben met hun luchtwegen?

COVID-19

COVID-19 11/03/2020 - Welkom op gezondheid.be waar je heel wat informatie over COVID-19 vindt, via de link bovenaan in de groene balk. Ben je op zoek naar jouw persoonlijk gezondheidsportaal, waar je afspraken voor een corona-test kan maken en je uitslag kan bekijken? Dan moet je bij www.mijngezondheid.be zijn.

Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest

Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest 25/01/2021 - Wat zijn de stappen die de vaccinmakers en het EMA nemen om de veiligheid en werkzaamheid van de COVID-19 vaccins te garanderen? En zijn er bij het goedkeuren van de corona-vaccins stappen overgeslagen, omdat de nood aan een werkzaam vaccin zo hoog is?

UGent zoekt proefpersonen en medewerkers voor covid-19-vaccinstudies

UGent zoekt proefpersonen en medewerkers voor covid-19-vaccinstudies 9/10/2020 - CEVAC, het Centrum voor vaccinologie van het UZ Gent, maakt zich op voor de laatste fase in de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19. Naast proefpersonen rekruteren de onderzoekers ook medewerkers voor de nieuwe unit voor covid-19-studies, die zopas is opgericht.

6 tips om spanningen in je relatie te vermijden tijdens de corona-quarantaine

6 tips om spanningen in je relatie te vermijden tijdens de corona-quarantaine 16/04/2020 - In China is een recordaantal scheidingen aangevraagd sinds de COVID-19-uitbarsting. Dat je relatie in quarantainetijden meer onder spanning staat, is normaal, maar met deze tips haal je weer wat druk van de ketel.

Deelnemers gezocht voor studie naar langdurige COVID-19

Deelnemers gezocht voor studie naar langdurige COVID-19 1/02/2021 - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), een overheidsinstelling voor wetenschappelijk onderzoek, wil de ervaringen van mensen met langdurige COVID in kaart brengen, om zo een beter beeld te krijgen van de specifieke behoeften van patiënten.

Waar gaat covid-19 naartoe in de zomer?

Waar gaat covid-19 naartoe in de zomer? 12/06/2020 - Af en toe hoor je dat het COVID-19 vanzelf zal verdwijnen als het warmer wordt. Maar in het najaar weer terugkeert. Maar... waar zit dat virus dan tijdens de zomer? Marc Van Ranst geeft uitleg.

Onderzoekers testen plasma van genezen coronapatiënten op antistoffen

Onderzoekers testen plasma van genezen coronapatiënten op antistoffen 18/05/2020 - Midden april riep het Rode Kruis op om bloedplasma te doneren. Ziekenhuizen verspreid over heel het land gaan nu onderzoeken of het plasma antistoffen bevat. Die kunnen mogelijk het immuunsysteem van coronapatiënten versterken en hen zo te helpen in de strijd tegen covid-19.

Type 1 diabetes zorgt niet voor verhoogd risico op ziekenhuisopname voor COVID-19

Type 1 diabetes zorgt niet voor verhoogd risico op ziekenhuisopname voor COVID-19 16/07/2020 - De voorbije maanden werd aangenomen dat patiënten met diabetes een hoger risico lopen op een ziekenhuisopname voor COVID-19. Onderzoekers van UZ Leuven en OLV Aalst hebben nu voor het eerst objectief aangetoond dat patiënten met type 1 diabetes geen verhoogd risico lopen.

Britse corona-variant besmettelijker dan gedacht

Britse corona-variant besmettelijker dan gedacht 11/01/2021 - In november 2020 kwam de ontdekking van een nieuwe variant van het corona-virus in het nieuws. Er werd toen al vermoed dat deze variant tot meer besmettingen leidt. Twee recente wetenschappelijke publicaties bevestigen dit vermoeden nu.

FAQ COVID-19: bijwerkingen van het coronavaccin, het gemuteerde virus en volgorde van vaccinatie

FAQ COVID-19: bijwerkingen van het coronavaccin, het gemuteerde virus en volgorde van vaccinatie 8/01/2021 - Terwijl de vaccinatiecampagne wordt uitgerold, rijzen ook de vragen: Zijn de vaccins wel veilig? Zijn er bijwerkingen of gevolgen op lange termijn? Werken ze ook tegen het gemuteerde coronavirus? En wie wordt wanneer gevaccineerd tegen COVID-19? Een overzicht.

Bieden COVID-19 antilichamen bescherming tegen nieuwe infecties?

Bieden COVID-19 antilichamen bescherming tegen nieuwe infecties? 5/06/2020 - Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de Universiteit Antwerpen en Sciensano slaan de handen in elkaar. Met een nieuwe test willen ze achterhalen in hoeverre COVID-19 antilichamen in staat zijn om het virus te neutraliseren én ons te beschermen.

Covid-patiënten worden thuis opgevolgd via zorg-app Telecovid

Covid-patiënten worden thuis opgevolgd via zorg-app Telecovid 22/01/2021 - Na de eerste golf lanceerde Universitair Ziekenhuis Antwerpen Telecovid, een telemonitoringsysteem voor COVID-19-patiënten met milde klachten, zodat ze thuis kunnen uitzieken en revalideren en medisch nauwkeurig worden opgevolgd.

UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19

UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19 1/06/2020 - UZ Leuven start met een nieuwe klinische studie om te achterhalen hoe het immuunsysteem reageert wanneer een kankerpatiënt COVID-19 krijgt. De onderzoekers hopen te weten te komen of behandelingen en immunotherapie doeltreffend blijven en of het ziekteverloop wijzigt.

Waarom dit het ideale moment is voor een hiv-test

Waarom dit het ideale moment is voor een hiv-test 18/05/2020 - Sensoa roept in een nieuwe campagne alle homo- en biseksuele mannen die losse seksuele contacten hebben op om zich te laten testen op hiv. De covid-119-pandemie zou wel eens een sterke bondgenoot kunnen zijn in de verdere strijd tegen de ziekte.

Ben je als roker of vaper vatbaarder voor het coronavirus?

Ben je als roker of vaper vatbaarder voor het coronavirus? 20/04/2020 - Aangezien COVID-19 zich vooral op de longen zet, vragen veel rokers zich af of ze meer kans hebben op complicaties als ze besmet raken met het virus. “Ja, er is steeds meer bewijs dat dat zo is”, klinkt het bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Voorraad geneesmiddelen voor coronapatiënten bijna uitgeput

Voorraad geneesmiddelen voor coronapatiënten bijna uitgeput 3/04/2020 - Universitaire ziekenhuizen dringen aan op een Europese samenwerking om een nijpend tekort aan medicijnen voor de behandeling van COVID-19-patiënten op intensieve zorg aan te vullen. “In sommige ziekenhuizen zal de voorraad over enkele dagen uitgeput zijn”, klinkt het in een persbericht.

Zelftesten Corona: antwoorden op de meest gestelde vragen

Zelftesten Corona: antwoorden op de meest gestelde vragen 6/04/2021 - Sinds 6 april zijn corona zelftesten te koop bij de Belgische apotheken. Hiermee kun je snel en gemakkelijk een eventuele coronabesmetting bij jezelf opsporen. In dit artikel worden de belangrijkste vragen over deze zelftesten beantwoord.

Is corona dodelijker dan de griep?

Is corona dodelijker dan de griep? 20/11/2020 - 2020. Het jaar dat we allemaal voor een virus in lockdown gingen, mondmaskers begonnen te dragen en onze vrienden minder zagen. Was dit allemaal echt nodig? Waarom doen we dit wel bij covid en niet jaarlijks bij de griep?

“Miljoenen extra kinderlevens op het spel door coronapandemie” (Unicef)

“Miljoenen extra kinderlevens op het spel door coronapandemie” (Unicef) 17/09/2020 - Unicef waarschuwt dat de Covid-19-pandemie decennia van vooruitgang in de strijd tegen kindersterfte ongedaan kan maken. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vraagt daarom dringende investeringen om de verstoorde gezondheidssystemen en -diensten weer op gang te brengen.

Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen?

Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen? 17/07/2020 - Het coronavirus hoeft geen introductie meer. Maar hoe kunnen we in godsnaam vermijden dat covid-19 ook de volgende jaren overschaduwt? Filip Lardon, fysioloog aan de UAntwerpen, over de strijd van vandaag en morgen, in een nieuw college van Universiteit van Vlaanderen.

Ontstaan kawasaki-achtige kinderziekte gelinkt aan covid-19

Ontstaan kawasaki-achtige kinderziekte gelinkt aan covid-19 28/05/2020 - Sinds de uitbraak van covid-19 wordt een aantal kinderen in Europa en de Verenigde Staten opgenomen met symptomen die gelijkaardig zijn aan die van de zeldzame ziekte van Kawasaki. Hoewel de kinderziekte in het algemeen goed te behandelen valt, kostte ze al het leven aan enkele kinderen.

Waarom wordt de ene mens veel zieker dan de andere van corona?

Waarom wordt de ene mens veel zieker dan de andere van corona? 10/04/2020 - Heel wat mensen hebben COVID-19 zonder dat ze het weten. Ze zijn niet of nauwelijks ziek. Anderen zijn wekenlang doodziek, en sommigen overlijden er zelfs aan. Waarom wordt de ene mens zoveel zieker dan de andere? Marc Van Ranst geeft uitleg.

Wel gediagnosticeerd, niet getest. Een Skype met een collega die in afzondering ging.

Wel gediagnosticeerd, niet getest. Een Skype met een collega die in afzondering ging. 19/03/2020 - En dan komt corona plots heel dichtbij. Journalist Korneel Delbeke van De Standaard kreeg afgelopen zondag flink wat koorts en voelde een druk op zijn longen die hij nooit eerder gevoeld had. Hij kreeg – zonder test – de diagnose covid-19.

Onderzoek: Is het coronavirus aanwezig in sperma?

Onderzoek: Is het coronavirus aanwezig in sperma? 7/09/2020 - Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het Universitair Ziekenhuis Brussel zoekt mannen die hun sperma willen laten testen op SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van covid-19.

Belang van de griepprik tijdens coronacrisis

Belang van de griepprik tijdens coronacrisis 2/11/2020 - Dit jaar is de griepprik voor risicogroepen nog belangrijker dan anders, want als mensen door griep in het ziekenhuis belanden, zet dat onze gezondheidssector nog meer onder druk. Het griepvaccin maakt je trouwens op geen enkele manier kwetsbaarder voor het covid-19-virus.

Honden kunnen besmetting met covid-19 opspeuren

Honden kunnen besmetting met covid-19 opspeuren 17/08/2020 - In de luchthaven van Dubai worden speciaal opgeleide viervoeters al ingezet om besmette mensen te detecteren. Ook in België zijn er verschillende onderzoeken in deze richting aan de gang.

Vrijwilligers gezocht voor klinische studie naar coronavaccins

Vrijwilligers gezocht voor klinische studie naar coronavaccins 8/06/2021 - Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is op zoek naar 250 vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar om de veiligheid en immuunrespons te beoordelen van drie COVID-19-vaccins die reeds werden goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Tuberculose dodelijkste infectieziekte na covid-19

Tuberculose dodelijkste infectieziekte na covid-19 1/04/2021 - Tuberculose (tbc) was afgelopen jaar de dodelijkste infectieziekte na covid-19 in Europa en Centraal-Azië.

Rubrieken

COVID-19

volgopfacebook

volgopinstagram