Wat is kanker en hoe krijg je het?
In dit artikel
Wat is kanker en hoe krijg je het?
dossier
Jaarlijks krijgen meer dan 70.000 personen in België te maken met kanker. Het is nog altijd een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld, hoewel de overlevingskansen bij patiënten al sterk zijn verbeterd door innovatieve technieken.
Lees ook: 15 tips om je risico op kanker te verlagen
Wat is kanker?
Kanker wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van abnormale cellen die zich ongecontroleerd delen. Die abnormale cellen vormen een massa of een tumor. Ze kunnen normaal lichaamsweefsel binnendringen en vernietigen. Kanker kan zich door het hele lichaam verspreiden. In dat geval spreekt men van uitzaaiingen.
Lees ook: Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt?
Hoe krijg je kanker?
Kanker wordt veroorzaakt door veranderingen (mutaties) in het DNA in de cellen. Als voldoende mutaties zijn opgestapeld in een cel, wordt de cel kankerachtig. Deze kankercel zal zich op een onbeheerste manier gaan delen.
Experten tasten nog in het duister over wat precies de mutaties veroorzaakt. Wel zijn bepaalde risicofactoren bekend. Sommige daarvan heb je zelf in de hand, bijvoorbeeld roken, overgewicht of UV-straling, maar andere zijn onvermijdelijk. Denk maar aan leeftijd, etniciteit of erfelijkheid.
Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?
Welke vormen van kanker zijn er?
Er zijn heel veel types en subtypes van kanker, want kanker kan in elke cel van het lichaam ontstaan.
Solide tumoren komen het meest voor. Ze kunnen zich in elk type weefsel ontwikkelen. Solide kanker wordt nog opgedeeld in carcinomen en sarcomen.
- Voorbeelden van carcinomen zijn borstkanker, longkanker en darmkanker. Ze ontstaan uit epitheliale cellen, zoals de huid, de slijmvliezen of de klieren.
- Sarcomen komen minder vaak voor dan carcinomen. Ze beginnen in cellen die het weefsel ondersteunen: de zogenaamde bindweefselcellen. Voorbeelden van sarcomen zijn bot- en kraakbeenkanker.
- Leukemie ontstaat in het beenmerg. De cellen die zich hier ongeremd vermenigvuldigen zijn voorlopercellen of precursorcellen van witte bloedcellen in het beenmerg. De cellen verspreiden zich vervolgens in het bloed.
- Lymfoom situeert zich in het lymfestelsel. Een bepaalde type van witte bloedcellen, lymfocyten, gaat zich delen, wat leidt tot kanker in de lymfeklieren, milt of lever.
Gemetastaseerde of uitgezaaide kanker betekent dat de kankercellen zich via het bloedvaten- of lymfestelsel hebben verspreid naar weefsels in de omgeving. Daardoor kunnen allerlei organen worden aangetast.
Secundaire kanker is kanker die je krijgt door de behandeling van een (primaire) kanker. De kankertherapie is dan dus de oorzaak van een nieuwe kanker.
Lees ook: Soorten bloedkanker en kankers van het lymfestelsel
Welke behandelingen zijn mogelijk?
De behandeling van kanker hangt af van het soort kanker, het stadium, of de kanker is uitgezaaid en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Een multidisciplinair team bepaalt welke behandeling of combinatie van behandelingen men zal geven. Het gaat om één of meerdere van de volgende technieken:
- Chirurgie
- Chemotherapie
- Radiotherapie
- Nieuwe doelgerichte behandelingen
- Immunotherapie
- Hormoonbehandeling
Sommige behandelingen – de curatieve behandelingen - kunnen een patiënt effectief genezen van kanker. Andere behandelingen zijn palliatief van aard. Dat betekent dat ze de ontwikkeling van de kanker vertragen, maar dat er geen definitieve genezing is.
Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist