Zoekresultaten voor mentale gezondheid (53 artikels)

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid 26/03/2020 - In quarantaine moeten vertoeven tijdens een epidemie, zoals nu tijdens de coronacrisis, kan een ernstige psychologische impact hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mentale gezondheid op peil te houden tijdens periodes van afzondering.

Heeft huishoudelijk werk een positieve impact op onze mentale gezondheid?

Heeft huishoudelijk werk een positieve impact op onze mentale gezondheid? 21/05/2021 - Opruimen, afstoffen, strijken, wassen, afwassen, koken, schoonmaken, boodschappen doen… Huishoudelijk werk kan best wel wat lichamelijke inspanning vragen. Maar hebben deze taken ook een positieve impact op onze mentale gezondheid?

Kan zingen beschouwd worden als een fysieke activiteit?

Kan zingen beschouwd worden als een fysieke activiteit? 28/09/2021 - Zingen is gezond, zeggen ze weleens, maar nu blijkt dat ook uit onderzoek. Zingen heeft niet alleen een positieve impact op onze mentale gezondheid, ook fysiek plukken we er de vruchten van.

Er is een verband tussen darmbacteriën en depressie

5/02/2019 - Een Leuvens onderzoeksteam onder leiding van professor Jeroen Raes heeft ontdekt dat verschillende darmbacteriën die huizen in onze ingewanden stoffen kunnen produceren die onze mentale gezondheid beïnvloeden.

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen 5/03/2019 - Elke vrouw in Vlaanderen zal tijdens de zwangerschap worden bevraagd naar haar gebruik van alcohol en middelen en tijdens en na de zwangerschap gescreend worden op angst en depressieve klachten.

Een buikgevoel voor depressie

Een buikgevoel voor depressie 20/02/2019 - Een grootschalige studie van VIB-KULeuven naar het verband tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid heeft specifieke bacteriën gevonden die aan depressie kunnen gelinkt worden.

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen 25/03/2019 - De komst van een baby brengt niet alleen hoop voor de toekomst, maar betekent voor vele ouders ook een uitdaging. Voor een minderheid van de vrouwen en hun partner overschaduwen mentale gezondheidsproblemen deze periode.

Studie toont mentale impact van lockdown

Studie toont mentale impact van lockdown 28/08/2020 - Het mag niet verbazen, maar is nu ook bewezen door Britse onderzoekers: de covid-19-crisis met de lockdown heeft zijn weerslag op de mentale gezondheid van mensen, zeker op kwetsbare groepen.

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas”

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas” 12/02/2019 - Zeven op de tien Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is. In januari deed een steekproef van 570 Vlamingen op initiatief van Partena Ziekenfonds een test met twaalf vragen om te peilen hoe het gesteld is met hun mentale veerkracht.

Het darmmicrobioom als ‘powerhouse’ van je gezondheid

Het darmmicrobioom als ‘powerhouse’ van je gezondheid 22/05/2023 - Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een belangrijke rol als het op je fysieke en mentale gezondheid aankomt. Sterker nog, een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën is gelinkt aan een hele reeks ziektes en aandoeningen. Wat kunnen we doen om zorg te dragen voor onze buik? Professor Danny De Looze, maag- darmspecialist in het UZ Gent, licht toe.

Hoe gezond is fietsen?

Hoe gezond is fietsen? 3/08/2023 - Fietsen is een laagdrempelige vorm van beweging die past binnen een gezonde levensstijl. Of je nu de fiets neemt naar het werk, of een lange rit maakt met de koersfiets, zowel je fysieke als je mentale gezondheid varen er goed bij.

Hoeveel beweging heeft een zwangere en pas bevallen vrouw nodig?

Hoeveel beweging heeft een zwangere en pas bevallen vrouw nodig? 16/02/2021 - Eind november 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen gepubliceerd wat beweging betreft, om zo de fysieke en mentale gezondheid te boosten. In dit artikel spitsten we toe op zwangere en pas bevallen vrouwen (tot 6 weken na de bevalling).

Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken 11/07/2023 - Het is niet altijd makkelijk om een narcist onmiddellijk te herkennen, vooral niet als je een romantische relatie hebt met deze persoon. Wel zal je je stilaan afvragen of de manier waarop je behandeld wordt, wel gezond is. Een narcist kan namelijk veel schade toebrengen aan je mentale gezondheid.

Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond?

Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond? 15/05/2020 - Een positieve levenshouding is meer dan ooit een troef in deze coronatijden, maar is in het algemeen belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Zo lijken optimisten langer te leven en sneller te herstellen van bepaalde aandoeningen.

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid 25/02/2021 - De Hoge Gezondheidsraad heeft via een enquête gepolst naar de impact van de coronacrisis op onze mentale gezondheid. In mei 2020 publiceerde de HGR al een eerste advies daaromtrent, maar nu volgt een update, rekening houdend met recentere gegevens.

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed 20/03/2020 - We beseffen allemaal wel dat het goed is voor ons welzijn om regelmatig in een groen gebied te vertoeven. Maar Amerikaanse wetenschappers toonden nu aan dat het soort natuuromgeving ook van belang is. Vooral zones met wildere natuur blijken een heilzaam effect te hebben op onze mentale gezondheid.

Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in?

Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in? 2/08/2021 - De uren die je besteedt achter je computer – thuis of op kantoor – kunnen flink aandikken. Het is daarom belangrijk dat jij of je werkgever investeren in ergonomisch materiaal, zodat je fysieke en mentale gezondheid gewaarborgd blijven.

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis 26/10/2020 - Sinds de pandemie ons in een wurggreep houdt, hebben we onze vertrouwde routine abrupt moeten inruilen voor een nieuwe leefwijze. Dat stelt onze mentale weerbaarheid serieus op de proef. Een aantal tips om zorg te dragen voor elkaar en voor onszelf op psychisch vlak.

‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies

‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies 25/02/2021 - Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd om minder stil te zitten en meer te bewegen. De experten benadrukken dat ‘elke stap telt’, dus dat elke beweging, hoe klein ook, een positieve impact heeft op je gezondheid.

Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig?

Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig? 15/02/2021 - Eind november 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen gepubliceerd wat beweging betreft, om zo de fysieke en mentale gezondheid te boosten. In dit artikel spitsten we toe op de aanbevelingen voor baby’s en kinderen.

Als de roze wolk zwart kleurt: mentale problemen tijdens en na de zwangerschap

31/01/2020 -

Hebben gluten een effect op de werking van onze hersenen?

Hebben gluten een effect op de werking van onze hersenen? 20/08/2021 - Er wordt wel eens geopperd dat het onze mentale gezondheid ten goede zou komen als we gluten uit ons dieet schrappen, en dat het onze cognitieve prestaties zou bevorderen. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid

Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid 25/01/2021 - De menstruatiecyclus kan de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen met PMS zodanig ondermijnen dat hun levenskwaliteit eronder lijdt. Een nieuwe studie bestudeert specifiek hoe de menstruatiecyclus schommelingen in stress en emoties kan veroorzaken.

Krachttraining (fitness of thuis) goed voor fysieke en mentale gezondheid

Krachttraining (fitness of thuis) goed voor fysieke en mentale gezondheid 27/06/2022 - Minder dan een op de vijf Europeanen doet twee keer per week aan spierversterkende oefeningen, met nadelige gevolgen voor de fysieke en mentale volksgezondheid. Dat toont een Australische studie, die ook concreet advies heeft voor beleidsmakers.

Onderzoek bewijst: tweede kind mat ons af

17/03/2022 -

Onderzoekers leggen verband tussen cataract en depressie bij bejaarden

Onderzoekers leggen verband tussen cataract en depressie bij bejaarden 13/07/2021 - Meer dan de helft van de zestigplussers heeft een vorm van cataract. Het is de meest frequente oorzaak van een slecht zicht wereldwijd. Nu hebben verschillende studies aangetoond dat depressies vaker voorkomen bij mensen met cataract. Mogelijks kan een cataractoperatie dus de mentale gezondheid verbeteren.

Kunst kan je gezondheid redden

Kunst kan je gezondheid redden 21/11/2019 - Kunst heeft een grote impact op de fysieke en mentale gezondheid. Dat besluit de Wereldgezondheidsorganisatie uit zowat 3.000 onderzoeken die ze samenbracht.

7 op 10 Vlamingen kan de stress (bijna) niet meer de baas

7 op 10 Vlamingen kan de stress (bijna) niet meer de baas 22/04/2019 - Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat ons mentaal evenwicht soms ver zoek is. 7 op de 10 Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is.

Waarom oma en opa zo belangrijk zijn

30/05/2022 -

De impact van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren

De impact van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren 27/01/2023 - Sociale netwerken hebben de manier waarop jongeren naar de wereld kijken veranderd. Met een simpele "scroll" kan generatie Z alles zien, waar en wanneer ze maar willen. Maar dat heeft een keerzijde, zo blijkt.

volgopfacebook

volgopinstagram