Zoekresultaten voor mentale gezondheid (62 artikels)

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid 26/03/2020 - In quarantaine moeten vertoeven tijdens een epidemie, zoals nu tijdens de coronacrisis, kan een ernstige psychologische impact hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mentale gezondheid op peil te houden tijdens periodes van afzondering.

Een buikgevoel voor depressie

Een buikgevoel voor depressie 20/02/2019 - Een grootschalige studie van VIB-KULeuven naar het verband tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid heeft specifieke bacteriën gevonden die aan depressie kunnen gelinkt worden.

Kent u de risicofactoren voor een autismespectrumstoornis (ASS)?

Kent u de risicofactoren voor een autismespectrumstoornis (ASS)? 2/04/2015 - In de laatste versie van het psychiatrisch handboek 'Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders' (DSM-5) wordt de verzamelterm 'autismespectrumstoornis' (ASS) gebruikt als overkoepelende classificatie voor verschillende soorten stoornissen,

Er is een verband tussen darmbacteriën en depressie

5/02/2019 - Een Leuvens onderzoeksteam onder leiding van professor Jeroen Raes heeft ontdekt dat verschillende darmbacteriën die huizen in onze ingewanden stoffen kunnen produceren die onze mentale gezondheid beïnvloeden.

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas”

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas” 12/02/2019 - Zeven op de tien Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is. In januari deed een steekproef van 570 Vlamingen op initiatief van Partena Ziekenfonds een test met twaalf vragen om te peilen hoe het gesteld is met hun mentale veerkracht.

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed 20/03/2020 - We beseffen allemaal wel dat het goed is voor ons welzijn om regelmatig in een groen gebied te vertoeven. Maar Amerikaanse wetenschappers toonden nu aan dat het soort natuuromgeving ook van belang is. Vooral zones met wildere natuur blijken een heilzaam effect te hebben op onze mentale gezondheid.

Drie koppen koffie per dag goed voor mentale gezondheid

Drie koppen koffie per dag goed voor mentale gezondheid 23/07/2007 - Mannen die dagelijks drie koppen koffie per dag drinken, blijven mentaal in een betere conditie dan leeftijdgenoten die helemaal geen koffie drinken.

Mentale inspanning is besmettelijk

Mentale inspanning is besmettelijk 15/03/2018 - Moet je een mentale inspanning leveren? Doe dat dan in het gezelschap van iemand die zich mentaal nog meer moet inspannen. Je zal dan namelijk merkelijk beter presteren, zo blijkt uit een recente studie die VUB-onderzoekers hebben uitgevoerd.

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen 25/03/2019 - De komst van een baby brengt niet alleen hoop voor de toekomst, maar betekent voor vele ouders ook een uitdaging. Voor een minderheid van de vrouwen en hun partner overschaduwen mentale gezondheidsproblemen deze periode.

Leer de foxtrot en blijf gezond

22/01/2008 - De Britse regering overweegt om danslessen terug te betalen via de National Health Service om de groeiende zwaarlijvigheid van de Britse bevolking terug te dringen.

Therapeutische landschappen, hoe zien die eruit ?

Therapeutische landschappen, hoe zien die eruit ? 12/11/2015 - Vertoeven in een groene (planten en natuur) en blauwe (water) omgeving doet je mentale en fysieke gezondheid enorm veel deugd.

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen 5/03/2019 - Elke vrouw in Vlaanderen zal tijdens de zwangerschap worden bevraagd naar haar gebruik van alcohol en middelen en tijdens en na de zwangerschap gescreend worden op angst en depressieve klachten.

Zittend werk? Meer risico op angsten

Zittend werk? Meer risico op angsten 19/12/2015 - Een gebrek aan lichaamsbeweging, en het gaat vooral om de tijd die je zittend doorbrengt, kan nefast zijn voor je mentale gezondheid. Het kan een voedingsbodem zijn voor angsten.

1 op 5 studenten heeft kans op depressie

27/10/2015 - Mentale problemen zijn een wijdverspreid probleem onder studenten, toont een studie van de KU Leuven aan. ‘Ze zoeken te weinig hulp.’

Bedank mensen wat vaker, je wordt er gelukkig van

20/09/2018 - Of je het nu zegt met “thanks” of “merci”: dankbaar zijn is goed voor je mentale gezondheid. Dat toont een nieuwe studie aan, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Psychological Science.

Schaadt promotie jouw gezondheid?

Schaadt promotie jouw gezondheid? 19/08/2012 - Hogerop klimmen is niet zo'n meevaller als de meesten denken. Iedereen wil carrière maken, maar is dit wel zo'n goed idee ...

Hoe gelukkig je bent, hangt af van wat je eet

5/06/2018 - Er is een verband tussen wat je eet en je gemoedstoestand. Dat blijkt uit het online ‘Food Mood’-onderzoek van de universiteit van Binghamton in New York , verschenen in het vakblad Nutritional Neuroscience.

Staand werken is het nieuwe zitten

Staand werken is het nieuwe zitten 21/06/2017 - Presteer je beter en raak je minder snel vermoeid als je staand achter je computer werkt? Ons lichaam is blijkbaar niet gebouwd voor zittend werk.

Pensionering schaadt de gezondheid

28/08/2008 - Volgens het Australian Bureau of Statistics (ABS) kan pensionering de gezondheid schaden. Volgens een studie van ABS komen bij oudere werknemers tussen 45 en 74 jaar minder hartziekten, diabetes, en artritis voor dan bij hun gepensioneerde leeftijdsgenoten.

Infoavond: Herstellen na kanker

Infoavond: Herstellen na kanker 21/05/2020 - Kom meer te weten over het oncorevalidatieprogramma tijdens één van de infoavonden van UZ Antwerpen, waarbij je tools krijgt om je fysieke en mentale kracht te herwinnen tijdens of na een kankerbehandeling.

Ouders willen hun kind vaker risicovol laten spelen

Ouders willen hun kind vaker risicovol laten spelen 14/04/2017 - Risicovol spelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daardoor leren ze risico’s inschatten, worden ze zelfredzaam en bouwen ze zelfvertrouwen op. Kinderen krijgen tegenwoordig steeds minder de ruimte om te leren omgaan met risico’s.

7 op 10 Vlamingen kan de stress (bijna) niet meer de baas

7 op 10 Vlamingen kan de stress (bijna) niet meer de baas 22/04/2019 - Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat ons mentaal evenwicht soms ver zoek is. 7 op de 10 Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is.

Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond?

Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond? 15/05/2020 - Een positieve levenshouding is meer dan ooit een troef in deze coronatijden, maar is in het algemeen belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Zo lijken optimisten langer te leven en sneller te herstellen van bepaalde aandoeningen.

Kunst kan je gezondheid redden

Kunst kan je gezondheid redden 21/11/2019 - Kunst heeft een grote impact op de fysieke en mentale gezondheid. Dat besluit de Wereldgezondheidsorganisatie uit zowat 3.000 onderzoeken die ze samenbracht.

Het geheim tegen stress? Een boom voor je raam

Het geheim tegen stress? Een boom voor je raam 20/05/2013 - Een studie van Schotse wetenschappers toont aan dat een wandeling in een groene omgeving of zelfs vanuit je kantoorraam kijken naar een groen uitzicht, goed is voor je brein en stress reduceert.

Welke risico’s zijn verbonden aan vermageringsoperatie (gastric bypass)?

Welke risico’s zijn verbonden aan vermageringsoperatie (gastric bypass)? 12/06/2020 - Vermageringsoperaties kunnen de levenskwaliteit en -duur van ernstig zwaarlijvige mensen gevoelig verbeteren en verlengen, maar het risico op complicaties valt niet te onderschatten. Zo menen Deense wetenschappers dat drie op de tien patiënten nadien klagen over zware buikpijn.

Niet-ioniserende straling in huis - Elektrostress: feit of fictie

3/02/2009 - Het toegenomen gebruik van elektrische apparaten en toepassingen heeft er voor gezorgd dat er ook steeds meer elektromagnetische straling in onze directe leefomgeving gemeten kan worden. Er bestaan verschillende van deze zogenaamde ‘elektromagnetische velden’.

Covid-19-patiënten lopen hoger risico op post intensive care syndroom

Covid-19-patiënten lopen hoger risico op post intensive care syndroom 11/06/2020 - Een verblijf op intensieve zorgen is een bijzonder ingrijpende ervaring. Vele mensen krijgen nadien te maken met aanslepende fysieke en mentale klachten, wat het post intensive care syndroom (PICS) genoemd wordt.

Grote verschillen in gezondheid van Europese tieners

Grote verschillen in gezondheid van Europese tieners 5/06/2012 - Volgens de studie van de Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), hebben wijdverspreide sociale ongelijkheden een negatieve invloed op de gezondheid,

Mindmates: studenten waken over elkaars mentale gezondheid

2/01/2016 - 1 op de 5 studenten kampt met depressieve klachten, 1 op de 6 heeft angstklachten, 1 op de 10 heeft al aan zelfdoding gedacht en 1 op 100 ondernam al een poging. Dat blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven. Ook alcohol vormt een niet te onderschatten probleem onder studenten.pub