Zoekresultaten voor mentale gezondheid (91 artikels)

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid 25/02/2021 - De Hoge Gezondheidsraad heeft via een enquête gepolst naar de impact van de coronacrisis op onze mentale gezondheid. In mei 2020 publiceerde de HGR al een eerste advies daaromtrent, maar nu volgt een update, rekening houdend met recentere gegevens.

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid 26/03/2020 - In quarantaine moeten vertoeven tijdens een epidemie, zoals nu tijdens de coronacrisis, kan een ernstige psychologische impact hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mentale gezondheid op peil te houden tijdens periodes van afzondering.

Een buikgevoel voor depressie

Een buikgevoel voor depressie 20/02/2019 - Een grootschalige studie van VIB-KULeuven naar het verband tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid heeft specifieke bacteriën gevonden die aan depressie kunnen gelinkt worden.

Heeft huishoudelijk werk een positieve impact op onze mentale gezondheid?

Heeft huishoudelijk werk een positieve impact op onze mentale gezondheid? 21/05/2021 - Opruimen, afstoffen, strijken, wassen, afwassen, koken, schoonmaken, boodschappen doen… Huishoudelijk werk kan best wel wat lichamelijke inspanning vragen. Maar hebben deze taken ook een positieve impact op onze mentale gezondheid?

Kent u de risicofactoren voor een autismespectrumstoornis (ASS)?

Kent u de risicofactoren voor een autismespectrumstoornis (ASS)? 2/04/2015 - In de laatste versie van het psychiatrisch handboek 'Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders' (DSM-5) wordt de verzamelterm 'autismespectrumstoornis' (ASS) gebruikt als overkoepelende classificatie voor verschillende soorten stoornissen,

Er is een verband tussen darmbacteriën en depressie

5/02/2019 - Een Leuvens onderzoeksteam onder leiding van professor Jeroen Raes heeft ontdekt dat verschillende darmbacteriën die huizen in onze ingewanden stoffen kunnen produceren die onze mentale gezondheid beïnvloeden.

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis 26/10/2020 - Sinds de pandemie ons in een wurggreep houdt, hebben we onze vertrouwde routine abrupt moeten inruilen voor een nieuwe leefwijze. Dat stelt onze mentale weerbaarheid serieus op de proef. Een aantal tips om zorg te dragen voor elkaar en voor onszelf op psychisch vlak.

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas”

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas” 12/02/2019 - Zeven op de tien Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is. In januari deed een steekproef van 570 Vlamingen op initiatief van Partena Ziekenfonds een test met twaalf vragen om te peilen hoe het gesteld is met hun mentale veerkracht.

Kan zingen beschouwd worden als een fysieke activiteit?

Kan zingen beschouwd worden als een fysieke activiteit? 28/09/2021 - Zingen is gezond, zeggen ze weleens, maar nu blijkt dat ook uit onderzoek. Zingen heeft niet alleen een positieve impact op onze mentale gezondheid, ook fysiek plukken we er de vruchten van.

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed 20/03/2020 - We beseffen allemaal wel dat het goed is voor ons welzijn om regelmatig in een groen gebied te vertoeven. Maar Amerikaanse wetenschappers toonden nu aan dat het soort natuuromgeving ook van belang is. Vooral zones met wildere natuur blijken een heilzaam effect te hebben op onze mentale gezondheid.

Drie koppen koffie per dag goed voor mentale gezondheid

Drie koppen koffie per dag goed voor mentale gezondheid 23/07/2007 - Mannen die dagelijks drie koppen koffie per dag drinken, blijven mentaal in een betere conditie dan leeftijdgenoten die helemaal geen koffie drinken.

Mentale inspanning is besmettelijk

Mentale inspanning is besmettelijk 15/03/2018 - Moet je een mentale inspanning leveren? Doe dat dan in het gezelschap van iemand die zich mentaal nog meer moet inspannen. Je zal dan namelijk merkelijk beter presteren, zo blijkt uit een recente studie die VUB-onderzoekers hebben uitgevoerd.

Studie toont mentale impact van lockdown

Studie toont mentale impact van lockdown 28/08/2020 - Het mag niet verbazen, maar is nu ook bewezen door Britse onderzoekers: de covid-19-crisis met de lockdown heeft zijn weerslag op de mentale gezondheid van mensen, zeker op kwetsbare groepen.

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen 25/03/2019 - De komst van een baby brengt niet alleen hoop voor de toekomst, maar betekent voor vele ouders ook een uitdaging. Voor een minderheid van de vrouwen en hun partner overschaduwen mentale gezondheidsproblemen deze periode.

Leer de foxtrot en blijf gezond

22/01/2008 - De Britse regering overweegt om danslessen terug te betalen via de National Health Service om de groeiende zwaarlijvigheid van de Britse bevolking terug te dringen.

Therapeutische landschappen, hoe zien die eruit ?

Therapeutische landschappen, hoe zien die eruit ? 12/11/2015 - Vertoeven in een groene (planten en natuur) en blauwe (water) omgeving doet je mentale en fysieke gezondheid enorm veel deugd.

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen 5/03/2019 - Elke vrouw in Vlaanderen zal tijdens de zwangerschap worden bevraagd naar haar gebruik van alcohol en middelen en tijdens en na de zwangerschap gescreend worden op angst en depressieve klachten.

Zittend werk? Meer risico op angsten

Zittend werk? Meer risico op angsten 19/12/2015 - Een gebrek aan lichaamsbeweging, en het gaat vooral om de tijd die je zittend doorbrengt, kan nefast zijn voor je mentale gezondheid. Het kan een voedingsbodem zijn voor angsten.

‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies

‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies 25/02/2021 - Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd om minder stil te zitten en meer te bewegen. De experten benadrukken dat ‘elke stap telt’, dus dat elke beweging, hoe klein ook, een positieve impact heeft op je gezondheid.

1 op 5 studenten heeft kans op depressie

27/10/2015 - Mentale problemen zijn een wijdverspreid probleem onder studenten, toont een studie van de KU Leuven aan. ‘Ze zoeken te weinig hulp.’

Bedank mensen wat vaker, je wordt er gelukkig van

20/09/2018 - Of je het nu zegt met “thanks” of “merci”: dankbaar zijn is goed voor je mentale gezondheid. Dat toont een nieuwe studie aan, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Psychological Science.

Schaadt promotie jouw gezondheid?

Schaadt promotie jouw gezondheid? 19/08/2012 - Hogerop klimmen is niet zo'n meevaller als de meesten denken. Iedereen wil carrière maken, maar is dit wel zo'n goed idee ...

Hebben gluten een effect op de werking van onze hersenen?

Hebben gluten een effect op de werking van onze hersenen? 20/08/2021 - Er wordt wel eens geopperd dat het onze mentale gezondheid ten goede zou komen als we gluten uit ons dieet schrappen, en dat het onze cognitieve prestaties zou bevorderen. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig?

Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig? 15/02/2021 - Eind november 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen gepubliceerd wat beweging betreft, om zo de fysieke en mentale gezondheid te boosten. In dit artikel spitsten we toe op de aanbevelingen voor baby’s en kinderen.

Armoede en mentale problemen zorgen voor vicieuze cirkel

Armoede en mentale problemen zorgen voor vicieuze cirkel 14/01/2021 - Dat er een verband bestaat tussen armoede en psychologische klachten is al lang duidelijk, maar een Amerikaanse overzichtsstudie legt nu bloot hoe de twee zaken elkaar precies versterken. De onderzoekers geven advies voor concrete maatregelen en vragen beleidsmakers om actie te ondernemen.

Hoe gelukkig je bent, hangt af van wat je eet

5/06/2018 - Er is een verband tussen wat je eet en je gemoedstoestand. Dat blijkt uit het online ‘Food Mood’-onderzoek van de universiteit van Binghamton in New York , verschenen in het vakblad Nutritional Neuroscience.

Staand werken is het nieuwe zitten

Staand werken is het nieuwe zitten 21/06/2017 - Presteer je beter en raak je minder snel vermoeid als je staand achter je computer werkt? Ons lichaam is blijkbaar niet gebouwd voor zittend werk.

Pensionering schaadt de gezondheid

28/08/2008 - Volgens het Australian Bureau of Statistics (ABS) kan pensionering de gezondheid schaden. Volgens een studie van ABS komen bij oudere werknemers tussen 45 en 74 jaar minder hartziekten, diabetes, en artritis voor dan bij hun gepensioneerde leeftijdsgenoten.

Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid

Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid 25/01/2021 - De menstruatiecyclus kan de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen met PMS zodanig ondermijnen dat hun levenskwaliteit eronder lijdt. Een nieuwe studie bestudeert specifiek hoe de menstruatiecyclus schommelingen in stress en emoties kan veroorzaken.

7 op 10 Vlamingen kan de stress (bijna) niet meer de baas

7 op 10 Vlamingen kan de stress (bijna) niet meer de baas 22/04/2019 - Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat ons mentaal evenwicht soms ver zoek is. 7 op de 10 Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is.

volgopfacebook

volgopinstagram