Zoekresultaten voor mentale gezondheid (97 artikels)

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid

Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid 25/02/2021 - De Hoge Gezondheidsraad heeft via een enquête gepolst naar de impact van de coronacrisis op onze mentale gezondheid. In mei 2020 publiceerde de HGR al een eerste advies daaromtrent, maar nu volgt een update, rekening houdend met recentere gegevens.

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid

Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid 26/03/2020 - In quarantaine moeten vertoeven tijdens een epidemie, zoals nu tijdens de coronacrisis, kan een ernstige psychologische impact hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mentale gezondheid op peil te houden tijdens periodes van afzondering.

Heeft huishoudelijk werk een positieve impact op onze mentale gezondheid?

Heeft huishoudelijk werk een positieve impact op onze mentale gezondheid? 21/05/2021 - Opruimen, afstoffen, strijken, wassen, afwassen, koken, schoonmaken, boodschappen doen… Huishoudelijk werk kan best wel wat lichamelijke inspanning vragen. Maar hebben deze taken ook een positieve impact op onze mentale gezondheid?

Stressmanagement: hoe kan je stress verminderen?

Stressmanagement: hoe kan je stress verminderen? 11/12/2023 - Stress zorgt ervoor dat we optimaal functioneren onder druk, maar te veel of aanhoudende stress is nefast voor onze fysieke en mentale gezondheid. Hoe kan je zelf zorgen voor minder stress? Hier zijn de 7 sleutels.

Er is een verband tussen darmbacteriën en depressie

5/02/2019 - Een Leuvens onderzoeksteam onder leiding van professor Jeroen Raes heeft ontdekt dat verschillende darmbacteriën die huizen in onze ingewanden stoffen kunnen produceren die onze mentale gezondheid beïnvloeden.

Een interactieve tentoonstelling om de mysteries van je darmen te begrijpen

Een interactieve tentoonstelling om de mysteries van je darmen te begrijpen 8/02/2024 - Het spijsverteringsstelsel speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Een gezonde darm heeft een impact op ons immuunsysteem, onze mentale gezondheid, ons humeur,... Hoe? Dat ontdek je in de fascinerende en interactieve tentoonstelling "Inside your Digestion" in Brussel.

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen

Snellere opsporing en zorg voor mentale gezondheid van zwangere vrouwen 5/03/2019 - Elke vrouw in Vlaanderen zal tijdens de zwangerschap worden bevraagd naar haar gebruik van alcohol en middelen en tijdens en na de zwangerschap gescreend worden op angst en depressieve klachten.

Soorten eetstoornissen en hun impact op de gezondheid

Soorten eetstoornissen en hun impact op de gezondheid 11/03/2024 - Een eetstoornis is een complexe aandoening die invloed heeft op iemands relatie met voedsel, lichaamsbeeld en gewicht. Het treft zowel mannen als vrouwen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Eetstoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van een persoon.

Apps voor je gezondheid

Apps voor je gezondheid 19/12/2023 - Om gezond te zijn, moet je investeren: we moeten gezond eten, voldoende slapen, regelmatig bewegen en ook onze mentale gezondheid verdient aandacht. Gelukkig kan je met de hulp van je smartphone al een eind op weg geraken naar een gezonde levensstijl.

‘30 dagen zonder klagen’ voor een positievere mindset

‘30 dagen zonder klagen’ voor een positievere mindset 18/01/2024 - Naast Tournée Minerale en Dry January - campagnes die minder of geen alcoholgebruik promoten – is er ook een challenge die onze mentale gezondheid een boost moet geven: 30 dagen zonder klagen.

Een buikgevoel voor depressie

Een buikgevoel voor depressie 20/02/2019 - Een grootschalige studie van VIB-KULeuven naar het verband tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid heeft specifieke bacteriën gevonden die aan depressie kunnen gelinkt worden.

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen

Waarom zwangere vrouwen voortaan gescreend worden op mentale problemen 25/03/2019 - De komst van een baby brengt niet alleen hoop voor de toekomst, maar betekent voor vele ouders ook een uitdaging. Voor een minderheid van de vrouwen en hun partner overschaduwen mentale gezondheidsproblemen deze periode.

Therapeutische landschappen, hoe zien die eruit ?

Therapeutische landschappen, hoe zien die eruit ? 12/11/2015 - Vertoeven in een groene (planten en natuur) en blauwe (water) omgeving doet je mentale en fysieke gezondheid enorm veel deugd.

Studie toont mentale impact van lockdown

Studie toont mentale impact van lockdown 28/08/2020 - Het mag niet verbazen, maar is nu ook bewezen door Britse onderzoekers: de covid-19-crisis met de lockdown heeft zijn weerslag op de mentale gezondheid van mensen, zeker op kwetsbare groepen.

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas”

“Zeven op de tien Vlamingen kunnen stress (bijna) niet meer de baas” 12/02/2019 - Zeven op de tien Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is. In januari deed een steekproef van 570 Vlamingen op initiatief van Partena Ziekenfonds een test met twaalf vragen om te peilen hoe het gesteld is met hun mentale veerkracht.

Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in?

Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in? 14/12/2023 - De uren die je besteedt achter je computer – thuis of op kantoor – kunnen flink aandikken. Het is daarom belangrijk dat jij of je werkgever investeren in ergonomisch materiaal, zodat je fysieke en mentale gezondheid gewaarborgd blijven.

Hoe gezond is fietsen?

Hoe gezond is fietsen? 3/08/2023 - Fietsen is een laagdrempelige vorm van beweging die past binnen een gezonde levensstijl. Of je nu de fiets neemt naar het werk, of een lange rit maakt met de koersfiets, zowel je fysieke als je mentale gezondheid varen er goed bij.

Hoeveel beweging heeft een zwangere en pas bevallen vrouw nodig?

Hoeveel beweging heeft een zwangere en pas bevallen vrouw nodig? 16/02/2021 - Eind november 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen gepubliceerd wat beweging betreft, om zo de fysieke en mentale gezondheid te boosten. In dit artikel spitsten we toe op zwangere en pas bevallen vrouwen (tot 6 weken na de bevalling).

Het darmmicrobioom als ‘powerhouse’ van je gezondheid

Het darmmicrobioom als ‘powerhouse’ van je gezondheid 22/05/2023 - Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een belangrijke rol als het op je fysieke en mentale gezondheid aankomt. Sterker nog, een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën is gelinkt aan een hele reeks ziektes en aandoeningen. Wat kunnen we doen om zorg te dragen voor onze buik? Professor Danny De Looze, maag- darmspecialist in het UZ Gent, licht toe.

Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond?

Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond? 15/05/2020 - Een positieve levenshouding is meer dan ooit een troef in deze coronatijden, maar is in het algemeen belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Zo lijken optimisten langer te leven en sneller te herstellen van bepaalde aandoeningen.

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed

Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed 20/03/2020 - We beseffen allemaal wel dat het goed is voor ons welzijn om regelmatig in een groen gebied te vertoeven. Maar Amerikaanse wetenschappers toonden nu aan dat het soort natuuromgeving ook van belang is. Vooral zones met wildere natuur blijken een heilzaam effect te hebben op onze mentale gezondheid.

Darmgezondheid: is een microbioomtest betrouwbaar?

Darmgezondheid: is een microbioomtest betrouwbaar? 7/05/2024 - Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een belangrijke rol als het op je fysieke en mentale gezondheid aankomt. Sterker nog, een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën is gelinkt aan een hele reeks ziektes en aandoeningen. Bepaalde bedrijven speelden daarop in en ontwikkelden testkits voor je darmmicrobioom. Maar zijn die betrouwbaar?

Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken 11/07/2023 - Het is niet altijd makkelijk om een narcist onmiddellijk te herkennen, vooral niet als je een romantische relatie hebt met deze persoon. Wel zal je je stilaan afvragen of de manier waarop je behandeld wordt, wel gezond is. Een narcist kan namelijk veel schade toebrengen aan je mentale gezondheid.

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis

Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis 26/10/2020 - Sinds de pandemie ons in een wurggreep houdt, hebben we onze vertrouwde routine abrupt moeten inruilen voor een nieuwe leefwijze. Dat stelt onze mentale weerbaarheid serieus op de proef. Een aantal tips om zorg te dragen voor elkaar en voor onszelf op psychisch vlak.

Hoe kan je je werkgeluk vergroten?

Hoe kan je je werkgeluk vergroten? 29/01/2024 - Je kantoor is een van de plekken waar je het meeste tijd doorbrengt. Maar uit onderzoek blijkt dat slechts 8 procent van de werknemers energie haalt uit zijn of haar job. Je gelukkig voelen op je werkplek, is nochtans om veel redenen belangrijk: het verbetert je mentale gezondheid, productiviteit en reputatie. Je werkgeluk kan je volgens experten gelukkig wel vergroten.

Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig?

Hoeveel slaap en beweging heeft een baby en kind nodig? 15/02/2021 - Eind november 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen gepubliceerd wat beweging betreft, om zo de fysieke en mentale gezondheid te boosten. In dit artikel spitsten we toe op de aanbevelingen voor baby’s en kinderen.

Zittend werk? Meer risico op angsten

Zittend werk? Meer risico op angsten 19/12/2015 - Een gebrek aan lichaamsbeweging, en het gaat vooral om de tijd die je zittend doorbrengt, kan nefast zijn voor je mentale gezondheid. Het kan een voedingsbodem zijn voor angsten.

Als de roze wolk zwart kleurt: mentale problemen tijdens en na de zwangerschap

31/01/2020 -

Bedank mensen wat vaker, je wordt er gelukkig van

20/09/2018 - Of je het nu zegt met “thanks” of “merci”: dankbaar zijn is goed voor je mentale gezondheid. Dat toont een nieuwe studie aan, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Psychological Science.

Schaadt promotie jouw gezondheid?

19/08/2012 - Hogerop klimmen is niet zo'n meevaller als de meesten denken. Iedereen wil carrière maken, maar is dit wel zo'n goed idee ...

volgopfacebook

volgopinstagram