Zoekresultaten voor mazelen (51 artikels)

Hoe mazelen het immuunsysteem wist

Hoe mazelen het immuunsysteem wist 20/12/2019 - Mensen worden niet alleen ziek van mazelen, het virus houdt ook flink huis in het afweersysteem van patiënten. Dit vergroot de kans op een andere ziekte nadat de kinderen mazelen hebben gehad.

Hoe herken je mazelen en wat als je in contact komt?

Hoe herken je mazelen en wat als je in contact komt? 17/02/2022 - Mazelen wordt vaak (foutief) aanzien als een kinderziekte. Vooral jongeren en jonge volwassenen die niet (voldoende) gevaccineerd werden, lopen nu risico om mazelen te krijgen. Bijna iedereen die niet beschermd is en in contact komt met het mazelenvirus, raakt besmet.

Mazelenuitbraak in Zwijndrecht

30/05/2014 - In een crèche in Antwerpen (Zwijndrecht) heeft zich begin april een uitbraak van mazelen voorgedaan. In een groep van 34 jonge kinderen werden 28 gevallen van mazelen vastgesteld.

Waals gezondheidsagentschap waarschuwt voor mazelen

Waals gezondheidsagentschap waarschuwt voor mazelen 27/02/2019 - Het Waals gezondheidsagentschap waarschuwt voor een mogelijke opstoot van mazelen en herinnert aan het belang van de vaccinaties tegen deze besmettelijke ziekte.

Vakantiegangers moeten oppassen voor mazelen

Vakantiegangers moeten oppassen voor mazelen 5/08/2018 - Vakantiegangers die naar Frankrijk, Griekenland, Italië of Roemenië afreizen, moeten oppassen voor de mazelen. In al deze landen is namelijk een mazelenuitbraak vastgesteld:

Vaccinatieadvies mazelen voor toeristen

Vaccinatieadvies mazelen voor toeristen 5/07/2017 - Het ITG publiceerde nieuwe richtlijnen in verband met de vaccinatie tegen mazelen van toeristen. Deze richtlijnen zijn relevant voor niet of onvolledig gevaccineerde personen geboren na 1970, inclusief ongevaccineerde kinderen jonger dan 1 jaar.

Voetbalfans lopen risico op mazelen

10/03/2008 - Zwitserland waarschuwt voetballiefhebbers en toeristen voor mazelen. Sinds vorig jaar woedt er een mazelen-epidemie in Zwitserland.

Op vakantie naar Frankrijk: laat u vaccineren tegen mazelen

20/06/2011 - Mensen die in de komende weken op vakantie gaan naar Frankrijk doen er best aan zich te laten vaccineren tegen mazelen.

Waarom moeten ook volwassenen zich laten vaccineren tegen de mazelen?

Waarom moeten ook volwassenen zich laten vaccineren tegen de mazelen? 15/04/2019 - Bij het woord ‘mazelen’ vrees je als volwassene niet meteen voor je gezondheid. Want mazelen is toch een kinderziekte? Dat klopt maar gedeeltelijk. Ook als volwassene kan je besmet worden en ernstig ziek worden.

Mazelen in opmars: ben jij gevaccineerd?

Mazelen in opmars: ben jij gevaccineerd? 17/11/2020 - In 2019 waren wereldwijd 869.770 gevallen van mazelen, 207.500 mensen bezweken aan de ziekte. Dat zijn de hoogste cijfers in 23 jaar, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook in Europa is het aantal besmettingen fel toegenomen sinds 2016.

Na mazelen sterftekans nog jaren groter

Na mazelen sterftekans nog jaren groter 17/06/2016 - Na het doormaken van mazelen blijft de kans op overlijden aan andere infecties mogelijk tot drie jaar lang verhoogd. Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Vlaamse overheid vraagt verhoogde waakzaamheid voor mazelen

Vlaamse overheid vraagt verhoogde waakzaamheid voor mazelen 20/05/2017 - Sinds december 2016 wordt Wallonië getroffen door een uitbraak van mazelen. Tot en met 16 april 2017 zijn 288 gevallen gemeld. Voor 111 (38 %) patiënten was een hospitalisatie nodig en 37 van de gevallen zijn gezondheidswerkers.

Na mazelen ook rodehond in Nederlandse Biblebelt

18/07/2013 - Sinds mei zijn de mazelen uitgebroken in de zogenaamde ‘bible belt’ in Nederland. Dat is een gordel die begint in Zeeland en over Den Haag en Utrecht naar het noorden loopt en waar veel streng gereformeerde protestanten wonen die hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

Nieuwe vaccinatie tegen bof-mazelen-rubella

30/11/2010 -

ITG adviseert vervroegde vaccinatie tegen mazelen voor zuigelingen die reizen

ITG adviseert vervroegde vaccinatie tegen mazelen voor zuigelingen die reizen 7/06/2019 - Zuigelingen die nog geen mazelenvaccinatie kregen, kunnen vervroegd gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden wanneer zij reizen naar landen met een hoog risico op mazelen.

Vijfde leerjaar moet naar school voor vaccinatie

Vijfde leerjaar moet naar school voor vaccinatie 5/05/2020 - Na een nood­kreet van het CLB worden leerlingen uit het vijfde leerjaar al zeker één dag op school ver­wacht. ‘De inenting tegen mazelen kan niet wachten.’

Zwemmersjeuk: krijgt u jeuk na zwemmen in zoet water?

1/07/2016 - Als u na een zwempartijtje in zoet water vol staat met fel jeukende rode vlekjes en bultjes, net alsof u mazelen hebt, dan hebt u waarschijnlijk zwemmersjeuk.

Studenten lopen bij start academiejaar groter risico op mazelen

23/09/2013 - Met de start van het nieuwe academiejaar bestaat het risico dat er een mazelenepidemie uitbreekt onder studenten, zo waarschuwen epidemiologen.

Nederland verwacht over 10 jaar grote mazelenepidemie

Nederland verwacht over 10 jaar grote mazelenepidemie 10/06/2015 - De volgende uitbraak van mazelen onder orthodox-protestanten in Nederland zal, als er niets verandert, plaatsvinden rond 2025. Niet alleen ongevaccineerde kinderen zullen geïnfecteerd worden maar ook, en nog meer dan in 1999 en 2013, vatbare jongvolwassenen.

Europese Commissie pleit voor betere samenwerking inzake vaccinatie

Europese Commissie pleit voor betere samenwerking inzake vaccinatie 25/05/2018 - Steeds meer Europeanen zijn niet gevaccineerd tegen ziektes als de mazelen, difterie, kinkhoest, tetanus en rodehond, met risico’s voor de volksgezondheid.

Word je sneller ziek van vaccins?

Word je sneller ziek van vaccins? 31/01/2020 - De mazelen zijn opnieuw in opmars. Omdat minder mensen zich laten inenten. Volgens sommigen krijgen kinderen er autisme van, anderen menen dat al dat vaccineren zou helemaal niet goed is voor je afweersysteem. Nochtans is het geen kwestie van geloven in vaccins, want de feiten zijn er.

Hoge Gezondheidsraad verlaagt leeftijd tweede dosis MBR-vaccin

Hoge Gezondheidsraad verlaagt leeftijd tweede dosis MBR-vaccin 28/06/2019 - De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd over het basisvaccinatieschema voor gezonde kinderen, jongeren en volwassenen. De enige belangrijke wijziging is de verlaging van de leeftijd van de tweede dosis van MBR naar 7-9 jaar in plaats van op 10-13 jaar.

Reisvaccinaties tijdens zwangerschap

7/08/2004 - Men vermijdt in principe elke toediening van een levend verzwakt vaccin aan zwangere vrouwen (men vermijdt tevens om zwanger te worden gedurende 1 maand na het gele koorts vaccin en na de inenting met het mazelen-bof-rubella vaccin), maar dode vaccins kunnen, zonder bezwaar toegediend worden, en mogen toegediend worden bij lactatie. Met de vaccinaties wordt het best gestart 6 weken voor het vertrek.

Stel vaccinaties niet uit omwille van het coronavirus

Stel vaccinaties niet uit omwille van het coronavirus 21/04/2020 - Ook tijdens de COVID-19 epidemie is het belangrijk de aanbevolen vaccinaties op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit.

Vlaamse vaccinatiegraad scoort hoog

31/03/2013 - Voor de meeste vaccins die aan kinderen worden toegediend, ligt de vaccinatiegraad in Vlaanderen boven 95%. Bij jongeren wordt voor de meeste vaccins een vaccinatiegraad van ongeveer 90% gehaald.

Vaccinaties: ook nodig voor jong-volwassenen

Vaccinaties: ook nodig voor jong-volwassenen 22/04/2017 - Jong of minder jong, vaccinaties blijven uw hele leven lang belangrijk. Kinderen en schoolgaande jongeren worden er via Kind en Gezin of de centra voor leerlingenbegeleiding aan herinnerd dat het tijd is voor een inenting.

Tien vooroordelen over vaccins

Tien vooroordelen over vaccins 29/06/2018 - Er doen heel wat misvattingen de ronde over vaccinatie bij kinderen en volwassenen. Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola publiceerde een overzicht van tien frequente foutieve opvattingen over vaccins.

Meer dan 260 gevallen van mazelen in Wallonië

2/05/2017 - Sinds begin dit jaar heerst er een mazelenepidemie in Wallonië. Tot eind maart werden er reeds 266 gevallen vastgesteld, en het aantal neemt nog steeds toe. Alle Waalse provincies, met uitzondering van Luxemburg zijn getroffen.

Acute postvirale ataxie bij kinderen: dronkemansgedrag na een infectie

15/01/2015 - Acute postvirale ataxie of acute benigne ataxie (ADCA) is een aandoening waarbij allerlei bewegingen schokkerig en ongecoördineerd verlopen na een virusinfectie.

Reizen tijdens zwangerschap: welke vaccinaties hebt u nodig?

Reizen tijdens zwangerschap: welke vaccinaties hebt u nodig? 6/08/2015 - Voor een reis naar een exotische bestemming hebt u een aantal vaccinaties nodig. Bespreek dit vooraf met uw arts of vraag gespecialiseerd reisadvies. Zo mogelijk worden alle vaccinaties toegediend vóór de zwangerschap.

Rubrieken

vaccinatie

volgopfacebook

volgopinstagram