Vakantiegangers moeten oppassen voor mazelen

Laatst bijgewerkt: augustus 2018
123-vacc-mazelen-rubella-bof-08-18.jpg

nieuws

Vakantiegangers die naar Frankrijk, Griekenland, Italië of Roemenië afreizen, moeten oppassen voor de mazelen. In al deze landen is namelijk een mazelenuitbraak vastgesteld: Roemenië (2.712 gevallen in de eerste helft van het jaar), Frankrijk (2.173 gevallen), Griekenland (1.948 gevallen) en Italië (805 gevallen). Er zijn tot nu toe  22 sterfgevallen gerapporteerd. Ook in Duitsland, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn er mazelengevallen gesignaleerd. 

Tot 15 juni 2018 werden in België 64 gevallen gemeld: 30 in Vlaanderen, 25 in Wallonië en 9 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit betekent een verdubbeling van de gevallen sinds mei (23 gevallen) vergeleken bij de vorige maand (11 gevallen). Sommige patiënten liepen de ziekte op tijdens een bezoek aan een Europees of Aziatisch land, of tijdens massabijeenkomsten (bijv. bezoek pretpark). 
Alle leeftijdsgroepen zijn betrokken en meer dan 90 procent van de gevallen was niet gevaccineerd of was niet zeker van zijn/haar vaccinatiestatus. 

Vaccinatie nodig
Een volledig vaccinatieschema met twee dosissen is de beste bescherming tegen mazelen. Vaccinatie is aangeraden wanneer het niet duidelijk is of iemand in het verleden mazelen heeft gehad, of onzeker is over de volledigheid van het gekregen mazelenvaccin.

Baby’s en kinderen worden in België sinds 1985 systematisch ingeënt tegen de mazelen. Wie vóór 1970 geboren is, heeft waarschijnlijk mazelen gehad, omdat het virus toen nog veel voorkwam. Wie na 1970 is geboren heeft vaak geen of maar één dosis van het vaccin toegediend gekregen Jongvolwassenen tussen 20 en 45 jaar kijken dus best hun vaccinatiestatus na. 

Om een verdere verspreiding te voorkomen, is het nodig om waakzaam te zijn voor mazelen (plotse koorts en uitslag bij kinderen én volwassenen). Bij het minste vermoeden van mazelen moet de arts dit melden aan het team infectieziektebestrijding, zodat de nodige contacttracing (inclusief eventuele wachtkamercontacten) en vaccinatie (binnen de 72 u) kan gegeven worden om nieuwe gevallen te vermijden.


bron: https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Report/Juli_2018.pdf
verschenen op : 05/08/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt