Zoekresultaten voor luchtweginfectie (80 artikels)

Luchtweginfecties bij kinderen: hoe vermijden?

16/12/2011 - Kinderen hebben elk jaar 6 tot 8 luchtweginfecties. Luchtweginfecties zijn goed voor zowat 60% van het totaal aantal ziekten bij jonge kinderen, bij schoolgaande kinderen zowat 30%.

Mondmaskers zeer efficiënt in voorkomen van griep

1/02/2009 - Mondmaskers zijn zeer effectief in het voorkomen van griep (en andere luchtweginfecties), zo blijkt uit onderzoek in Australië (gepubliceerd in Emerging Infectious Diseases).

Rookverbod vermindert luchtweginfecties bij kinderen

Rookverbod vermindert luchtweginfecties bij kinderen 6/06/2015 - Een rookvrije wetgeving zorgt aantoonbaar voor een vermindering van het aantal kinderen dat met luchtweginfecties in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Humaan metapneumovirus: belangrijke oorzaak van luchtweginfecties

Humaan metapneumovirus: belangrijke oorzaak van luchtweginfecties 9/02/2023 - Het humaan metapneumovirus (HMPV) kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en bij mensen met een verminderde weerstand, zoals ouderen, chronisch zieken enz. Hoe kan je besmetting vermijden?

Borstvoeding heeft gunstige invloed op keelbacteriën

1/12/2014 - Borstvoeding blijkt een goede invloed te hebben op de samenstelling van bacteriën in de keel en neus van een baby. De aanwezigheid van gunstige bacteriën kan de kans op luchtweginfecties verkleinen.

Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?

Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen? 19/02/2019 - Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.

Vaak onterecht antibiotica bij luchtweginfecties

29/11/2015 - Huisartsen schrijven veel antibiotica voor bij luchtweginfecties, zonder dat dit volgens de richtlijnen nodig is. Onterecht voorschrijven van antibiotica komt vooral voor bij volwassenen en bij keelinfecties.

Verhoogde kans op luchtweginfecties bij kinderen met downsyndroom

27/12/2011 - Downsyndroom is de meest voorkomende chromosoomafwijking bij levend geboren kinderen. Kinderen met downsyndroom hebben een hogere kans op luchtweginfecties,

Borstvoeding beschermt tegen infecties

21/08/2010 - Kinderen die tijdens de eerste 4 levensmaanden exclusief borstvoeding krijgen, hebben gedurende hun eerste levensjaar minder maag-darm- en luchtweginfecties dan kinderen die alleen flesvoeding krijgen.

Meditatie en bewegen helpt tegen verkoudheid

Meditatie en bewegen helpt tegen verkoudheid 2/10/2012 - Meditatie en bewegen helpt om de duur van een verkoudheid of een andere luchtweginfectie zoals griep te verkorten. Dat blijkt uit een studie in het vakblad Annals of Family Medicine.

Luchtweginfecties op jonge leeftijd verhogen kans op diabetes

Luchtweginfecties op jonge leeftijd verhogen kans op diabetes 15/09/2013 - Kinderen die op jonge leeftijd vaak een luchtweginfectie hebben, hebben een verhoogde kans om op latere leeftijd diabetes type 1 te krijgen. Dat schrijven onderzoekers van het Diabetesinstituut van Munchen in JAMA Pediatrics.

Huisartsen schrijven te veel antibiotica voor bij luchtweginfecties

14/03/2017 - Nederlandse huisartsen schrijven bij luchtweginfecties regelmatig antibiotica voor, ook wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Dit blijkt uit onderzoek door het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Waarom vaccineren tegen griep?

24/10/2016 - Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

Wat is RSV en waarom belanden zoveel kindjes met RSV in het ziekenhuis?

Wat is RSV en waarom belanden zoveel kindjes met RSV in het ziekenhuis? 5/12/2022 - Het Respiratoir Syncytieel virus (RSV) is een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus. Het veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen.

Vitamine D noodzakelijk tijdens zwangerschap

24/05/2011 - Ruim een kwart van de pasgeboren baby's heeft bij de geboorte een tekort aan vitamine D. Hierdoor hebben ze een verhoogd risicoop luchtweginfecties in het eerste levensjaar.

Alledaagse ontstekingsklachten verhogen risico op trombose

27/04/2012 - Alledaagse, relatief onschuldige ontstekingsklachten zoals luchtweginfecties, diarree of een grieperig gevoel, brengen een verhoogde kans op trombose met zich mee.

Meer gezondheidsklachten na wateroverlast

Meer gezondheidsklachten na wateroverlast 11/07/2019 - Er is een verband tussen directe blootstelling aan overstromingswater en acute maag-darminfecties en luchtweginfecties.

Heesheid

1/09/2000 - Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel bij een luchtweginfectie, maar af en toe is een hese stem het eerste teken van keelkanker. Raadpleeg daarom steeds je dokter wanneer je stem het laat afweten.

Milieu en Gezondheid op school

3/02/2006 - De kwaliteit van de binnenlucht is direct van invloed op de gezondheid. Hoofdpijn, irritaties van neus, keel en ogen en luchtweginfecties zijn mogelijke effecten van een slechte kwaliteit van het binnenmilieu.

Duizenden kinderen minder in ziekenhuis door rookvrijbeleid

Duizenden kinderen minder in ziekenhuis door rookvrijbeleid 22/09/2017 - Onderzoekers van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh besluiten op basis van een grote wetenschappelijke analyse dat wereldwijd veel minder kinderen worden opgenomen in ziekenhuizen na de invoer van rookvrijbeleid

Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep

Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep 29/01/2015 - Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, lopen een veel grotere kans op buikgriep en luchtweginfecties. Ze bezoeken gemiddeld tweemaal zo vaak de huisarts,

Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen 24/09/2020 - Het is een simpele tip bij een hoest of verkoudheid: drink een kop warme melk met honing of eet gewoon een lepel honing. Maar volgens wetenschappers van de University of Oxford zou dat wel eens beter kunnen werken dan klassieke medicijnen tegen milde luchtweginfecties.

Minder antibiotica nodig bij behandeling hoestklachten

26/05/2016 - Onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Antwerpen toont aan dat bij luchtweginfecties vaak onnodig antibiotica worden voorgeschreven. Maar overmatig en onnodig gebruik zorgt er voor dat vele bacteriën niet langer gevoelig zijn voor antibiotica.

Hebben najaarskinderen vaker last van astma?

24/01/2009 - Kinderen die in het najaar geboren worden, lopen 30 procent meer kans om op latere leeftijd astma te krijgen dan andere baby's. Dat zou moeten blijken uit een Amerikaanse studie bij meer dan 95.000 jonge kinderen

Geen antibiotica bij luchtweginfecties

7/01/2009 - Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie waarschuwt andermaal voor het gebruik van antibiotica bij acute infecties van de bovenste luchtwegen zoals een acute rhinosinusitis.

Wie verkouden is, kan geen griep krijgen

Wie verkouden is, kan geen griep krijgen 8/10/2020 - Het rhinovirus, dat verantwoordelijk is voor de meeste verkoudheden, veroorzaakt wel een snotneus, maar geeft tegelijkertijd een boost aan ons immuunsysteem waardoor we gewapend zijn tegen het griepvirus. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 13.000 patiënten met een luchtweginfectie.

Zijn luchtweginfecties, allergie en ontstekingen te voorkomen door gerichte voeding?

Zijn luchtweginfecties, allergie en ontstekingen te voorkomen door gerichte voeding? 16/11/2014 - Met gerichte voeding en aanvullende micronutriënten kan de weerstand tegen infecties in de luchtwegen, tegen allergieën, en tegen ontstekingen worden vergroot.

Vitamine E vermindert luchtweginfecties bij ouderen

10/09/2004 - Vitamine E-supplementen zouden het risico op bovenste lichtweginfecties bij oudere mensen verminderen.

Bleekmiddel leidt tot meer luchtwegklachten bij kinderen

Bleekmiddel leidt tot meer luchtwegklachten bij kinderen 21/05/2015 - Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer bleekmiddel wordt gebruikt bij het schoonmaken van het huis, dit leidt tot meer problemen aan de luchtweg bij kinderen.

Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren

Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren 6/04/2014 - Bij kinderen kan oorpijn tot 9 dagen duren en een verkoudheid tot wel 15 dagen, en van keelpijn kunnen kinderen tot 7 dagen last hebben. Acute hoest, pseudokroep en bronchiolitis kunnen respectievelijk 25, 3 en 15 dagen aanhouden.

volgopfacebook

volgopinstagram