Hebben najaarskinderen vaker last van astma?

Laatst bijgewerkt: mei 2020

nieuws Kinderen die in het najaar geboren worden, lopen 30 procent meer kans om op latere leeftijd astma te krijgen dan andere baby's. Dat zou moeten blijken uit een Amerikaanse studie bij meer dan 95.000 jonge kinderen (gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2008; Vol 178. pp. 1123-1129). De studie vergeleek de geboortedatum van de kinderen met infectiestatistieken van bronchiolitis en astmagegevens van de kinderen.
De studie vond dat 8% van de onderzochte kinderen ernstig astma ontwikkelde tussen de leeftijd van 3,5 en 5,5 jaar. Typisch voor deze kinderen was dat ze in hun vroege kinderjaren behandeld waren voor bronchiolitis, dat hun moeder rookte tijdens de zwangerschap, of dat hun moeder zelf aan astma leed.

Kinderen geboren tussen september en december (de vier maanden voor de bronchiolitispiek die valt tussen december en februari) hadden bijna 30% meer kans om astma te krijgen dan kinderen geboren 12 maanden voor de bronchiolitispiek.
De studie suggereert weliswaar een verband tussen de verhoogde blootstelling aan bronchiolitis, een typische luchtweginfectie van kinderen, de geboorteperiode en astma. Maar de studie geeft geen bewijzen van een oorzakelijk verband tussen luchtweginfecties op jonge leeftijd en astma. Mogelijk zijn er andere factoren in het spel die maken dat sommige kinderen vatbaarder zijn voor zowel luchtweginfecties als astma. De auteurs geven trouwens zelf toe dat het verband tussen bronchiolitis en astma door genetische factoren wordt bepaald.
Op basis van deze studie is het dus alleszins voorbarig om te zeggen dat kindjes die in de herfst worden geboren, een grotere kans op astma hebben dan voorjaars- of zomerkindjes. Wat wél vaststaat is dat roken tijdens de zwangerschap en in de onmiddellijke omgeving van de baby de kans op astma vergroot.

Lees ook: Bronchiolitis
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram