Zoekresultaten voor hoofdpijn (116 artikels)

Wanneer moet je je ongerust maken over hoofdpijn?

Wanneer moet je je ongerust maken over hoofdpijn? 12/01/2021 - Hoofdpijn kan heel vervelend zijn. Soms is de pijn zelfs zo erg dat je nauwelijks nog je normale bezigheden kan uitvoeren. Maar wanneer gaat het om een onschuldige hoofdpijn, en wanneer is het raadzaam om een dokter te raadplegen?

Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne

Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne 15/09/2022 - Heb je regelmatig last van hoofdpijn of migraine, dan kan dat veel oorzaken hebben. Eén daarvan is cafeïne: sommige mensen krijgen namelijk hoofdpijn bij overmatig cafeïnegebruik. Of wanneer ze enkele dagen géén cafeïne gebruiken.

Middelengeïnduceerde hoofdpijn

Middelengeïnduceerde hoofdpijn 1/03/2018 - Chronische hoofdpijnklachten kunnen het gevolg zijn van overmatig gebruik van hoofdpijnmedicatie (paracetamol of NSAID’s), specifieke migrainemiddelen of overmatig koffiegebruik.

Wat is clusterhoofdpijn en wat kan je er tegen doen?

Wat is clusterhoofdpijn en wat kan je er tegen doen? 28/09/2020 - Clusterhoofdpijn (Neuralgie van Horton) is een zeer specifieke hoofdpijn met korte en zeer hevige aanvallen aan één zijde van het hoofd. Wij bespreken de klachten, oorzaken en mogelijke behandelingen.

Wat zijn de kenmerken van clusterhoofdpijn?

Wat zijn de kenmerken van clusterhoofdpijn? 15/08/2017 - Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame, maar buitengewoon ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn. De extreme pijn drijft sommige patiënten zelfs tot zelfmoordgedachten.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Welke soorten hoofdpijn zijn er? 27/03/2023 - Hoofdpijn is er in vele vormen en gradaties. De pijn kan op verschillende plaatsen in je hoofd voorkomen, hij kan in aanvallen opduiken en vergezeld gaan van andere klachten. We zetten verschillende oorzaken op een rij.

Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

Getuigenis over migraine: bij de neuroloog 16/05/2022 - "Mijn huisarts verwees me door naar een neuroloog. Ik weet nog dat ik dat sterk overdreven vond. Waarschijnlijk had die dokter wel wat beters te doen dan pilletjes voor te schrijven voor mensen met hoofdpijn. Mensen met een hersentumor redden, bijvoorbeeld."

Covid-19: wat zijn de symptomen van de ziekte bij wie gevaccineerd is?

Covid-19: wat zijn de symptomen van de ziekte bij wie gevaccineerd is? 27/08/2021 - Vaccins beschermen ons tegen virussen zoals griep of corona en voorkomen ernstige vormen van de ziekte, maar kunnen helaas geen 100% bescherming garanderen. Welke symptomen wijzen op COVID-19 bij gevaccineerden?

Chronische koolmonoxidevergiftiging wordt vaak gemist

Chronische koolmonoxidevergiftiging wordt vaak gemist 22/03/2017 - Langdurige blootstelling aan lage concentraties koolmonoxide kan zorgen voor lichamelijke of psychische klachten, zoals hoofdpijn en verwardheid. Dat schrijft het Nederlandse vakblad Medisch Contact.

Migraine: welke rol speelt voeding?

Migraine: welke rol speelt voeding? 10/09/2021 - Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn, waar maar liefst 15% van de populatie onder lijdt. Veel patiënten zijn ervan overtuigd dat bepaalde voedingsmiddelen of –bestanddelen een migraine-aanval kunnen uitlokken. Maar klopt dit ook?

Hoe werkt een medicijn nadat je het ingeslikt hebt?

Hoe werkt een medicijn nadat je het ingeslikt hebt? 8/09/2022 - Je hebt knallende hoofdpijn, kunt geen licht meer verdragen en elk geluid komt met een oorverdovend kabaal binnen. Je slikt een paracetamol en binnen een uur is de pijn verdwenen.

Getuigenis: werken met fibromyalgie

Getuigenis: werken met fibromyalgie 18/08/2022 - Patiënten met fibromyalgie hebben onder andere last van chronische pijn, zware vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, darmklachten, angst en stress en concentratiestoornissen. Kan je werken met fibromyalgie? En hoe gaat dat dan? Tessa vertelt haar verhaal.

Wat is de ideale lichaamshouding als je achter je computer zit?

Wat is de ideale lichaamshouding als je achter je computer zit? 5/08/2021 - Nu thuiswerken de nieuwe norm is, komen houding-gerelateerde lichaamsproblemen zoals hoofdpijn, rugpijn en tintelingen in de arm veel vaker voor. Met deze 6 tips kan je al heel wat ongemakken vermijden.

Hoe ontstaat clusterhoofdpijn?

Hoe ontstaat clusterhoofdpijn? 16/08/2017 - Het is tot nu toe nog onbekend waarom en hoe aanvallen van clusterhoofdpijn ontstaan.

Proefpersonen gezocht voor onderzoek naar migraine en clusterhoofdpijn

Proefpersonen gezocht voor onderzoek naar migraine en clusterhoofdpijn 28/01/2021 - Hoofdpijn op zich kan best vervelend zijn, maar migraine en clusterhoofdpijn maakt het zelfs bijna onmogelijk om dagdagelijkse taken uit te voeren. Veel patiënten zijn echter onvoldoende geholpen met de huidige beschikbare (preventieve) medicatie.

Griepepidemie officieel begonnen

Griepepidemie officieel begonnen 7/02/2019 - Tussen 28 januari en 3 februari 2019 hebben 365 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.).

Zijn kunstmatige zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid?

Zijn kunstmatige zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid? 25/03/2022 - Kunstmatige zoetstoffen zijn interessant omdat ze weinig of geen energie aanleveren. Maar toch zitten ze opgescheept met een negatief imago. Ze zouden diabetes, hoofdpijn en zelfs kanker veroorzaken. Is dat een feit of een fabel?

Afbouw van antidepressiva: extra aandacht voor onttrekkingsverschijnselen

Afbouw van antidepressiva: extra aandacht voor onttrekkingsverschijnselen 11/11/2019 - Volgens een recente studie zou ongeveer de helft van de patiënten die behandeld worden met antidepressiva onttrekkingsverschijnselen ervaren plots stoppen of onderbreken van een behandeling, voornamelijk duizeligheid, misselijkheid, lethargie, beven, anorexie en hoofdpijn.

Kan je van de pil migraine krijgen?

Kan je van de pil migraine krijgen? 28/05/2021 - Nogal wat vrouwen die de anticonceptiepil nemen, hebben tijdens de stopweek last van een migraine-achtige hoofdpijn. Dit zou bij zowat 1 op 10 pilgebruiksters voorkomen.

Wat helpt wel en niet bij een kater?

Wat helpt wel en niet bij een kater? 15/04/2022 - De reden dat je je zo ellendig voelt na een avondje flink doorzakken is vooral vochtverlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Wat helpt en wat niet?

Spanningshoofdpijn: symptomen en behandeling

Spanningshoofdpijn: symptomen en behandeling 16/12/2021 - Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een drukkende of knellende hoofdpijn rondom de schedel gedurende minuten tot vele dagen, zonder misselijkheid of braken. Patiënten met spanningshoofdpijn kunnen ook migraine hebben, en andersom.

Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Neus snuiten of ophalen bij een loopneus? 8/09/2022 - Er zijn honderden virusstammen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, maar de klachten zijn nagenoeg identiek: niezen, hoofdpijn, snotteren… Hoe ontstaat zo’n neusverkoudheid eigenlijk, en kan je best snuiten of de neus ophalen om de loopneus sneller te stoppen?

Vaker depressie bij migrainepatiënt met frequente aanvallen

Vaker depressie bij migrainepatiënt met frequente aanvallen 24/02/2018 - Elke aanval die een migrainepatiënt krijgt, verhoogt de kans op een volgende aanval. En hoe meer aanvallen, hoe groter de kans op een depressie. Dat blijkt uit een doctoraal proefschrift aan het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC.

Plotseling duizelig: wat zijn 'loszittende' oorkristallen?

Plotseling duizelig: wat zijn 'loszittende' oorkristallen? 5/01/2023 - Oorkristallen of benigne paroxysmale positionele vertigo (BPPV) is een onschuldige maar vervelende aandoening die plotse, kortdurende aanvallen van duizeligheid veroorzaakt. De duizeligheid kan optreden wanneer je van houding verandert.

De migraine test (MIDAS)

De migraine test (MIDAS) 5/10/2020 - Om de ernst van migraine en de mate van hinder vast te stellen en een adequate behandeling in te stellen, kan gebruik worden gemaakt van de zg. MIDAS (Migraine Disability Assessment) test.

Nieuwe neusspray tegen migraine werkt snel en efficiënt

Nieuwe neusspray tegen migraine werkt snel en efficiënt 17/03/2023 - In Amerika is een nieuwe neusspray goedgekeurd die pijn en andere symptomen van migraine al binnen 15 minuten na gebruik kan verlichten. Dat meldt geneesmiddelenmaker Pfizer in een nieuwsbericht.

Ziekte van Ménière: draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus)

Ziekte van Ménière: draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus) 20/03/2023 - De ziekte van Ménière is een eerder zeldzame aandoening aan het binnenoor die gepaard gaat met een combinatie van drie typische klachten: draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen.

Duizelig bij het opstaan: oorzaken en tips

Duizelig bij het opstaan: oorzaken en tips 14/02/2023 - Als je vaak last hebt van duizeligheid bij opstaan, bijvoorbeeld uit bed of zetel, dan loop je een verhoogd risico om te vallen. Wat zijn de oorzaken, en wat kan je doen om die duizeligheid te voorkomen?

Clusterhoofdpijn vaak niet of te laat herkend

Clusterhoofdpijn vaak niet of te laat herkend 27/04/2017 - Clusterhoofdpijn wordt nog te vaak niet of te laat herkend, zodat patiënten een lange lijdensweg afleggen voor ze correct behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek aan het UZ Gent. Clusterhoofdpijn is een van de ergste vormen van pijn.

Hoofdpijn en migraine bij kinderen

Hoofdpijn en migraine bij kinderen 25/01/2022 - Migraine bij kinderen is een realiteit: tussen de 5 en 10% van de kinderen lijdt aan de aandoening. De gevolgen voor het emotioneel welzijn, het gezin, de sociale contacten en de schoolprestaties kunnen aanzienlijk zijn. Migraine kan al optreden vanaf de leeftijd van twee jaar.

volgopfacebook

volgopinstagram