Gerelateerde artikels
Apps voor opsporing van huidkanker: hoe betrouwbaar zijn ze?
In dit artikel
Apps voor opsporing van huidkanker: hoe betrouwbaar zijn ze?
dossier
Huidkanker is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in België. Net zoals bij alle kankersoorten is het cruciaal dat je er snel bij bent om je genezingskans te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de patiënten bij de eerste tekenen van huidkanker professioneel advies drie tot zes maanden voor zich uitschuift. Voor wie de drempel van een doktersbezoek te groot is, kan alvast zijn huidvlekjes evalueren met een app. Welke apps bestaan er? En hoe betrouwbaar zijn ze?
Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?
Huidkanker apps SkinVision, Huidmonitor en Medgic
Huidkankerapps analyseren je vlekjes op basis van een foto en geven je een eerste indicatie. Een dermatoloog bezorgt je vervolgens een gerichter advies. De Nederlandse Consumentenbond liet drie apps testen door 21 proefpersonen. Voor het onderzoek controleerden de proefpersonen in totaal 45 huidplekjes met de apps SkinVision, Huidmonitor en Medgic. Nadien werden de plekjes beoordeeld door twee dermatologen. Zij diagnosticeerden twee van de 45 plekjes als huidkanker.
- SkinVision: deze app identificeerde de twee plekjes als verdacht en zag daarnaast nog veel meer plekjes onterecht aan voor huidkanker. SkinVision stuurt je dus snel door naar de huisarts. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voerde ook onderzoek uit naar de SkinVision-app en besluit dat de resultaten van de software "het gemiddelde oog van een dermatoloog benaderen”.
- Huidmonitor: ook Huidmonitor gaf de twee plekjes aan als verdacht. Bij Huidmonitor beoordeelt niet de app maar de gebruiker of een plekje verdacht is. Je moet daarvoor een foto van de plek vergelijken met voorbeeldfoto’s. Dit oordeel is doorgaans beter dan bij SkinVision. De keerzijde is dat de proefpersonen een onzeker gevoel kregen bij het zelf beoordelen van de plekjes.
- Medgic: de Medgic-app gaf een onduidelijk resultaat voor de twee huidvlekjes, maar ook voor veel van de andere vlekjes. Zo kreeg een moedervlek de diagnose ‘goed- of kwaadaardig’, of de app geeft voor een plekje wel vier verschillende diagnoses. Ook gebeurde het dat een plekje als onbekend werd gediagnosticeerd.
Lees ook: Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?
Lees ook: Melanoom herkennen: wat zijn de symptomen?
Aanvulling op doktersbezoek
Uiteindelijk gaf het merendeel van de deelnemers aan het onderzoek aan met een verdacht huidplekje liever naar de huisarts te gaan dan het zelf te beoordelen. Terecht, zo blijkt, want bij drie deelnemers ontdekte de dermatoloog huidkanker op een plaats die ze zelf over het hoofd hadden gezien of verkeerd hadden beoordeeld.
Het is positief dat je dankzij medische apps je gezondheid enigszins zelf in handen kan nemen. Zo’n app kan ondersteunend werken en een goede aanvulling zijn op een doktersbezoek. Dermatoloog Thomas Maselis, de Belgische voorzitter van Euromelanoma zegt: “Het voordeel van zo’n app is dat je snel en op elk moment raad kan vragen. De app nodigt je bovendien op geregelde tijdstippen uit om je huid te controleren. Maar de analyse gebeurt uiteraard op basis van een foto, wat niet altijd even betrouwbaar is.”
Sommige ziekteverzekeringen voorzien in een gedeeltelijke terugbetaling van dienstverlenings-, aankoop- en/of abonnementskost. Dit geldt wel enkel voor apps die erkend zijn door mHealthBelgium.
Lees ook: Huidkanker: wat zijn goedaardige vlekjes of huidletsels?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist