Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?
dossier
Sommige mensen schillen elk stuk fruit dat ze eten uit schrik voor de pesticiden waarmee het bespoten is of gewoon omdat ze de schil niet lekker vinden.
Andere zweren erbij om elke vruchtenschil die eetbaar is naar binnen te werken omdat die boordevol nuttige voedingsstoffen zit.
Wat is nu eigenlijk het best?
Lees ook: Waarom voelt de schil van sommige appels vettig aan?
Is de schil van fruit gezond?
Lees ook: Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk pesticiden binnenkrijgt?
- Een appelschil bijvoorbeeld bevat niet alleen een arsenaal aan de vitamines K1, A en C, ze zit ook tjokvol quercitine, dat is een stof die een gunstige invloed heeft op onze immuniteit, longfunctie en hart. Ze huisvest ook urolzuur dat helpt bij het opbouwen van de spiermassa en bij het vermageren. Daarnaast levert ze extra calcium en kalium, ongeveer 20% meer dan een geschilde appel.
- Sinaasappelschil zit dan weer vol hesperidine, een antioxidant die helpt om de bloeddruk en LDL-cholesterol te verlagen. Ze bevat daarenboven ook nog flavanoïden die cholesterolverlagend kunnen werken. Een schijfje sinaasappel in een aperitief of wat zeste in een gerecht is dus goed voor je gezondheid!
- Citroenschil zit boordevol voedingsvezels die de eetlust kunnen onderdrukken en de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Schillen van citrusvruchten in het algemeen bevatten essentiële oliën met een bestanddeel dat zelfs verschillende vormen van kanker kan afremmen.
Lees ook: De voordelen van citrusvruchten voor je gezondheid en welzijn
Lees ook: Pesticiden: hoe kan je bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zoveel mogelijk vermijden?
Bevat de schil van fruit veel pesticiden?
Lees ook: Lijst: minst en meest bespoten groenten en fruit
Conclusie:
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen! Kiwischil klinkt niet meteen aantrekkelijk maar is eigenlijk ook perfect eerbaar.