Condens: is vocht in huis een gevaar voor de gezondheid?

dossier

Vocht is niet per se slecht voor de gezondheid, maar te veel vocht in huis kan leiden tot de verspreiding van schimmel en huisstofmijt. Dat kan wel een gevaar vormen, vooral voor mensen die gevoeliger zijn of allergieën hebben. Hoe weet je of je huis te vochtig is? 

Lees ook: Is uw wasmachine een bron van schimmelziektes?

Wat veroorzaakt vocht in huis?

Getty_schimmel_luchtvochtigheid_2023.jpg

© Getty Images

Water is van nature aanwezig in de lucht. We produceren het zelf door te ademen en te transpireren, en ook koken, douchen en kleren wassen stoot veel waterdamp uit. Wanneer het huis slecht geventileerd of overgeïsoleerd is, of wanneer er te veel temperatuurschommelingen zijn, bevat de omgevingslucht te veel vocht en kan er zich condens vormen op oppervlakken.

Lees ook: Voor welke soorten schimmelinfecties moet je oppassen?

Wat zijn de gevolgen van te veel vocht in huis?

Vocht en condensatie bevorderen de verspreiding van schimmels en huisstofmijt in huis. 

Schimmels zijn microscopische schimmels die zich vermenigvuldigen in vochtige, warme omgevingen. Ze verschijnen als vlekken op muren en voegen. Deze schimmels produceren zeer vluchtige sporen die we waarschijnlijk inademen. Door hun kleine formaat kunnen ze gemakkelijk de luchtwegen binnendringen. Ze zijn irriterend voor de slijmvliezen en zeer allergeen. Bovendien bevatten sommige sporen verbindingen die gevaarlijk zijn voor mensen, bekend als mycotoxinen. Deze kunnen ook allergische en matige tot ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.

Lees ook: Mycotoxinen (schimmelgif): 'Gooi beschimmeld voedsel weg'

Ook mijten gedijen goed in vochtige omgevingen. Ze voeden zich niet alleen met huidschilfers van mensen, maar ook met schimmels. Ze zijn verantwoordelijk voor 50% van alle allergieën en aanverwante symptomen (eczeem, astma, bindvliesontsteking, allergische rhinitis, enz.)

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Wat zijn de gezondheidsrisico's?

De aanwezigheid van schimmel leidt niet altijd tot gezondheidsproblemen. Langdurige blootstelling is echter niet zonder risico, vooral voor risicogroepen: astmapatiënten, mensen met een allergie, immuungecompromitteerden, ouderen, kinderen, enz.
De mogelijke symptomen van blootstelling aan schimmel en huisstofmijt variëren van persoon tot persoon: 

  • Irritatie van de luchtwegen: hoesten, loopneus, keelpijn, niezen, ademhalingsmoeilijkheden.
  • Ademhalingsallergiesymptomen: rhinitis, conjunctivitis, astma, bronchitis,…  
  • Huidsymptomen: huidirritatie, eczeem, huidinfecties, enz.
Mensen met chronische ziekten of ouderen lopen meer kans op schimmelinfecties door langdurige blootstelling aan schimmels.

Studies hebben mogelijke verbanden gesuggereerd tussen blootstelling aan schimmels en meer algemene gezondheidsproblemen: hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, enz. 

Welke tekenen wijzen op te veel vocht in huis?

  • Condensatie op ramen, druppels op behang, krullend behang...
  • Een onaangenaam wak gevoel in huis.
  • Duidelijke tekenen van schimmel: een schimmelachtige of aardse geur, zwarte halo's of vlekken op de muren, het plafond of de hoeken van de ramen en op de afdichtingen van de badkamer.  


Lees ook: Dodelijke schimmelinfectie Candida auris verspreidt zich alarmerend snel

Juiste vochtigheidsgraad in huis

Terwijl vochtige lucht een impact kan hebben op je gezondheid, kan te droge lucht ook onaangename symptomen veroorzaken. Het is dus belangrijk om de juiste vochtigheidsgraad in huis te handhaven. Idealiter zou de lucht tussen de 40% en 60% vochtigheid moeten bevatten.

Er bestaan meetapparaten, hygrometers genaamd, die je precies kunnen vertellen hoeveel luchtvochtigheid er in je huis is. 

Lees ook: 9 alternatieve manieren om meer vochtige lucht in huis te krijgen

Wat kan je doen tegen vocht in huis?

  • Identificeer de bron van het vocht (infiltratie, koudebrug, gebrek aan ventilatie, enz.) zodat je een oplossing kunt vinden.
  • Ventileer je huis zoveel mogelijk. Minstens twee keer per dag gedurende 15 minuten. Vooral als je met meerderen in dezelfde kamer bent of na een activiteit die veel stoom produceert (douchen, een maaltijd bereiden, 's ochtends na een nacht slapen). Probeer tocht te creëren.
  • Hang je was niet op in een gesloten kamer. Droog ze in plaats daarvan buiten of gebruik een wasdroger (indien mogelijk met een afvoer naar buiten).
  • Verzorg je dakgoten, regenpijpen en andere afvoeren.
  • Bij vochtig of erg koud weer laat je best de verwarming aan als je je huis verlaat om te voorkomen dat de muren koud worden.
  • Maak schimmel schoon met een schoonmaakmiddel of pure azijn. Neem hiervoor handschoenen en een masker. Het beste is om het gebied opnieuw te besproeien als het helemaal droog is.
  • Als het vervuilde oppervlak te groot is, schakel dan zo snel mogelijk een gespecialiseerd bedrijf in.

Luchtdrogers kunnen de vochtigheid verminderen, maar verversen de lucht niet. In de eerste plaats is het dus belangrijk je huis te verluchten.

Als je vermoedt dat je gezondheidsproblemen verband houden met de aanwezigheid van schimmel in huis, raadpleeg dan eerst je huisarts. Als hij het nodig acht, kan hij een aanvraag indienen voor een thuisanalysedienst. Deze diensten zijn beschikbaar in de drie gewesten van het land. In Vlaanderen beschikt het Agentschap Zorg en Gezondheid over milieudiensten in elke provincie. Aanvragen voor analysen moeten gebeuren aan de hand van een medisch dossier.

Lees ook: Waarvoor kan je azijn gebruiken?

Bronnen:
https://www.zorg-en-gezondheid.be
https://www.antigifcentrum.be
https://www.sciensano.be
https://www.one.be
https://www.cchst.ca

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram