Zoekresultaten voor stamcellen (31 artikels)

Meer dan 6 Belgen op 10 willen de stamcellen van hun kinderen of familieleden bewaren

30/10/2006 - In een recent representatief onderzoek (IPSOS, in opdracht van the Life-Sciences Group) werd de kennis en de mening van de Belgische bevolking inzake stamcellen en het gebruik ervan onderzocht.

Australiërs herstellen immuunsysteem

21/06/2002 - Australische geleerden hebben stamcellen gebruikt om bij muizen een thymus of zwezerik te laten groeien

Nieuw alternatief voor vruchtbaarheidsherstel van jongens na kankertherapie

Nieuw alternatief voor vruchtbaarheidsherstel van jongens na kankertherapie 9/09/2016 - Onderzoek aan het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel en de VUB-onderzoeksgroep Biologie van de Testis rond fertiliteitspreservatie en -restauratie bij jongens die een kankerbehandeling ondergaan, toont aan dat er een goedkoop en minder tijdrovend alternatief bestaat om testisweefsel in te banken.

Blindheid zal genezen kunnen worden

26/05/2009 - In Engeland hebben Britse wetenschappers een therapie ontwikkeld die de meest voorkomende vorm van blindheid kan genezen.

Stamceltechnologie. Modegril of therapie voor de toekomst?

4/07/2007 - De laatste jaren is er erg veel te doen om die stamcellen. De media schilderen ze af als hét nieuwe tovermiddel tegen ouderdomsziekten of de garantie op een eeuwige jeugd. Dat is volgens stamcelonderzoekers niet helemaal realistisch.

Hoe gaat stamceldonatie in zijn werk?

Hoe gaat stamceldonatie in zijn werk? 15/10/2021 - Bij stamceltherapie zoekt men naar nieuwe stamcellen die defecte of afwezige cellen in het lichaam van de patiënt kunnen vervangen. Stamceltherapie is eigenlijk een laatste redmiddel dat men inzet als andere behandelingen niet aanslaan. Geschikte donorcellen zijn echter niet makkelijk te vinden.

Ontsteking beenmerg voorspelt risico leukemie

Ontsteking beenmerg voorspelt risico leukemie 29/11/2016 - Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat een ontsteking in zogenaamde steuncellen kan leiden tot genetische schade in stamcellen, en zo kan bijdragen aan kwaadaardige verandering van weefsel.

Cellen uit beenmerg werden hersencellen

24/01/2003 - Onrijpe cellen uit beenmerg zijn in staat de hersenen te bereiken en zich daar te ontwikkelen tot functionerende hersencellen. Onderzoekers van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Neurologische Ziekten en Beroerten hebben dat ontdekt.

Wetenschappers veranderen huidcellen in zenuwcellen

7/05/2002 - Wetenschappers in Noorwegen zijn er voor het eerst in geslaagd de ene soort menselijke cellen te veranderen in een andere soort. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat dat niet mogelijk was.

FDA tikt L'Oreal op de vingers voor cosmeticareclame

17/10/2012 - De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft cosmeticagigant L'Oreal op de vingers getikt omdat het in haar publiciteit voor bepaalde cosmeticaproducten medische termen gebruikt,

Menselijke nieren gekweekt in muizen

11/01/2003 - Israëlische onderzoekers zijn erin geslaagd om voor het eerst nieren in muizen te kweken uit menselijke- en varkenscellen. Wetenschappers van het Weizman Institute bij Tel Aviv hebben dat geschreven in het blad Nature Medicine.

Stamcellen uit vetweefsel voor borstreconstructie

16/10/2009 - Naast vetcellen zitten in vetweefsel ook bindweefselstamcellen. Deze cellen hebben een bijzonder potentieel, ze kunnen meerdere types weefsel vormen terwijl ze zichzelf in stand houden.

Onderzoekers maken voor het eerst succesvol kunstmatig bloed

15/04/2014 - Onderzoekers van de Schotse National Blood Transfusion Service hebben in hun laboratoria voor het eerst kunstmatig menselijk bloed vervaardigd dat aan de juiste kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet om het bij mensen in te brengen.

Europese Commissie zet stamcelonderzoek op internet

3/08/2007 - Alle bekende stamcellijnen van menselijke embryo's komen op een Europese website te staan.

Chinese wonderdokter Huang bij ALS-patiënten

12/09/2005 - Dit jaar bestaat de Belgische ALS-Liga tien jaar. Kers op de taart voor de 120 deelnemers was de komst naar het afsluitende ALS-symposium van de Chinese wonderdokter Hongyun Huang. De man viel door de mand als een kwakzalver van het troebelste water.

Nieuwe techniek bij hartkwaal in Aalst

15/01/2003 - Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor mensen bij wie een deel van het hart is afgestorven door bijvoorbeeld een hartinfarct.

Visoliecapsules afgeraden voor kankerpatiënten

21/11/2011 - Visoliecapsules die veel patiënten met kanker gebruiken, kunnen kankercellen ongevoelig maken voor chemotherapie.

Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig? 25/05/2023 - Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen. Welke vlekjes laat je beter nakijken door een dermatoloog, en welke soorten huidkanker zijn er?

Vermindert borstvoeding de kans op leukemie?

Vermindert borstvoeding de kans op leukemie? 23/06/2015 - Leukemie is de meest voorkomende kanker bij kinderen en jongeren. Ongeveer 30% van alle kinderkankers is leukemie. Bovendien stijgt het aantal leukemiegevallen met bijna 1% per jaar. de oorzaak hiervan is niet bekend.

Een vaccin tegen bloedkanker

Een vaccin tegen bloedkanker 6/12/2017 - Een allogene stamceltransplantatie is voor patiënten met bloedkanker een potentieel levensreddende behandeling. Hierbij krijgt een patiënt als het ware een nieuw afweersysteem. Toch komt de ziekte soms terug, of er ontstaat een afstotingsreactie tegen lichaamseigen cellen.

Soorten bloedkanker en kankers van het lymfestelsel

Soorten bloedkanker en kankers van het lymfestelsel 23/03/2023 - Kankers van de bloedcellen (leukemie en ziekte van Kahler) en van het lymfestelsel (Ziekte van Hodgkin en non-Hodgkin lymfomen) ontstaan niet ter hoogte van een orgaan: de kanker ontstaat in een systeem van waaruit de kankercellen zich onmiddellijk in het hele lichaam kunnen verspreiden.

Stamceltherapie voor behandeling van knieartrose

Stamceltherapie voor behandeling van knieartrose 22/10/2021 - We worden met zijn allen steeds ouder en ontwikkelen vaker obesitas. Onze gewrichten zijn echter niet uitgerust voor deze evolutie, en dus zal het aantal artrosepatiënten de komende jaren toenemen. Wel zijn er nieuwe behandelingsmethodes in ontwikkeling.

Onderzoekers draaien veroudering terug

Onderzoekers draaien veroudering terug 12/05/2017 - Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een manier ontwikkeld om veroudering te keren. Althans bij muizen. Door oude muizen een experimenteel, zelfontwikkeld stofje te geven, werden deze fitter en alerter.

9 dingen die je zeker nog moet doen in je derde trimester

9/10/2019 -

Hoe oud kun je worden?

21/03/2013 - Hoe oud kan een mens worden? Het gemiddelde stijgt al zeker anderhalve eeuw. Blijft dat stijgen, of zit er een bovengrens aan hoe oud we kunnen worden?

Het verrassende nut van kippenvel

Het verrassende nut van kippenvel 13/08/2020 - Tot nu toe werd gedacht dat kippenvel een nutteloos evolutionair overblijfsel was, stammend uit de tijd dat het onze fel behaarde voorouders hielp zich te beschermen tegen een koude-opstoot. Onderzoek toont nu dat dit mechanisme op langere termijn de haargroei zou kunnen bevorderen.

Worden parkinsonpatiënten geboren met de ziekte?

Worden parkinsonpatiënten geboren met de ziekte? 13/02/2020 - Parkinson wordt doorgaans gezien als een ouderdomsziekte, maar ze treft ook mensen jonger dan 50 jaar. Volgens Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in wetenschapsblad Nature Medicine, lijkt het er op dat die jongere patiënten de aandoening al van voor hun geboorte met zich meedragen

Kweekvlees voor het eerst te koop (in Singapore)

Kweekvlees voor het eerst te koop (in Singapore) 10/12/2020 - Als eerste land ter wereld heeft Singapore toestemming gegeven voor de verkoop van kweekvlees, dat in een laboratorium is gemaakt en waarvoor dus geen dieren zijn geslacht. Goed nieuws te zijn voor het welzijn van zowel dieren als mensen, al zijn er nog uitdagingen.

De navelstreng bij de geboorte laten uitkloppen of melken: wat is dat?

De navelstreng bij de geboorte laten uitkloppen of melken: wat is dat? 3/12/2020 - Vaak wordt de navelstreng 15 à 30 seconden na de bevalling afgeklemd, waarop de partner die dan kan doorknippen indien gewenst, maar meer en meer onderzoek toont aan dat het een goed idee is om de navelstreng eerst te laten uitkloppen. Wat houdt dat in? En (waarom) is het een goed idee?

Bewustwordingsdag ruggenmergletsels op 5 september 2016

Bewustwordingsdag ruggenmergletsels op 5 september 2016 5/09/2016 - Elk jaar lopen in ons land ± 300 personen een nieuw letsel op van het ruggenmerg met zware gevolgen voor hun gezondheid en hun persoonlijk, maatschappelijk en sociaal leven.

Rubrieken

stamcelonderzoek

volgopfacebook

volgopinstagram