dementie

Actieve videogames verbeteren symptomen van dementie

nieuws 12/04/2021

Een combinatie van cognitieve en bewegingstraining kan de werking van de hersenen, de mobiliteit en symptomen van depressie verbeteren bij mensen met dementie. Dat blijkt uit een internationale studie in woonzorgcentra De Wingerd en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.

lees meer »

De Ziekte van Huntington

De Ziekte van Huntington
dossier 30/08/2022

De Ziekte van Huntington is een van die zeldzame aandoeningen waarvoor helaas nog geen genezende behandeling bestaat, al is het wel mogelijk om de klachten te verlichten.

lees meer »

Vergroot fysiek belastend werk je kans op dementie?

nieuws 21/01/2021

Volgens een Deense studie hebben mensen met een dergelijk zwaar beroep 55% meer kans om dementie te krijgen dan personen met een zittend beroep, zoals een kantoorjob. Fysieke activiteit in de vorm van sporten, zeker aerobe lichaamsbeweging, verlaagt daarentegen het risico.

lees meer »

Lawaai in je buurt verhoogt kans op dementie

nieuws 6/11/2020

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die in een lawaaierige buurt wonen, een verhoogd risico lopen op cognitieve achteruitgang – die vaak uitmondt in dementie – en specifiek de ziekte van Alzheimer.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Ook huisdieren krijgen dementie

nieuws 21/01/2021

Net zoals mensen, kunnen ook onder meer honden en katten op leeftijd dementie krijgen, al spreken we bij hen officieel van het cognitief disfunctiesyndroom (CDS). Er is ook voor de aandoening bij onze huisdieren nog geen behandeling om hen te genezen, maar je kan wel het ziekteproces helpen vertragen.

lees meer »

Geheugenproblemen: waarom en wat kan je er tegen doen?

Geheugenproblemen: waarom en wat kan je er tegen doen?
dossier 29/09/2020

De angst voor mentaal verval en ziekten als Alzheimer maakt dat vooral ouderen zich makkelijk fixeren op geheugenklachten en snel in paniek raken wanneer ze wat vergeetachtig worden. Meestal is dit echter onterecht en gaat het om een onschuldig en natuurlijk fenomeen.

lees meer »

Alzheimer: oorzaken, symptomen en behandeling

Alzheimer: oorzaken, symptomen en behandeling
dossier 10/05/2022

De ziekte van Alzheimer is met 60% à 70% de meest voorkomende vorm van dementie. Meer dan 95 procent van de patiënten zijn boven de 65. De aandoening is genoemd naar de psychiater en neuropatholoog Alois Alzheimer die ze voor het eerst beschreef.

lees meer »

Geheugentest

testen 16/09/2020

Ons geheugen gaat naarmate we ouder worden minder goed functioneren. Dit proces begint al op jonge leeftijd: het begint als we jong volwassenen zijn.

lees meer »

Aspirine helpt dementie niet voorkomen

nieuws 21/01/2021

Eerdere studies hebben aangetoond dat de inname van een lage dosis aspirine de cardiovasculaire gezondheid ten goede kan komen. Omdat er een verband is tussen hersen- en hartgezondheid besloten onderzoekers te kijken of aspirine dementie zou kunnen voorkomen of op z’n minst de cognitieve achteruitgang kan vertragen.

lees meer »

Helpt pingpong tegen parkinson?

nieuws 2/04/2020

Een kleine Japanse studie toonde dat wekelijkse tafeltennissessies bepaalde symptomen kunnen tegengaan, zodat mensen met parkinson o.a. gemakkelijker kunnen lopen en schrijven. De sport zou ook voordelen hebben voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

lees meer »

Hoorapparaat als wapen tegen dementie?

nieuws 13/03/2020

Omdat er een sterk verband lijkt te bestaan tussen gehoorverlies en verstandelijke achteruitgang, gingen onderzoekers na of het dragen van een hoorapparaat de opkomst van dementie kan afremmen.

lees meer »

Profvoetballers sterven iets vaker aan dementie

nieuws 17/12/2019

Bij profvoetballers is een neurodegeneratieve ziekte iets vaker de doodsoorzaak dan bij de algemene bevolking. Ex-voetballers zouden. drie keer meer risico lopen om dementie te ontwikkelen. Kopballen zouden hun kans om te overlijden door hersen- of zenuwbeschadiging verhogen.

lees meer »

Hebben puzzelaars minder kans op Alzheimer?

video 22/11/2019

Alzheimer is een hersenziekte waarbij een patiënt in een razend tempo kan gaan dementeren. Wat er precies gebeurt in je hersenen als je alzheimer hebt en of de ziekte onomkeerbaar is, hoor je in dit college van hersenonderzoeker Jeroen Geurts.

lees meer »

Bevordert te weinig slaap dementie?

nieuws 4/05/2022

Er bestaat al langer het vermoeden dat er een oorzakelijk verband is tussen slaaptekort of slaapdeprivatie en de ziekte van Alzheimer. Te weinig slaap zou de ziekte bevorderen, maar hoe precies is onduidelijk. Onderzoek gepubliceerd in Science licht een tipje van de sluier op.

lees meer »

In hoeverre werkt medicatie tegen Alzheimer?

nieuws 21/10/2019

Wie vanaf 1 juli 2020 gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Alzheimer, zal mogelijk bepaalde geneesmiddelen tegen de aandoening niet meer terugbetaald krijgen – zoals sinds vorig jaar ook het geval is in Frankrijk.

lees meer »

Nationale Alzheimer Liga lanceert nationaal noodnummer

nieuws 21/01/2021

Mensen met de ziekte van Alzheimer voelen zich vaak verkeerd begrepen, zitten in een sociaal isolement en worden aan zichzelf overgelaten. Daarom lanceert De Nationale Alzheimer Liga een campagne rond een gratis nummer, dat voor iedereen vlot bereikbaar is, en dit 7 dagen op 7.

lees meer »

Vermindert gezonde levensstijl kans op dementie?

nieuws 19/09/2019

Een grootschalige Britse studie bevestigt dat een gezonde levensstijl het risico op dementie kan verlagen, ook als je belast bent met genetische risicofactoren voor alzheimer. De studie verscheen in het medische vakblad Journal of the American Medical Association JAMA.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram