dementie

Postmenopauzale hormonen verhogen risico op dementie

nieuws 14/10/2019

Postmenopauzale hormoontherapie verhoogt bij vrouwen boven 65 de kans op dementie. Bovendien bleek het risico op matige cognitieve stoornissen niet te dalen. Dat is een van de conclusies van het grootschalige Amerikaanse Womens Health Initiative-onderzoek dat vorig jaar ...

lees meer »

Roken veroorzaakt geheugenproblemen

nieuws 5/08/2019

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat roken slecht is voor de hersenen. Uit onderzoek bij zo'n 2.000 Britse volwassenen bleek dat zware rokers van middelbare leeftijd een slechter geheugen hebben dan niet-rokende leeftijdgenoten.

lees meer »

Vis vermindert kans op dementie

nieuws 11/03/2003

Oudere mensen die op zijn minst een keer per week vis eten, lopen minder kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Bordeaux in een studie die verscheen in het British Medical Journal (25 december 2002).

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Rode wijn vermindert risico op dementie

nieuws 11/03/2003

Regelmatig een glas rode wijn drinken (tot 21 glazen per week) vermindert het risico op dementie, inclusief ziekte van Alzheimer, met de helft, aldus een Deense studie. Bier daarentegen zou het risico verdubbelen in vergelijking met mensen die nooit bier drinken.

lees meer »

Aspirines helpen tegen Alzheimer

nieuws 6/08/2019

Wetenschappers hebben weer meer bewijzen gevonden voor de beschermende werking van aspirine tegen allerlei gezondheidsproblemen. Amerikaanse onderzoekers geloven dat het inmiddels honderd jaar oude aspirientje kan beschermen tegen Alzheimer.

lees meer »

Hoge bloeddruk kan leiden tot Alzheimer

nieuws 11/03/2003

Een verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, een verhoogde bloedsuiker en overgewicht zijn niet alleen risicofactoren voor hartziekten, maar zouden ook het risico op Alzheimer verhogen,

lees meer »

Vitaminen kunnen Alzheimer voorkomen

nieuws 10/03/2003

Mensen die een dieet volgen dat veel vitamine E en C en Beta-caroteen bevat, zouden minder kans lopen om op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer te krijgen. Ook rokers die veel flavonoïden en Beta-caroteen via hun voeding binnenkregen, hebben een lager risico.

lees meer »

Scan voorspelt ziekte van Alzheimer

nieuws 11/03/2003

De ziekte van Alzheimer kan met een MRI-scan worden gedetecteerd, tientallen jaren voordat zich verschijnselen van de ziekte voordoen. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Zuid-Florida en de universiteit van Kentucky in Neurology.

lees meer »

Matig drinken kan dementie voorkomen

nieuws 11/03/2003

Matig drinken (tot 3 alcoholische dranken per dag) vermindert het risico op dementie en ziekte van Alzheimer, zo zeggen onderzoekers van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

lees meer »

Kerrie kan Alzheimer vertragen

nieuws 11/03/2003

Wie vaak kerrieschotels eet, zou minder kans maken op Alzheimer, zeggen Amerikaanse onderzoekers in een studie die in december werd voorgesteld ....

lees meer »

Over Alzheimer: De man, zijn leven, de ziekte, het onderzoek

boeken/interviews 14/12/2005

De ziekte van Alzheimer, een degeneratieve ziekte die langzaam en geleidelijk hersencellen vernietigt, is de belangrijkste vorm van dementie. Tussen de 50 en 70 procent van alle dementerenden lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte tast het geheugen en het mentale functioneren aan (bijvoorbeeld denken en praten), maar leidt ook tot andere problemen, zoals verwardheid, stemmingswisselingen, desoriëntatie in tijd en ruimte. Alzheimer is niet enkel een van de zwaarste van alle psychisch bepaalde aandoeningen, het is voor patiënt en omgeving ook een van de meest angstaanjagende ziektebeelden.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 12/03/2003

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »

Gebrek aan vitamine B oorzaak van Alzheimer?

nieuws 29/10/2019

Oudere mensen met een laag gehalte van vitamine B12 en foliumzuur in het bloed, lopen een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer zeggen Zweedse onderzoekers. Ze benadrukken evenwel dat er geen bewijzen zijn dat een gebrek aan deze vitamines de oorzaak zouden zijn van de ziekte. Maar blijkbaar hebben ze wel een soort signaalfunctie.

lees meer »

Late menopauze beschermt niet tegen Alzheimer

nieuws 14/10/2019

Volgens een Nederlands onderzoek vermindert een late menopauze niet het risico op dementie en de Ziekte van Alzheimer. De onderzoekers gingen ervan uit dat een late menopauze waardoor de vrouw langer is blootgesteld aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) een lager risico op dementie op latere leeftijd zou hebben.

lees meer »

Bewegen voorkomt dementie

nieuws 11/03/2003

Alhoewel bewegen meestal wordt aangeprezen om het hart gezond te houden, om te vermageren of om de fysieke fit te blijven, is het ook een uitstekend hulpmiddel om geestelijke aftakeling te voorkomen.

lees meer »

Geneesmiddelen kunnen besmet zijn met Creuzfelt Jacob

nieuws 22/04/2005

In Engeland heeft de Medicines Controls Agency (MCA), een officiëel controleorgaan dat moet toezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen, vastgesteld dat een 800-tal geneesmiddelen mogelijk een risico kunnen vormen voor de Ziekte van Creufelt Jacob, de ziekte die bij dieren BSE veroorzaakt.

lees meer »

BSE en Creutzfeldt-Jacob

dossier 27/04/2021

Vele vragen worden gesteld bij de ziekte van Creutzveldt-Jacob en BSE. Hoe ontstaan deze ziektes, hoe uiten ze zich, kunnen we ook besmet worden?

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram