Hoe verlaag je je risico op dementie?

Laatst bijgewerkt: September 2017 | 4 reacties
123-txt-diagn-dementia-03-16.jpg

tips Vooral vijftigers en zestigers kunnen hun risico op dementie halveren door gezonder te leven. Dat blijkt uit een rekenmodel (de LIBRA-index) dat ontwikkeld werd aan de Universiteit en het Academische Ziekenhuis van Maastricht.

Op de grootste risicofactoren voor dementie hebben we geen invloed. De kans neemt toe met de leeftijd en vrouwen evenals laagopgeleide mensen worden er vaker door getroffen.
Toch kan je volgens Sebastian Köhler, die het LIBRA-project coördineert, zelf ook voor een stuk het heft in handen nemen door je levensstijl aan te passen. Het gaat voornamelijk om wijzigingen in het bewegingspatroon, alcoholgebruik en roken en je begint er best op tijd mee. Vijftigers en zestigers die nu ongezond leven en het roer omgooien, kunnen hun risico op dementie in de komende acht jaar halveren: van 6 naar 3 %. Bij zeventigers gaat het risico bij eenzelfde ingreep van 13 naar 9 % en bij tachtigers heeft het geen invloed meer.

Bron: www.gezondheidsnet.nl

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 16/09/2017

4 reacties

Hoe verlaag je je risico op dementie?

door anoniem, 16 September 2017 om 15:29

Ik ben een zestiger , verleden jaar kreeg ik een hartstilstand , sindsdien vergeet ik enorm , zijn er nog mensen met dezelfde symptomen ?

Hoe verlaag je je risico op dementie?

door Marie-Louise Bouwmans Engelen , 16 September 2017 om 11:21

Hallo, Ik heb Fronytotem Dementie. En heb ook last van doods reactie. Ik heb 2 Trazadone tabletten van de Neuroloog maar mis ik het niet. Hoe kunt u mij helpen en waar kan ik toekomen om de doodsoorzaak kwijt te raken. Met vriendelijke groet,

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub