Vasectomie (Sterilisatie van de man)

Laatst bijgewerkt: September 2014 | 132 reacties

dossier Een vasectomie is een operatieve ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken. Hierdoor kunnen zaadcellen uit de testikels niet meer bij de zaadvloeistof komen. De ingreep is in principe onherroepelijk. Een vasectomie is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven.
U kunt geen kinderen meer verwekken , maar u krijgt net als voorheen een erectie en een orgasme met ejaculatie (zaadlozing). Bij de zaadlozing bevat het sperma geen zaadcellen.

zie ook artikel : Sterilisatie bij de vrouw

Voorbereiding

logo-sterilis-sperm-verbod-180-.jpg
Om infectie te voorkomen, wordt u verzocht de avond voor de ingreep de beharing van de balzak zorgvuldig weg te scheren.
U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep
Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, zal dit in overleg met uw arts al enige dagen van tevoren gestaakt zijn.
Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee , die moet u tot 24 uur na de ingreep aanhouden.

De operatie

Onder plaatselijke verdoving maakt de dokter een kleine snede links en rechts in de balzak. Van beide zaadleiders wordt vervolgens een stukje verwijderd en de uiteinden worden afgebonden.
Tijdens de ingreep ervaart u een wat trekkend gevoel in de liezen , omdat daar de zaadleiders doorheen lopen.
De huid van de balzak wordt gesloten met een oplosbare hechting. Deze hoeft niet verwijderd te worden. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.
U kunt na de operatie naar huis. Wij raden u af om zelf naar huis te rijden. Laat u zich liever halen door familie of kennissen met eigen vervoer of per taxi.

Thuis

Om een nabloeding te voorkomen , is het beter de rest van de dag rustig aan te doen. Als de verdoving is uitgewerkt , kan het gebied rond de balzak en de liezen pijnlijk worden. U kunt hier tegen een pijnstiller nemen b.v. Paracetamol.
De volgende dag mag u weer douchen.

Spermacontrole

Twee tot drie maanden na de ingreep wordt de steriliteit via een onderzoek van het zaadvocht gecontroleerd. Het mag geen zaadcellen meer bevatten. Wanneer dode of levende zaadcellen in het ejaculaat worden gevonden dient het spermaonderzoek eenmaal per 4-6 weken te worden herhaald tot er geen zaadcellen meer worden aangetroffen. Wanneer binnen een jaar na vasectomie nog zaadcellen worden gevonden, kan een nieuwe operatie worden aangeraden.
Meestal wordt gevraagd dat voor de controle een 15 à 20 zaadlozingen (1 à 2 per week) hebben plaatsgehad. In die tussenperiode is een extra voorbehoedsmiddel aan te raden.

Complicaties

- Wondinfectie en nabloeding komen zelden voor. Geringe blauwverkleuring van de balzak en de basis van de penis zijn normaal , een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend ; dit gaat vanzelf over.
Vermijd de eerste dagen na de ingreep zwaar werk. Ga ook niet zwaar tillen of sporten. Wacht ook even met fietsen tot de wondjes zijn genezen. De eerste week wordt seksueel contact afgeraden.
U moet er rekening mee houden dat u de eerste tijd na de ingreep nog steeds vruchtbaar bent.

Bij de volgende verschijnselen is het raadzaam om contact op te nemen met uw arts.
. koorts ( boven 38º C )
. flink gezwollen balzak
. erge pijn
. wondje blijft bloeden.

- Er bestaat een uiterst geringe kans , dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid en vruchtbaarheid ontstaat.


verschenen op : 01/09/2014 , bijgewerkt op 12/09/2014

132 reacties

Vasectomie (Sterilisatie van de man)

door anoniem, 6 October 2015 om 18:04

Nadat de operatie voorbij was, heb ik er een slaapgevoel gekregen in de bovenbeen. Of dat normaal is weet ik niet. Iemand die raad weet?

Vasectomie (Sterilisatie van de man)

door anoniem, 26 January 2015 om 12:54

Ik heb in november 2014 een vasectomie laten doen in het UZ in Gent. Heel tevreden van! Geen pijn of last achteraf (eerste 24u voelde het wel aan als een kick in the nuts...). De dag na de operatie kon ik al opnieuw met de kindjes spelen zonder last te hebben, wel heb ik tillen en zwaar werk de eerste 3 dagen vermeden.

Vasectomie (Sterilisatie van de man)

door anoniem, 2 January 2015 om 22:18

Hallo, Ik overweeg om een vasectomie te laten uitvoeren. Kan er mij iemand een goede uroloog (met ervaring) aanraden in de buurt van Gent?

vasectomie

door anoniem, 20 October 2014 om 04:24

Na de behandeling kan het handig zijn om bij het slapen op de zij een hoofdkussen tussen de benen te leggen. Klinkt logisch maar bij mezelf duurde het 3 nachten om tot dit besef te komen.

bekijk alle 132 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub