Slechte adem (Halitose)

Laatst bijgewerkt: november 2015 | 235 reacties | 234584 x gelezen

dossier Halitose is de medische term voor een slechte adem (halitus= adem/geur, osis=abnormaal). Naar schatting 1 op de 7 mensen zou last hebben van een slechte adem. Toch wel een vervelend probleem en één waar ook een zeker taboe op rust....

Oorzaken

In zowat 8 gevallen op 10 is de slechte adem te wijten aan een binnen de mond gelegen oorzaak. We ervaren een slechte adem als de uitgeademde lucht vluchtige zwavelverbindingen bevat, die het produkt zijn van stofwisselings-processen die plaatsvinden in de mondholte. In een gezonde mond mag de adem geen speciale geur hebben.
De zwavelproducerende bacteriën hebben hun belangrijkste verblijfplaats in de diepe groeven achterop de tong waar een zuurstofarm milieu heerst dat de groei van dergelijke bacteriën stimuleert. Ook bacteriën in de holle ruimten rondom tanden en kiezen van patiënten met parodontitis (ontsteking van het tandvlees) dragen bij tot de vorming van zwavelverbindingen.

Andere mogelijke oorzaken van orale aard:

• Ontstekingen of infecties: Sommige ontstekingen of infecties in de mond (bv. bepaalde schimmelinfecties, koortsblaasjes die veroorzaakt worden door het herpesvirus…) kunnen aan de basis liggen van de slechte adem.
• Speekselgebrek: sommige geneesmiddelen kunnen een vermindering van de speekselafscheiding veroorzaken, wat kan bijdragen tot een slechte adem.
• Slapen: 's morgens is er bij iedereen sprake van een minder goede adem door de mindere speekselproduktie tijdens de nacht. Dit verdwijnt meestal na het drinken van een glas water of wat fruitsap. Ook het poetsen van de tanden voor het slapengaan vermindert de kans op een slechte ochtendadem.
• bepaalde eetgewoonten (knoflook, uien, bepaalde kruiden…)
• tabak
• alcohol
• Ook anatomische factoren zoals een meer dan normaal ruwe tong, kunnen zorgen voor het voorkomen van meer plaatsen waar de voor halitose verantwoordelijke bacteriën kunnen uitgroeien.

Soms wordt de slechte adem veroorzaakt door elders in het lichaam aanwezige ziekten zoals:
• maagzweer of een ander maag-darmprobleem
• hernia van het middenrif
• nier- of leverziekte
• ontsteking van de ademhalingswegen
• suikerziekte

De behandeling

Wanneer u regelmatig last hebt van een slechte adem, raadpleegt u best een tandarts. Misschien hebt u een tandvleesprobleem of cariës, misschien lijdt u aan bepaalde infecties en dergelijke.
Belangrijk is verder een goede dagelijkse mondhygiëne.
Dat betekent o.m.:
• dagelijks minstens tweemaal tandenpoetsen, en beter nog na elke maaltijd.
• Bij het tandenpoetsen moet ook de onderkant van de tong geborsteld worden. Er bestaan ook speciale tongreinigers om de diepst gelegen gedeelten van de tong te kunnen bereiken.
• reinig ook regelmatig de holten tussen de tanden met tandflos of met speciale borsteltjes.
• Mondspoelmiddelen op basis van chlorexidine mogen slechts gedurende korte tijd worden gebruikt vanwege de mogelijke nevenwerkingen. Gebruik ze alleen op aanwijzing van uw tandarts.
• Mondspoelmiddelen en andere producten op basis van eucalyptus, munt en dergelijke hebben slechts een cosmetisch effect. Ze doen geen kwaad, maar ze lossen het probleem dat aan de basis van de slechte adem ligt ook niet op.

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 08/03/2014 , bijgewerkt op 01/11/2015

235 reacties

Slechte adem (Halitose)

door anoniem, 24 oktober 2016 om 00:46

Ik heb al mond onderzoek niks mis met tanden en de mond. Ook maag onderzoek niks mis mee. En toch blijf ik slechte adem hebben. Iemand met hetzelfde probleem?

Slechte adem (Halitose)

door anoniem, 30 april 2016 om 17:47

Ik heb ook jarenlang last gehad van een slechte adem. Ik heb van alles geprobeerd, en nu gebruik ik tetrobreath tandpasta. Dit werkt echt fantastisch moet ik zeggen vooral de plusversie, en nog snelle levering via Bol.com ook. Top!

Droge vuile kurkdoge mond bij opstaan .

door anoniem, 22 mei 2014 om 01:19

Smerig en vuil gedoe en droge mond komt opdagen bij opstaan en ook bij het slikken van medicamenten die men zal moeten nemen broer epilepsie , dagelijks slikken tot hij zal dood gaan hersenoperaties zijn miniem broer slikt al 40 jaar dagelijks medicameten , duizenden tot nu als ge die zelf moed betalen in België straatarm ellende ,oplossing zelfmoord dan diabetes chronische ziektes men kan makkelijk 85 jaar oud worden maar geen alcohol drinken anders is slikken van pillen zinloos , leren mee leven zegt neuroloog .

Slechte adem

door najiha, 3 november 2013 om 20:29

hoi ik ben najiha en heb last van slechte adem wat ik heel vervelend vind ik durf niet met mensen te praten omdat ik me ervoor schaam ik wil er voorgoed van af als dat zou kunnen ik hoop van wel weet me geen raad heb gelezen over een mondschrapper hoop dat u wat informatie voor mij heeft Met vriendelijke groet, Najiha EL Aissati

Slechte adem

door Het Spreekuur, 11 juli 2012 om 17:33

Hoi! Als je nog steeds last hebt van een slecht geurende adem en niet goed weet waar je nog terechtkan met je kwaaltje, mag je me altijd contacteren. We zijn aan de laatste opnames van Het Spreekuur voor vtm bezig, misschien hebben we wel plaats voor jou en kunnen onze dokters jou helpen. Mail snel naar dokter@kanakna.com of bel op 0477/881243 Groetjes!

bekijk alle 235 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub