Gerelateerde artikels
42 weken zwanger
dossier
Ben je na 41 weken nog zwanger, dan zal je arts of verloskundige deze week minstens tweemaal jouw conditie en die van je baby controleren. Als je baby niet uit zichzelf komt, wordt de bevalling rond 42 weken zwangerschap ingeleid.
Voorbij de 42 weken worden de omstandigheden voor de baby moeilijker. De functie van de moederkoek gaat namelijk steeds verder teruglopen. Ter geruststelling: 8 van de 10 vrouwen die bij 41 weken nog zwanger zijn, bevallen spontaan voor 42 weken.
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zevende zwangerschapscontrole?
Mama tijdens week 42
Bij een zwangerschapsduur van 41 weken of meer wordt aangeraden om in het ziekenhuis te bevallen.
Volgens de ‘Richtlijn voor goede klinische praktijk bij laag risico bevallingen’ van het KCE kan de bevalling ingeleid worden vanaf 41 weken zwangerschap, zeker als de conditie van de foetus achteruitgaat.
Als alle controles van moeder en baby goed zijn en de zwangerschap geen andere problemen geeft (zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk), is het verantwoord om af te wachten tot de bevalling spontaan begint. Het is niet onomstotelijk bewezen dat bij een ongecompliceerde eenlingzwangerschap de uitkomst verbetert wanneer de bevalling wordt ingeleid in plaats van af te wachten tot de weeën spontaan beginnen.
Een bevalling inleiden betekent dat deze kunstmatig op gang wordt gebracht. Dit gebeurt meestal als je rond de 42 weken zwanger bent. Het inleiden gebeurt altijd in het ziekenhuis, onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.
Je baby tijdens week 42
Als de placenta 42 weken lang optimaal heeft gewerkt, ziet een overdragen baby er niet veel anders uit dan een baby die op tijd is geboren. Wel zijn alle donzige haartjes nu verdwenen en is je kindje ook al het huidsmeer kwijt. Het kan zelfs zijn dat de huid, vooral die van de handjes en voetjes, er droog uitziet.
Als je baby te weinig voedingsstoffen heeft gehad, kan hij erg mager zijn. Om te lage suikerspiegels in zijn bloed te voorkomen/behandelen kan het nodig zijn om hem een infuus te geven met een glucoseoplossing. Vaak is het ook voldoende om hem vaak voeding aan te bieden. Na een tijdje ziet je baby er weer helemaal normaal uit.
auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist