Ligt de oorzaak van fibromyalgie in het brein?
nieuws
Nog steeds is de oorzaak van fibromyalgie een mysterie, maar steeds meer experten geloven dat ze te vinden is in onze hersenen. Zo wordt er onder andere gedacht aan problemen met de aansturing vanuit de hersenen, het mechanisme dat externe prikkels filtert of de verwerking van pijnprikkels. Daarom vinden er onder andere proefnemingen plaats met magnetische stimulatie van de hersenen als behandelingsmethode.
Patiënten met fibromyalgie lijden aan chronische pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam en een verhoogde gevoeligheid op een aantal specifieke plekken – drukpunten of tender points genoemd. Andere veelvoorkomende symptomen zijn algemene vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, darmklachten, angst en stress, concentratiestoornissen en gevoeligheid voor temperatuurveranderingen.
Het wordt geschat dat zo’n 3 à 6% van de wereldbevolking aan de ziekte lijdt. Een bekende fibromyalgiepatiënt is de Amerikaanse zangeres en actrice Lady Gaga. Ze toonde haar strijd met de aandoening onder meer in de documentaire Five Foot Two. Er bestaat geen behandeling van de ziekte op zich, maar de klachten kunnen o.a. bestreden met geneesmiddelen, voldoende rust, (matige) beweging, ontspanningsoefeningen en therapeutische ondersteuning.
Verschillende theorieën
Omdat er nog geen onmiskenbare reden is gevonden voor het voorkomen van fibromyalgie, is het niet eenvoudig om de diagnose ervan te stellen en bestaat er veel controverse rond de aandoening. Maar meer en meer onderzoekers zijn er van overtuigd dat er bij de ziekte iets fout loopt in de hersenen. Zo denken sommige experten dat de kern van het probleem ligt bij de manier waarop de hersenen de spieren aansturen. Het lijkt er namelijk op dat de wisselwerking tussen de hersenen en hormonale klieren spaak loopt bij fibromyalgiepatiënten.
Volgens een andere theorie gaat er bij mensen met fibromyalgie iets mis met de zenuwbanen die pijn onderdrukken en regelen, waardoor patiënten pijn voelen zonder dat duidelijk is waarom. Anderen geloven dan weer dat het iets te maken heeft met het mechanisme waarmee verschillende prikkels uit de buitenwereld verwerkt worden, dus niet alleen pijnprikkels maar ook bv. visuele en auditieve prikkels.
Recent onderzoek suggereert ook dat een soort van ‘ontstekingen’ in het brein een rol spelen. Een studie van vorig jaar wees dan weer op bepaalde darmbacteriën die ons pijnsysteem beïnvloeden.
Transcraniële magnetische stimulatie
Ook testen rond behandelingen focussen dikwijls op het brein. Er zijn bv. al hoopgevende studies verschenen rond de effecten van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) op fibromyalgiepatiënten. Bij TMS wekt men in de hersenen een elektrische stroom op, waarop de hersencellen reageren.
Lees ook: Online lezing: Fibromyalgie als hersenaandoening, echt of ingebeeld?
Bronnen:
http://www.fmaware.org
https://www.fibromyalgie.be
https://reumanederland.nl
https://fibromyalgie.nl
Lees ook: Wat is fibromyalgie en hoe kan je het behandelen?