Na pre- en probiotica: wat zijn postbiotica?

123-bikini-zand-reis-pijn-buik-06-18.png

nieuws Waarschijnlijk klinkt de term probiotica vertrouwd in de oren en misschien heb je al gehoord van prebiotica, maar nu zijn wetenschappers ook steeds meer geïnteresseerd in zogenaamde postbiotica. Deze producten afkomstig van probiotica zouden een positieve impact kunnen hebben op de darmwerking en het afweersysteem. Wetenschappers vermoeden dat ze niet alleen de algemene gezondheid kunnen verbeteren, maar ook bepaalde ziekteverschijnselen verminderen.

Probiotica, levende bacteriën en gisten die een positief effect kunnen hebben op de darmflora en de gezondheid in het algemeen, zijn ondertussen behoorlijk goed ingeburgerd. Deze micro-organismen zitten onder meer in gefermenteerde drankjes, yoghurtdrank en bepaalde voedingssupplementen. Prebiotica zijn stoffen die de groei van probiotica in het lichaam bevorderen. Je krijgt ze binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten.

Afweersysteem versterken

In de laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor postbiotica, stoffen die door de probiotica worden geproduceerd of afgescheiden tijdens een fermentatieproces. Concreet gaat het onder andere over enzymen, peptiden, polysachariden, oppervlakte-eiwitten van cellen en korte korteketenvetzuren zoals butyraat en acetaat.

Onderzoek suggereert dat deze postbiotica niet alleen de werking van probiotica kunnen verbeteren, maar mogelijk ook op zichzelf de gezondheid verbeteren. Ze zouden onder meer in staat zijn om het afweersysteem van zowel gezonde als zieke mensen te versterken. Omdat het geen levende micro-organismen zijn, bieden ze ook verschillende voordelen tegenover probiotica, zoals een eenvoudigere productie van middelen en een langere bewaartermijn.

Symptomen verlichten

Volgens een overzichtsstudie van de Nederlandse Wageningen Universiteit vormen postbiotica mogelijk een alternatief voor pre- en probiotica bij kinderen en volwassenen. De wetenschappers vonden niet alleen algemene positieve effecten bij gezonde mensen, maar ontdekten ook dat de stoffen bepaalde symptomen konden verlichten. Zo zorgden postbiotica ervoor dat jonge kinderen minder last hadden van diarree. Bij volwassenen zagen ze niet alleen gunstige effecten bij diarree, maar ook bij dermatitis – een ontsteking van de huid.

Slimme toiletten

Het onderzoek naar postbiotica staat nog in zijn kinderschoenen, maar de aandacht ervoor is sterk aan het stijgen. Wetenschappers van de Britse universiteit King's College London geloven zelfs dat er in de niet al te verre toekomst ‘slimme’ toiletten of ‘slim’ toiletpapier ontwikkeld zullen worden om een beter beeld te krijgen van de specifieke postbiotica die we produceren in onze darmen. Die info zou dan kunnen helpen om het voedingspatroon van mensen te optimaliseren en zo onder meer obesitas en diabetes te bestrijden.

Bronnen:
https://www.foodinaction.com
https://www.npninfo.nl/
https://www.nutraingredients-usa.com
https://www.mdpi.com
https://theconversation.com
https://newatlas.com
https://www.nature.com
https://www.voedingscentrum.nl

Lees ook: Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram