Waarom ben ik zo moe?

123M_moe_vermoeidheid_werk_depressie_2022.jpg

dossier

De reden waarom je moe bent, ligt in sommige gevallen voor de hand: laat naar bed gaan en niet genoeg slapen, heeft ongetwijfeld invloed op je fitheid. Maar wie zijn nachtrust respecteert en toch moeite heeft met zijn energiepeil, laat zich beter eens checken door een arts. Misschien ligt er wel een medische aandoening aan de basis.

Mogelijke oorzaken van vermoeidheid

  1. Bloedarmoede: in je rode bloedcellen zit hemoglobine dat nodig is om zuurstof doorheen je lichaam te transporteren. Als je te weinig rode bloedcellen hebt of als ze niet goed werken, kan het zuurstof dus niet goed vervoerd worden. Er is dan sprake van bloedarmoede. Dit gaat gepaard met klachten als duizeligheid en vermoeidheid.
  2. Schildklierproblemen: de schildklier bepaalt de snelheid van je metabolisme. Dat is de snelheid waarmee je lichaam energie verbruikt. Bij een trage schildklier produceert je lichaam te weinig schildklierhormonen, waardoor je je moe voelt, het snel koud hebt en makkelijk aankomt.
  3. Diabetes: vermoeidheid is een van de symptomen van diabetes, samen met toegenomen honger en dorst, gewichtsverlies en veelvuldig urineren. De vermoeidheid bij diabetes is een gevolg van het hoge bloedsuikergehalte. De suikers kunnen in je cellen niet omgezet worden in energie, maar blijven in het bloed zitten, waardoor je je futloos voelt.
  4. Voedselintoleranties of voedselallergieën: vermoeidheid kan een vroeg waarschuwingssignaal zijn van een voedselintolerantie of voedselallergie, en met name als je kort na je maaltijd een dipje voelt. Je kan erachter komen of je intolerant of allergisch bent door telkens één voedingsmiddel weg te laten (eliminatiedieet).
  5. Slaapapneu: als je slaapapneu hebt, stop je tijdens je slaap telkens even met ademen - waardoor je wakker wordt - en slaap je nadien weer in. Aangezien er heel veel van deze slaaponderbrekingen zijn, ben je in feite een halve nacht wakker en overdag dus vermoeid.
  6. CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie: fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn afzonderlijke, maar verwante aandoeningen. Beide worden gekenmerkt door ernstige vermoeidheid die een erg verstorende werking op iemands leven kan hebben. 
  7. Klierkoorts: klierkoorts krijg je als je geïnfecteerd bent met het Epstein-Barrvirus. Veel mensen maken een infectie door, maar worden niet ziek. Wie er wel ziek van wordt, krijgt onder meer koorts, keelpijn, pijnlijke klieren en vermoeidheid die nog lang kan aanhouden. Soms worden de symptomen chronisch of flakkert de ziekte regelmatig op.
  8. Depressie en angst: hoewel depressie en angst mentale aandoening zijn, gaan er ook lichamelijke symptomen mee gepaard. Depressieve personen kunnen naast vermoeidheid ook last hebben van geheugenverlies en veranderde eetlust. Symptomen van angst zijn verder nervositeit en slaapproblemen.
  9. Rusteloze benen: het rustelozebenensyndroom is een aandoening waarbij je ’s avonds en ’s nachts tintelingen of een vervelend gevoel hebt in je onderbenen. In je slaap maken je benen soms vanzelf schokkende bewegingen. Daardoor slaap je minder goed en kan je een vermoeid gevoel hebben overdag.
  10. Overgewicht of ondergewicht: dit kan vermoeidheid veroorzaken omdat het lichaam harder moet werken dan normaal voor zijn dagelijkse routinebezigheden. Iemand met ondergewicht heeft bovendien minder spierkracht en kan daardoor ook sneller vermoeid raken.
  11. Een zwangerschap: vermoeidheid is een typisch kwaaltje tijdens de eerste twaalf weken van een zwangerschap. Er gebeurt namelijk veel in het lichaam dat heel wat energie kost. Ook kan je slaapcyclus veranderen, waardoor je je overdag vaker vermoeid voelt.

Lees ook: Wat kan je doen tegen vermoeidheid achter het stuur?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.webmd.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram