Cellulite op de billen: oorzaak en behandeling

In dit artikel
Cellulite op de billen: oorzaak en behandeling

dossier Tot wel 98% van de vrouwen heeft last van cellulite, in de volksmond ook wel sinaasappelhuid genoemd. Hoewel de aandoening geen bedreiging vormt voor je lichamelijke gezondheid, wordt ze vaak gezien als ontsierend en ongewenst. Daardoor kan cellulite een bron van stress en angst vormen voor sommige vrouwen.

Lees ook: Waarom kan de ene persoon makkelijker vet verbranden dan de andere?

Wat is cellulite?

123-vr-benen-cellulitis-gewicht-04-19.png
Cellulite of gynoïde lipodystrofie (niet te verwarren met de bacteriële infectie ‘cellulitis’) is een cosmetische aandoening die zich kenmerkt door een bobbelige huidstructuur, gelijkend aan die van een sinaasappel. Ze wordt veroorzaakt door veranderingen in de structuur van de vetcellen en het bindweefsel die onder het huidoppervlak liggen. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je vetcellen erg groot worden en naar buiten duwen in het bindweefsel onder je huid.

Bovendien kunnen veranderingen in de bloedtoevoer naar celluliteweefsel ertoe leiden dat er extra vocht in het weefsel komt. Daardoor krijgt je huid het bobbelige uitzicht dat typerend is voor de aandoening. Cellulite komt bijna uitsluitend voor bij vrouwen en ontwikkelt zich meestal op de dijen, buik en billen.

Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

Oorzaak cellulite

De reden waarom mensen cellulite ontwikkelen is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.

Hormonen

Cellulite ontstaat door veranderingen in de grootte en structuur van je vetcellen. Daarom vermoedt men dat hormonen zoals insuline en catecholamines, die betrokken zijn bij de afbraak en opslag van vet, een sleutelrol spelen bij de vorming ervan. Iemand met een hoog insulineniveau bijvoorbeeld, zal meer vet opslaan dan afbreken, en een hoger risico lopen op cellulite.

Aangezien de aandoening bijna uitsluitend bij vrouwen voorkomt, denkt men dat ook het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een rol speelt. Cellulite ontwikkelt zich namelijk na de puberteit en wordt erger in perioden waarin vrouwen veranderingen in hun oestrogeenniveau ervaren, zoals bij zwangerschap en menopauze.

Geslacht

Vrouwen hebben veel meer kans om cellulite te ontwikkelen dan mannen. Een van de redenen daarvoor is het verschil in de manier waarop het bindweefsel en de vetcellen van vrouwen onder de huid zijn gerangschikt. Vrouwen hebben een groot aantal vetcellen die verticaal onder de huid staan en waarbij de celtoppen in een rechte hoek met het bindweefsel samenkomen. Mannen daarentegen hebben meestal een kleiner aantal vetcellen die horizontaal gerangschikt zijn, zodat ze plat tegen elkaar liggen. Het is dus veel waarschijnlijker dat de vetcellen bij vrouwen door het bindweefsel heen prikken en zichtbaar worden onder de huid.

Levensstijl

Cellulite kan er erger uitzien door ophoping van vocht in het omliggende weefsel. Sommige wetenschappers suggereren dat een inactieve levensstijl daar de oorzaak van is. Langdurig zitten zou namelijk de bloeddoorstroming verminderen, waardoor vocht zich ophoopt in gebieden die vatbaar zijn voor cellulite.

Ontsteking

Een andere theorie is dat cellulite een bindweefselaandoening is die wordt veroorzaakt door chronische, laaggradige ontsteking. Sommige wetenschappers hebben immuuncellen gevonden in celluliteweefsel die in verband worden gebracht met chronische ontsteking, zoals macrofagen en lymfocyten. Anderen betwisten deze theorie dan weer door een gebrek aan bewijs.

Lees ook: Buikvet is ongezonder dan overgewicht

Behandeling cellulite

Cellulite kan heel hardnekkig zijn, maar de combinatie van lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon kan cellulite verminderen en zelfs wegkrijgen. Vooral krachttraining kan helpen door de spieren strakker te maken en de stevigheid van de huid te verbeteren. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen voor cellulite mogelijk. 

  • Laser- en lichttherapie: Behandelingen zoals Cellulaze gebruiken laservezels om de taaie banden onder de huid af te breken, de collageenproductie te stimuleren en de huid dikker te maken, waardoor de cellulite minder uitgesproken is. 
  • Radiofrequentietherapie: Hierbij wordt radiofrequentie-energie gebruikt om de huid en het onderliggende vet te verwarmen. Het bevordert de aanmaak van collageen en maakt de huid strakker, waardoor cellulite minder zichtbaar wordt.
  • Massage en vacuümtechnieken: Bij technieken zoals endermologie wordt een diepe massage gecombineerd met zuigkracht om de bloedstroom te verhogen en de lymfedrainage te stimuleren. Dit kan cellulite tijdelijk verminderen door vochtophoping aan te pakken en de huidtextuur te verbeteren.
  • Retinolcrèmes: Retinol stimuleert de aanmaak van collageen en celvernieuwing in de huid, wat de huid dikker maakt en de zichtbaarheid van cellulite vermindert.
  • Hoogfrequent ultrageluid: Deze methode maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om vetcellen af te breken en de huidtextuur te verbeteren. In combinatie met vacuümdrainage en massage krijg je nog betere resultaten.
  • Minimaal invasieve procedures: Subcisie is een procedure waarbij een naald onder de huid wordt ingebracht om de vezelbanden die kuiltjes veroorzaken op te breken. Deze methode kan langduriger resultaten opleveren in vergelijking met niet-invasieve behandelingen.

Lees ook: Trainingsschema krachttraining: deze oefeningen kan je thuis doen

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.mayoclinic.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.aad.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt