Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?

In dit artikel
Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?

dossier Witte vlekken op de huid noemt men ook wel hypopigmentatie. Er is een onderscheid tussen echte witte vlekken en lichtere vlekken op de huid. Je laat witte vlekken het best controleren door een dermatoloog, want het zou een symptoom kunnen zijn van een auto-immuunziekte of andere aandoening. De dermatoloog kan nagaan wat de juiste oorzaak precies is en een gepaste behandelingswijze bepalen.

Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Auto-immuunziekten

123-dr-oz-huidk-microsc-05-16.jpg
Als de oorzaak van de witte vlekken een auto-immuunziekte is, betekent dit dat het eigen afweersysteem de cellen in het lichaam aanvalt die pigment aanmaken (melanocyten). Doordat er geen pigment meer wordt geproduceerd, ontstaan er witte vlekken op de huid. Dat is het geval bij volgende auto-immuunziekten:




Vitiligo

Typisch voor vitiligovlekken is de duidelijke begrenzing met de normale huid. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar zijn vaker te zien op het gezicht, de handen en plekken in het schaamgebied. Ook op plekken waar de huid beschadigd wordt, kan men nieuwe witte vlekken ontwikkelen.

Halo-moedervlek

Bij een halo-moedervlek worden melanocyten in bepaalde moedervlekken aangevallen, waardoor het pigment van de omringende huid verdwijnt. Daardoor ontstaat rondom de moedervlek een witte randzone. Het is een goedaardige aandoening en komt relatief vaak voor bij kinderen en jonge volwassenen.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een ontstekingsziekte die behalve witte, littekenachtige vlekken ook ernstige jeuk kan veroorzaken. De huidproblemen situeren zich vooral vooral rond de vagina, op de penis en/of rond de anus.

Morfea

Morfea is een ontsteking van de huid, waardoor een verdikking optreedt, meestal gevolgd door littekenvorming en pigmentatie. Morfea kan op alle delen van de huid verschijnen en komt driemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Postinflammatoire hypopigmentatie

Verschillende huidaandoeningen met ontstekingen, zoals eczeem, acne, psoriasis en insectenbeten kunnen postinflammatoire hypopigmentatie veroorzaken. Bij de ene persoon geeft deze ontsteking of beschadiging geen reactie, maar bij anderen neemt het huidpigment af. De vlekken kunnen lichtbruin tot bijna wit zijn.

Andere aandoeningen

Behalve auto-immuunziekten kan ook de genetische aandoening tubereuze sclerose huidafwijkingen veroorzaken. In verschillende organen, waaronder de huid, kunnen zwellingen (hamartomen) ontstaan. De hamartomen in het gelaat zijn goedaardig. In andere organen zijn ze echter minder onschuldig.
Bij confettihuid ontstaan er in de loop der jaren talloze witte plekjes op de huid, met name op het huidgebied aan armen en benen dat aan zonlicht werd blootgesteld. Hoe uitgebreid de confettihuid is, hangt af van de hoeveelheid schade door de zon: hoe meer zonblootstelling in het verleden, hoe meer ‘confettiplekjes’.

Lees ook: Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?

Bronnen:
https://www.huidinfo.nl
https://www.healthline.com
https://www.thuisarts.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram