Hoe gaat een overbruggingsoperatie (bypassoperatie) in zijn werk?

In dit artikel
Hoe gaat een overbruggingsoperatie (bypassoperatie) in zijn werk?

dossier Een coronaire bypassoperatie is een hartoperatie waarbij slagaders of aders van een andere plaats in het lichaam gebruikt worden om de vernauwde of verstopte kransslagaders mee te overbruggen. Verschillende factoren kunnen vernauwingen in de hand werken, zoals ouderdom, erfelijkheid, suikerziekte, roken, hoge bloeddruk of hoge cholesterol. De hartspier krijgt daardoor te weinig bloed, wat zich manifesteert als een beklemmend gevoel of pijn op de borstkas.

Lees ook: Nieuwe biologische hartklep is veelbelovend voor actieve vijftigers en zestigers

Hoe verloopt een bypassoperatie?

123_bypassoperatie_2021.jpg

De chirurg overbrugt de vernauwingen met een gezond bloedvat om een nieuwe en goede bloedvoorziening van het hart te verzekeren. De slagaders links en rechts achter het borstbeen (arteria mammaria), een ader uit het been (vena saphena magna) of een slagader uit de arm (arteria radialis) kunnen hiervoor dienen.

Hij verbindt die ader met de grote lichaamsslagader en de kransslagader, voorbij de vernauwing, zodat de hartspier weer voldoende zuurstofrijk bloed krijgt. Soms moet het hart even volledig stilgelegd worden en wordt de bloedsomloop ondersteund met behulp van de hartlongmachine (perfusie). In andere gevallen wordt het hart gedeeltelijk stilgelegd via een toestel met zuignapjes dat het werkveld van de chirurg onbeweeglijk maakt.

De ingreep duurt normaal ongeveer vier uur. Na de operatie sluit de chirurg het borstbeen met metalen draden.

Mogelijke complicaties

Omdat een coronaire bypassoperatie een openhartoperatie is, kunnen er tijdens of na de ingreep complicaties optreden. Mogelijke complicaties zijn onder andere:

  • Bloedingen
  • Een onregelmatig hartritme
  • Infecties van de borstwond
  • Geheugenverlies of moeite met helder denken, wat vaak binnen zes tot twaalf maanden verbetert
  • Nierproblemen
  • Beroerte
  • Hartaanval
Het risico op complicaties is over het algemeen laag, en hangt af van je gezondheidstoestand vóór de operatie. Het risico wordt echter hoger als de operatie als spoedprocedure wordt uitgevoerd of als je andere medische aandoeningen hebt, zoals emfyseem, nieraandoeningen, diabetes of verstopte slagaders in je benen.

Lees ook: Hoe herken je een hartstilstand?

Resultaten

Na de operatie voelen de meeste mensen zich beter en kunnen ze wel tien tot vijftien jaar klachtenvrij blijven. Na verloop van tijd is het echter mogelijk dat andere slagaders of zelfs het nieuwe bloedvat dat voor de bypass werd gebruikt, verstopt raken, waardoor een nieuwe bypass nodig is.

Voor goede resultaten op lange termijn is het belangrijk dat je altijd je medicatie inneemt om bloedstolsels te voorkomen, de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verlagen en diabetes onder controle te houden. Ook dien je een gezonde levensstijl te handhaven door:

  • Te stoppen met roken
  • Een gezond eetpatroon te volgen
  • Een gezond gewicht te behouden
  • Regelmatig aan lichaamsbeweging te doen
  • Stress te beheersen

Lees ook: Moet je je ongerust maken als je hartkloppingen hebt?

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.medtronic.com
https://www.mayoclinic.org
https://www.zna.be/nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram