Hoe lees je het etiket op een fles wijn?
In dit artikel
Hoe lees je het etiket op een fles wijn?
dossier
Het etiket op een fles wijn bevat veel informatie over de kwaliteit en het karakter van de wijn. Als je leert hoe je het etiket moet ontcijferen, kan je de juiste keuze maken bij het kopen of proeven van een wijn.
Het etiket op een fles wijn is zijn identiteitskaart. Dat etiket bevat bij Franse wijnen tussen de acht en tien verplichte wettelijke vermeldingen. De wijnproducent kan daarnaast nog andere informatie toevoegen.
Om deze etiketten gemakkelijk te kunnen ontcijferen, is het belangrijk dat je de hoofdcategorieën van wijn kent, met en zonder geografische aanduiding.
Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?
Geografische aanduidingen
Wijnen met een geografische aanduiding (GA) verwijzen naar een afgebakend geografisch gebied en zijn streng gereglementeerd. Ze worden onderverdeeld in twee categorieën: wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en wijnen met een beschermde geografische aanduiding (BGA). Daarvan is de regelgeving soepeler dan die van de BOB. Dit zijn de vroegere "vins de pays". De wijnen zonder geografische aanduiding (GTS) zijn wijnen voor dagelijks gebruik, vroeger "tafelwijnen" genoemd. Wanneer deze wijnen in Frankrijk worden gemaakt, worden ze "vins de France" genoemd.
Lees ook: Hoe lang kan je een wijnrestje bewaren?
Verplichte informatie
Alle Franse wijnen moeten etiketten dragen met ten minste acht verplichte vermeldingen. Deze staan gegroepeerd op het hoofdetiket voor een goede leesbaarheid.
- de verkoopbenaming (wijn, mousserende wijn, parelwijn, enz.) en de wijncategorie (Vin de France, BGA of BOB).
- het land van oorsprong
- het alcoholgehalte
- de hoeveelheid wijn in de fles
- botteling: naam en adres van de bottelarij
- de gezondheidsboodschap: boodschap of pictogram die alcoholgebruik tijdens de zwangerschap afraadt
- allergenen: verplichte vermelding van aantoonbare allergene stoffen (sulfieten, eieren, melk)
- het lotnummer
Voor BOB- en BGA-wijnen moet op het etiket de naam van de BOB of de BGA worden vermeld.
Lees ook: Wat kan je doen tegen verkleuring van je mond na het drinken van rode wijn?
Facultatieve informatie
Sommige informatie is niet verplicht, maar moet – als ze op het etiket staat - voldoen aan bepaalde eisen. Voor de vermelding van het wijnhuis bijvoorbeeld ("domaine", "mas", "château", "clos", "cru"), geldt dat enkel BOB- en BGA-wijnen dit mogen doen, op voorwaarde dat de wijn uitsluitend op het aangegeven wijnhuis is geoogst en gevinifieerd.
Wijnproducenten kunnen een oogstjaar aanduiden. Dit moet het jaar zijn waarin de druiven zijn geoogst (ten minste 85% van de druiven). Sommigen voegen aanduidingen toe over het druivenras, d.w.z. de naam van het ras van de wijnstok of wijnstokken (bijvoorbeeld merlot of chardonnay). Soms worden ook medailles vermeld op het etiket, als de wedstrijd op een officiële lijst is ingeschreven.
Ten slotte kunnen ook productiemethoden, zoals "vatgerijpt", zichtbaar zijn en de teeltwijze: de term "biologische wijn" moet volgens de Europese certificering bepalingen bevatten over de teeltwijze van de wijnstokken en de productie van de wijn.
Lees ook: Is een glas rode wijn gezond?
Aanvullende informatie
Een wijnetiket kan ook andere informatie bevatten die vrij en niet-gereglementeerd is: witte, rode of roséwijn, de naam van een cuvée, een productiemethode bijvoorbeeld "oude wijnstokken", de bewaartijd van de wijn, de ideale serveertemperatuur, opmerkingen over de aroma's, ideeën voor het combineren met gerechten of recepten, een geografische kaart of een opmerking over de smaak.
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: december 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.