Wat moet je doen bij een bloeddrukval?

In dit artikel
Wat moet je doen bij een bloeddrukval?

dossier

Het overkomt de meeste mensen wel eens: je staat op en plots begint de kamer te draaien, of je zicht wordt een seconde of twee wazig. Meestal is dit niks om je zorgen over te maken. Maar als je vaak last hebt van een bloeddrukval - ook orthostatische hypotensie genaamd - of als hij zeer ernstig is en je nog andere symptomen ervaart, moet je medische hulp zoeken. Het kan dan een signaal zijn van hartfalen.

Lees ook: Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

Symptomen bloeddrukval

Sommige mensen merken niets van een bloeddrukval, maar meestal heb je enkele seconden na het opstaan last van symptomen zoals:

  • Je licht in je hoofd of duizeligheid
  • Wazig zicht
  • Zwakte
  • Flauwvallen
  • Verwardheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Pijn in borst, hoofd of nek
  • Een snelle, onregelmatige hartslag

Lees ook: 11 mogelijke oorzaken van pijn in de borst

Mogelijke oorzaken

Getty_bloeddrukval_duizelig_2023.jpg

© Getty Images

Er kunnen veel verschillende oorzaken aan de basis liggen van een bloeddrukval. Je kan uitgedroogd zijn, een lage bloedsuikerspiegel hebben of medicijnen nemen die je bloeddruk veranderen. 
Maar een bloeddrukval kan ook een ernstige medische oorzaak hebben, zoals wanneer je een verminderd bloedvolume hebt (hypovolemie). Ook als je een verminderd hartminuutvolume hebt: een verminderd vermogen van het lichaam om bloed rond te pompen, als je bloedvaten plots wijder worden (vasodilatatie) of als je lijdt aan het hypotensief syndroom: wanneer meer dan één factor een plotse daling van de bloeddruk veroorzaakt.

Is een bloeddrukval gevaarlijk?

Als je vaak last hebt van een bloeddrukval, dan heb je later meer kans op hartfalen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Waarom dat zo is, is nog niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat orthostatische hypotensie een teken kan zijn van een opeenhoping van plaque in de slagaders, (atherosclerose), wat kan leiden tot hartfalen. Veel van dezelfde dingen die een bloedrukval veroorzaken, bijvoorbeeld bepaalde medicijnen of gezondheidsproblemen, vergroten ook je kans op hartfalen.

Dit betekent niet dat iedereen die te maken krijgt met een plotse bloeddrukdaling, hartfalen heeft of zal krijgen. Maar hou dus wel in de gaten hoe frequent je er last van hebt. Je kan ook het best naar de dokter gaan, als je bijkomende symptomen ervaart, zoals pijn op de borst, flauwvallen of ernstige zwakte, snelle of onregelmatige hartslag die gepaard gaat met kortademigheid en ophoesten van schuimend slijm.

Lees ook: Cardiologische Liga waarschuwt: ‘Kortademigheid is een symptoom’

Wat moet je doen?

De behandeling van een bloeddrukval varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als de aandoening geen medische noodsituatie is, moet je onmiddellijk plat op de grond gaan liggen met je benen omhoog, zodat het bloed weer naar je hersenen kan stromen. Als je uitgedroogd bent, moet je het verloren vocht zo snel mogelijk aanvullen.
Als een bloeddrukval vaak voorkomt, of als hij zeer ernstig is moet je een dokter raadplegen. Bij een ernstige bloeddrukval krijgen de vitale organen, zoals de hersenen, de nieren en je hart, te weinig zuurstof en kan je in shock geraken. Een arts kan je geneesmiddelen voorschrijven of soms zal er een bloedtransfusie nodig zijn.


Lees ook: Hoe werkt een bloedtransfusie en zijn er risico’s?

Bronnen:
https://www.hartstichting.nl
https://www.webmd.com
https://www.verywellhealth.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram